Élni kell a lehetőséggel: több, frissen megnyílt oltóközpontban kizárólag az AstraZeneca vakcinával immunizálnak

Élni kell a lehetőséggel: több, frissen megnyílt oltóközpontban kizárólag az AstraZeneca vakcinával immunizálnak

Elkezdték az immunizálást az AstraZeneca vakcinával. Sokan nem is tudnak róla, hogy jogosultak az oltásra

Fotó: MTI/Komka Péter

Több új székelyföldi oltóközpontban kezdődött el tegnap a koronavírus elleni immunizálás az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal, a jelentkezők száma viszont egyelőre igencsak alacsony. Ennek egyik oka, hogy erre a vakcinára csak a 18 és 55 év közöttiek jogosultak. Pontosan ez a korlátozás biztosít azonban lehetőségek a kulcságazatokban dolgozóknak, hogy megkaphassák a védőoltást.

Iszlai Katalin

2021. február 16., 14:132021. február 16., 14:13

2021. február 16., 15:472021. február 16., 15:47

Elkezdődött az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal való immunizálás a koronavírus ellen hétfőn Romániában. A brit vakcinával a 18 és 55 év közötti felnőtteket immunizálják, elsőbbséget élveznek a krónikus betegek és a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó oltásra jogosultak. Ugyancsak hétfőn több új oltási központ nyílt meg országszerte, amelyekben kizárólag az AstraZeneca vakcinával oltanak.

Hargita megyében három ilyen új központban kezdték meg az immunizálást: Szentegyházán, Balánbányán, illetve Csíkszeredában, a Közüzemek (Goscom) Rt. korábbi, Akác utcai székházában. Maros megyében négy újabb oltási központot nyitottak.

Hargita megyei tapasztalatok

Noha elméletileg már működnie kellene az előjegyzésnek az oltásregisztrációs platformon, a gyakorlatban csak péntektől lehet időpontot foglalni a balánbányai oltási központba – tudtuk meg Gheorghe Iojiban polgármestertől. Mint mondta, valamilyen technikai problémáról lehet szó, ami remélhetőleg rövid időn belül megoldódik, és elkezdődhet az online iratkozás a kisvárosban is. A városvezető örömét fejezte ki a központ megnyitásával kapcsolatosan,

nehezményezte viszont, hogy csak az AstraZeneca vakcina áll rendelkezésükre, így az 55 év felettieket nem tudják beoltani.

„Az a gond, hogy nálunk, és több vidéki településen nagyon sok az idős, nekik lenne a legnagyobb szükségük a védőoltásra, az AstraZeneca vakcinával viszont nem tudjuk őket immunizálni.

Idézet
Az oltási kedv és hajlandóság nagyon jó a településen, és örül a lakosság a lehetőségnek, csak jó lenne, ha az idősebbek is hozzáférhetnének

– emelte ki a polgármester.

A központ egyébként 8 és 20 óra között tart nyitva.

Galéria

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szentegyházán már hétfőre is sikerült időpontokat foglalniuk az érdeklődőknek, így többen meg is kapták a védőoltást a nap folyamán. A jelentkezési kedv viszont egyelőre alacsony Bartalis Zsolt helyi háziorvos, az oltási központ koordinátora szerint. Ennek egyik oka, hogy az idősek nem jogosultak rá, de

problémát jelent az is, hogy az emberek továbbra is tartanak az oltástól.

A háziorvos tapasztalatai szerint nem az AstraZeneca vakcinával van gondja a lakosságnak, hanem általában a védőoltással: sokan úgy vannak vele, hogy még várnak, megnézik, hogy mi történik azokkal az ismerőseikkel, akik megkapták az oltást. Egyelőre naponta átlagosan mindössze 15 személy foglalt időpontot a szentegyházi központba, de Bartalis bízik benne, hogy ez a szám a hamarosan nőni fog. A szentegyházi központ is 8 és 20 óra között tart nyitva.

Négy új központ Maros megyében

Maros megyében hétfőn négy olyan újabb oltási központot nyitottak meg, ahol kizárólag az AstraZeneca vakcinát kapják meg a 18 és 55 év közötti személyek.

Ebből egy, két oltóponttal rendelkező központ Marosvásárhelyen található, a városháza víkendtelepi vendégházában, a másik három pedig Nagysármáson, Nyárádtőn és Radnóton.

Mint a prefektusi hivatal sajtószóvivője, Damian Samoilă érdeklődésünkre elmondta, tegnap reggelig az AstraZeneca oltásra összesen 4178 személy jegyezte elő magát, ők mind a kettes kategóriába tartoznak (idősek, krónikus betegek, kulcsfontosságú ágazatban dolgozók).

Eddig Maros megyében a másik két, a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett oltóanyagot valamivel több mint tízezer személy kapta meg ebből a kategóriából.

Nagysármáson a helyi polgármesteri hivatal két oltópontot rendezett be a sportteremben. Mint Trombitás Jolán alpolgármestertől megtudtuk, hétfőn az egyiket nyitották meg, ahol naponta 8 és 20 óra között fogadják az AstraZeneca oltásra iratkozókat. Naponta 60 személyt tudnak beoltani, első nap 37-en jelentkeztek. Az alpolgármester elmondta, hogy fontos a nagysármási oltóközpont, hiszen eddig csak az ötven kilométerre levő Marosludason vagy Szászrégenben, vagy a hatvan kilométerre levő Marosvásárhelyen lehetett vakcinát igényelni. Azt is kiemelte, hogy mivel a Mezőségen, Nagysármáson és könyékén eléggé idős a lakosság – a fiatalok jelentős része külföldre költözött –, ezért elsősorban a 65 évnél idősebb személyeknek is beadható oltásra lenne szükség. A második, berendezett oltási pontot a 65 évnél idősebb személyek immunizálására hozták létre és remélik, hogy hamarosan azt is megnyithatják.

Megemelhetik a korhatárt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti állásfoglalása szerint az idősebbek számára is ajánlott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltás, több országban pedig már ki is terjesztették a korhatárt, így

elképzelhető, hogy előbb-utóbb Romániában is megemelik a korhatárt.

Addig is egy lehetőségként kell tekinteni az országban hétfőtől elérhetővé vált vakcinára, amely által számos esetben a fiatalabbak számára is hozzáférhetővé válik a védőoltás – mutatott rá érdeklődésünkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Mint részletezte, fontos tudni, hogy

a korhatár nem azért van, mert bármi baja is származhatna az idősebbeknek, ha beoltanák őket az AstraZeneca vakcinával. Egyszerűen arról van szó, hogy a 18-55 év közötti korosztályból került ki a legtöbb önkéntes a klinikai vizsgálati program során.

Ebből a kategóriából van tehát a legtöbb adat, és mivel a bizonyítékokon alapuló orvoslás korát éljük, csak azt engedélyezik, amire van elegendő tudományos bizonyíték. „Mivel erre a korcsoportra volt a legtöbb adat, ezt engedélyezték elsőként, de valószínű ki fogják terjeszteni, ez már meg is történt több országban.

Idézet
Most viszont a jelenleg jogosultak kell kihasználják a lehetőséget, elsősorban a krónikus betegségben szenvedők és a kulcságazatokban dolgozók

– hangsúlyozta Tar Gyöngyi.

Galéria

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Most vagy csak hónapok múlva

Tar Gyöngyi hozzátette: nem szabad megvárni, hogy ismét megteljenek az oltóközpontok a más megyékből érkezőkkel. Meglátása szerint ugyanaz a helyzet alakulhat ki, mint a Pfizer/BioNtech vakcina esetében, amelyre kezdetben szintén kevés volt a jelentkező Hargita megyében, ezért a fővárosból és más megyékből itt kértek időpontot.

Idézet
Mozgósítani kell azt a kategóriát, amely beoltható az AstraZeneca vakcinával, sokan előnyt szerezhetnek a kialakult helyzetből, csak kell egy kis kreativitás. Meg kell nézni, hogy melyek számítanak kulcságazatoknak.

Nagyon sokan beletartoznak ebbe a kategóriába úgy, hogy nem is tudnak róla. Például a kenyérboltokban dolgozó elárusítók, a hús- vagy tejágazatban dolgozók mind regisztrálhatnak az oltásra azon a vállalkozáson keresztül, amelyben tevékenykednek. Egy cég továbbá több alkalmazottat is regisztrálhat, így járnak el a bukaresti vállalkozások is.

Idézet
Érdemes átgondolni, hogy az ember melyik kategóriába tartozik, mert lehet, hogy jogosult rá, és ha most nem él a lehetőséggel, lehet, hogy csak hónapok múlva kaphatja meg

– emelte ki Tar Gyöngyi.

Az igazgató záráskánt arra is kitért, hogy a kisebb városokban újonnan megnyílt központok is ugyanúgy működnek, mint a nagyobb városokban lévők, bárki jelentkezhet ezekbe is.

Ha például Csíkszeredában nagy a várólista, nincsenek szabad helyek, nyugodtan kérhetnek időpontot a környékbeliek például Szentegyházára is.

Ahogy Tar Gyöngyi fogalmazott: „inkább a csíkszeredaiak vagy a székelyudvarhelyiek foglalják le a szentegyházi helyeket, mintsem a bukarestiek”.

Kulcsfontosságú ágazatok

A kulcsfontosságú tevékenységi területeken dolgozók közé tartoznak a védelmi, illetve belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó hatóságok és intézmények alkalmazottai, az állami intézmények, minisztériumok, a parlament, a kormány, az elnöki hivatal – valamint az ezek alárendeltségébe tartozó intézmények – működését biztosító személyzet. A magánszektorban a létfontosságú ágazatok dolgozói közé tartozik az élelmiszeripar, ide tartozik a pék-, tej-, hús, zöldség- és gyümölcsipari ágazat termékeinek az előállítását, feldolgozását és szállítást végző személyzet. Az összes közműszolgáltató alkalmazottai, illetve az energiaszállítási ágazatban dolgozók is jogosultak az oltásra, akárcsak a mezőgazdaságban vagy a gyógyszergyártásban dolgozók, illetve egészségügyi anyagok előállítását, forgalmazását, szállítását végző alkalmazottak, a vasúti pályaudvarok, katonai és polgári repülőterek, fontosabb kikötők dolgozói, az oktatási rendszer és a bölcsődék alkalmazottai, az egyházi személyzet, a posták és futárszolgálatok személyzete, az állami televízió és rádió alkalmazottai, valamint a sajtó munkatársai, akik a megfertőződés fokozott kockázatával járó tevékenységet végeznek. A jogosultak teljes listája megtekinthető a vaccinare-covid.gov.ro oldalon.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 11., kedd

Nem maradt büntetlenül a vasárnapi kampányolás

Marosvásárhelyen összesen négy pénzbírságot róttak ki azért, mert az érintettek olyan autóban ültek, amelyre kivetítő volt szerelve, és azon egyik polgármesterjelölt szlogenje és fényképe volt.

Nem maradt büntetlenül a vasárnapi kampányolás
2024. június 11., kedd

Ahol „döntetlent” sikerült összehozni: szavazategyenlőség alakult ki Maroskecén

Szavazategyenlőség alakult ki a polgármesterjelöltek között a Maros megyei Maroskecén.

Ahol „döntetlent” sikerült összehozni: szavazategyenlőség alakult ki Maroskecén
2024. június 11., kedd

És akkor kampány után jöjjön egy kis Azahriah

„Vészesen közeleg” Azahriah csíkszeredai koncertje. A magyarországi énekes-dalszerzővel kötött szerződésben 75 perces műsoridőt rögzítettek – és a ráadást. A tudnivalókról Boér-Markó Orsolyát, a NyárOn Szereda fesztivál főszervezőjét kérdeztük.

És akkor kampány után jöjjön egy kis Azahriah
2024. június 11., kedd

Még nagyobbat nyert Csíkszeredában az RMDSZ, mint négy éve

A jelenleginél eggyel több képviselője lesz az RMDSZ-nek a csíkszeredai önkormányzatban a helyhatósági választások eredményei alapján. Korodi Attila polgármester úgy értékelt, az RMDSZ a választásokból erősebben jött ki, mint négy évvel ezelőtt.

Még nagyobbat nyert Csíkszeredában az RMDSZ, mint négy éve
2024. június 11., kedd

Viharosra fordulhat az időjárás kedden is

Az ország több mint felére érvényes sárga jelzésű riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) a várható zivatarok miatt. Délen és délkeleten kánikulára figyelmeztetnek.

Viharosra fordulhat az időjárás kedden is
2024. június 11., kedd

Több tonna faszén semmisült meg a balavásári tűzesetben

Lángok csaptak fel egy Balavásárnál található szénüzemben keddre virradóra, és villámcsapás miatt ütött ki tűz egy elhagyatott lakóházban Csatófalván – adja hírül a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Több tonna faszén semmisült meg a balavásári tűzesetben
2024. június 11., kedd

Focizz a Rádió GaGával!

Hogy is mehetnénk el szó nélkül a labdarúgó Európa-bajnokság mellett. Végigizguljuk az egy hónapot, meglátjuk, hogy bejönnek-e tippjeink. Nektek azonban könnyebb dolgotok van, mert ha a GaGával fociztok, fix nyereménnyel gazdagodtok.

Focizz a Rádió GaGával!
Focizz a Rádió GaGával!
2024. június 11., kedd

Focizz a Rádió GaGával!

2024. június 11., kedd

Célba juttatott Katalin-báli adomány

Átadták kedden a csíkszeredai kórház újonnan megalakult Stroke-központjának szánt adományt, amelyre a tavaly novemberi Katalin-bálon gyűjtöttek. A tizedik alkalommal megszervezett jótékonysági bálon összesen 107 ezer lej gyűlt össze.

Célba juttatott Katalin-báli adomány
Célba juttatott Katalin-báli adomány
2024. június 11., kedd

Célba juttatott Katalin-báli adomány

2024. június 11., kedd

Súlyosan megsérült egy nő gázrobbanás miatt

Gázrobbanás történt egy sepsiszentgyörgyi tömbházban hétfőn késő este, egy nő harmadfokú égési sérüléseket szenvedett, és összesen 25 személy evakuáltak az épületből.

Súlyosan megsérült egy nő gázrobbanás miatt
2024. június 11., kedd

Fákat döntött ki a hétfő esti vihar

Fákat döntött ki a vihar hétfőn több Hargita megyei településen, a helyi önkéntes és hivatásos tűzoltók egyaránt bevetésen voltak az úttesteken keletkezett károk eltakarításában.

Fákat döntött ki a hétfő esti vihar
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!