Élni kell a lehetőséggel: több, frissen megnyílt oltóközpontban kizárólag az AstraZeneca vakcinával immunizálnak

Élni kell a lehetőséggel: több, frissen megnyílt oltóközpontban kizárólag az AstraZeneca vakcinával immunizálnak

Elkezdték az immunizálást az AstraZeneca vakcinával. Sokan nem is tudnak róla, hogy jogosultak az oltásra

Fotó: MTI/Komka Péter

Több új székelyföldi oltóközpontban kezdődött el tegnap a koronavírus elleni immunizálás az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal, a jelentkezők száma viszont egyelőre igencsak alacsony. Ennek egyik oka, hogy erre a vakcinára csak a 18 és 55 év közöttiek jogosultak. Pontosan ez a korlátozás biztosít azonban lehetőségek a kulcságazatokban dolgozóknak, hogy megkaphassák a védőoltást.

Iszlai Katalin

2021. február 16., 14:132021. február 16., 14:13

2021. február 16., 15:472021. február 16., 15:47

Elkezdődött az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett oltóanyaggal való immunizálás a koronavírus ellen hétfőn Romániában. A brit vakcinával a 18 és 55 év közötti felnőtteket immunizálják, elsőbbséget élveznek a krónikus betegek és a kulcsfontosságú ágazatokban dolgozó oltásra jogosultak. Ugyancsak hétfőn több új oltási központ nyílt meg országszerte, amelyekben kizárólag az AstraZeneca vakcinával oltanak.

Hargita megyében három ilyen új központban kezdték meg az immunizálást: Szentegyházán, Balánbányán, illetve Csíkszeredában, a Közüzemek (Goscom) Rt. korábbi, Akác utcai székházában. Maros megyében négy újabb oltási központot nyitottak.

Hargita megyei tapasztalatok

Noha elméletileg már működnie kellene az előjegyzésnek az oltásregisztrációs platformon, a gyakorlatban csak péntektől lehet időpontot foglalni a balánbányai oltási központba – tudtuk meg Gheorghe Iojiban polgármestertől. Mint mondta, valamilyen technikai problémáról lehet szó, ami remélhetőleg rövid időn belül megoldódik, és elkezdődhet az online iratkozás a kisvárosban is. A városvezető örömét fejezte ki a központ megnyitásával kapcsolatosan,

nehezményezte viszont, hogy csak az AstraZeneca vakcina áll rendelkezésükre, így az 55 év felettieket nem tudják beoltani.

„Az a gond, hogy nálunk, és több vidéki településen nagyon sok az idős, nekik lenne a legnagyobb szükségük a védőoltásra, az AstraZeneca vakcinával viszont nem tudjuk őket immunizálni.

Idézet
Az oltási kedv és hajlandóság nagyon jó a településen, és örül a lakosság a lehetőségnek, csak jó lenne, ha az idősebbek is hozzáférhetnének

– emelte ki a polgármester.

A központ egyébként 8 és 20 óra között tart nyitva.

Galéria

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szentegyházán már hétfőre is sikerült időpontokat foglalniuk az érdeklődőknek, így többen meg is kapták a védőoltást a nap folyamán. A jelentkezési kedv viszont egyelőre alacsony Bartalis Zsolt helyi háziorvos, az oltási központ koordinátora szerint. Ennek egyik oka, hogy az idősek nem jogosultak rá, de

problémát jelent az is, hogy az emberek továbbra is tartanak az oltástól.

A háziorvos tapasztalatai szerint nem az AstraZeneca vakcinával van gondja a lakosságnak, hanem általában a védőoltással: sokan úgy vannak vele, hogy még várnak, megnézik, hogy mi történik azokkal az ismerőseikkel, akik megkapták az oltást. Egyelőre naponta átlagosan mindössze 15 személy foglalt időpontot a szentegyházi központba, de Bartalis bízik benne, hogy ez a szám a hamarosan nőni fog. A szentegyházi központ is 8 és 20 óra között tart nyitva.

Négy új központ Maros megyében

Maros megyében hétfőn négy olyan újabb oltási központot nyitottak meg, ahol kizárólag az AstraZeneca vakcinát kapják meg a 18 és 55 év közötti személyek.

Ebből egy, két oltóponttal rendelkező központ Marosvásárhelyen található, a városháza víkendtelepi vendégházában, a másik három pedig Nagysármáson, Nyárádtőn és Radnóton.

Mint a prefektusi hivatal sajtószóvivője, Damian Samoilă érdeklődésünkre elmondta, tegnap reggelig az AstraZeneca oltásra összesen 4178 személy jegyezte elő magát, ők mind a kettes kategóriába tartoznak (idősek, krónikus betegek, kulcsfontosságú ágazatban dolgozók).

Eddig Maros megyében a másik két, a Pfizer és a Moderna által kifejlesztett oltóanyagot valamivel több mint tízezer személy kapta meg ebből a kategóriából.

Nagysármáson a helyi polgármesteri hivatal két oltópontot rendezett be a sportteremben. Mint Trombitás Jolán alpolgármestertől megtudtuk, hétfőn az egyiket nyitották meg, ahol naponta 8 és 20 óra között fogadják az AstraZeneca oltásra iratkozókat. Naponta 60 személyt tudnak beoltani, első nap 37-en jelentkeztek. Az alpolgármester elmondta, hogy fontos a nagysármási oltóközpont, hiszen eddig csak az ötven kilométerre levő Marosludason vagy Szászrégenben, vagy a hatvan kilométerre levő Marosvásárhelyen lehetett vakcinát igényelni. Azt is kiemelte, hogy mivel a Mezőségen, Nagysármáson és könyékén eléggé idős a lakosság – a fiatalok jelentős része külföldre költözött –, ezért elsősorban a 65 évnél idősebb személyeknek is beadható oltásra lenne szükség. A második, berendezett oltási pontot a 65 évnél idősebb személyek immunizálására hozták létre és remélik, hogy hamarosan azt is megnyithatják.

Megemelhetik a korhatárt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) múlt heti állásfoglalása szerint az idősebbek számára is ajánlott az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kifejlesztett védőoltás, több országban pedig már ki is terjesztették a korhatárt, így

elképzelhető, hogy előbb-utóbb Romániában is megemelik a korhatárt.

Addig is egy lehetőségként kell tekinteni az országban hétfőtől elérhetővé vált vakcinára, amely által számos esetben a fiatalabbak számára is hozzáférhetővé válik a védőoltás – mutatott rá érdeklődésünkre Tar Gyöngyi, a Hargita Megyei Egészségügyi Igazgatóság vezetője. Mint részletezte, fontos tudni, hogy

a korhatár nem azért van, mert bármi baja is származhatna az idősebbeknek, ha beoltanák őket az AstraZeneca vakcinával. Egyszerűen arról van szó, hogy a 18-55 év közötti korosztályból került ki a legtöbb önkéntes a klinikai vizsgálati program során.

Ebből a kategóriából van tehát a legtöbb adat, és mivel a bizonyítékokon alapuló orvoslás korát éljük, csak azt engedélyezik, amire van elegendő tudományos bizonyíték. „Mivel erre a korcsoportra volt a legtöbb adat, ezt engedélyezték elsőként, de valószínű ki fogják terjeszteni, ez már meg is történt több országban.

Idézet
Most viszont a jelenleg jogosultak kell kihasználják a lehetőséget, elsősorban a krónikus betegségben szenvedők és a kulcságazatokban dolgozók

– hangsúlyozta Tar Gyöngyi.

Galéria

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Most vagy csak hónapok múlva

Tar Gyöngyi hozzátette: nem szabad megvárni, hogy ismét megteljenek az oltóközpontok a más megyékből érkezőkkel. Meglátása szerint ugyanaz a helyzet alakulhat ki, mint a Pfizer/BioNtech vakcina esetében, amelyre kezdetben szintén kevés volt a jelentkező Hargita megyében, ezért a fővárosból és más megyékből itt kértek időpontot.

Idézet
Mozgósítani kell azt a kategóriát, amely beoltható az AstraZeneca vakcinával, sokan előnyt szerezhetnek a kialakult helyzetből, csak kell egy kis kreativitás. Meg kell nézni, hogy melyek számítanak kulcságazatoknak.

Nagyon sokan beletartoznak ebbe a kategóriába úgy, hogy nem is tudnak róla. Például a kenyérboltokban dolgozó elárusítók, a hús- vagy tejágazatban dolgozók mind regisztrálhatnak az oltásra azon a vállalkozáson keresztül, amelyben tevékenykednek. Egy cég továbbá több alkalmazottat is regisztrálhat, így járnak el a bukaresti vállalkozások is.

Idézet
Érdemes átgondolni, hogy az ember melyik kategóriába tartozik, mert lehet, hogy jogosult rá, és ha most nem él a lehetőséggel, lehet, hogy csak hónapok múlva kaphatja meg

– emelte ki Tar Gyöngyi.

Az igazgató záráskánt arra is kitért, hogy a kisebb városokban újonnan megnyílt központok is ugyanúgy működnek, mint a nagyobb városokban lévők, bárki jelentkezhet ezekbe is.

Ha például Csíkszeredában nagy a várólista, nincsenek szabad helyek, nyugodtan kérhetnek időpontot a környékbeliek például Szentegyházára is.

Ahogy Tar Gyöngyi fogalmazott: „inkább a csíkszeredaiak vagy a székelyudvarhelyiek foglalják le a szentegyházi helyeket, mintsem a bukarestiek”.

Kulcsfontosságú ágazatok

A kulcsfontosságú tevékenységi területeken dolgozók közé tartoznak a védelmi, illetve belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó hatóságok és intézmények alkalmazottai, az állami intézmények, minisztériumok, a parlament, a kormány, az elnöki hivatal – valamint az ezek alárendeltségébe tartozó intézmények – működését biztosító személyzet. A magánszektorban a létfontosságú ágazatok dolgozói közé tartozik az élelmiszeripar, ide tartozik a pék-, tej-, hús, zöldség- és gyümölcsipari ágazat termékeinek az előállítását, feldolgozását és szállítást végző személyzet. Az összes közműszolgáltató alkalmazottai, illetve az energiaszállítási ágazatban dolgozók is jogosultak az oltásra, akárcsak a mezőgazdaságban vagy a gyógyszergyártásban dolgozók, illetve egészségügyi anyagok előállítását, forgalmazását, szállítását végző alkalmazottak, a vasúti pályaudvarok, katonai és polgári repülőterek, fontosabb kikötők dolgozói, az oktatási rendszer és a bölcsődék alkalmazottai, az egyházi személyzet, a posták és futárszolgálatok személyzete, az állami televízió és rádió alkalmazottai, valamint a sajtó munkatársai, akik a megfertőződés fokozott kockázatával járó tevékenységet végeznek. A jogosultak teljes listája megtekinthető a vaccinare-covid.gov.ro oldalon.

 

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. december 05., kedd

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában

Tűz ütött ki egy melléképületben Csíkszereda határában kedden kora délután.

Melléképület gyulladt ki Csíkszereda határában
2023. december 05., kedd

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket

Kézzel kötött sálakból összeállított karácsonyfa díszíti keddtől Marosvásárhely főterét. A cseppet sem hagyományos fa sok reakciót váltott ki; negatívat és pozitívat egyaránt.

Rendhagyó karácsonyfa borzolja a kedélyeket
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

A 2004. decemberi népszavazásra emlékezett Potápi Árpád János és Szili Katalin. Akkor a választójoggal rendelkezők 37 százaléka voksolt, akiknek az 51 százaléka a kettős állampolgárság mellett szavazott, de ez nem volt elég az érvényességhez.

December 5. fájó emléke
December 5. fájó emléke
2023. december 05., kedd

December 5. fájó emléke

2023. december 05., kedd

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen

Tűz ütött ki egy lakóház pincéjében Székelyudvarhelyen vasárnap este. A továbbterjedés veszélye miatt nagy erőkkel szálltak ki a helyszínre a tűzoltók.

Kigyulladt egy lakóház pincéje Székelyudvarhelyen
2023. december 05., kedd

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön

Idén is megtartották a magyar tudomány napját Erdélyben, több városban már lezajlottak az ehhez kapcsolódó rendezvények, míg Háromszéken pénteken szerveznek agrártudományi konferenciát a Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Karán.

Az agrárium globális és lokális kihívásaira keresnek megoldásokat Sepsiszentgyörgyön
2023. december 05., kedd

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése

Méretes fúró jelzi Erdőszentgyörgyön, hogy nekifogtak a tanuszoda építésének. A munkálatok egy éves késéssel kezdődtek, mert a kivitelező csak újabb fúrások és talajvizsgálat után fogott neki az építkezésnek.

Egy évvel később ugyan, de elkezdődhetett az erdőszentgyörgyi tanuszoda építése
2023. december 05., kedd

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon

A belügyi szervek 4113 bűncselekményt állapítottak meg a december elsejei hosszú hétvégén és több mint 36 800 bírságot róttak ki, összesen mintegy 15 millió lej értékben – közölte hétfőn a belügyminisztérium szóvivője.

Büntetés több mint 15 millió lejre, s úgyis megtörténik a baj: frontális ütközés a zsúfolt útszakaszon
2023. december 05., kedd

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Székelyföld-szerte az elmúlt éjszaka, de országszerte is csak alig néhány helyen nem volt mínusz tartományban a hőmérők higanyszála keddre virradóan.

Fagyos reggel köszöntött Székelyföldre
2023. december 05., kedd

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken

Több mint ötszáz rendőr teljesített szolgálatot a hosszú hétvégén a közrend biztosítása, valamint a közutak biztonságának növelése érdekében Háromszéken – közölte a Kovászna Megyei Rendőr-főkapitányság.

Két tucat jogsit vontak be a hosszú hétvégén Háromszéken
2023. december 05., kedd

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el

Idén a korábbi évekhez képest szerényebben lesz Gyergyószentmiklós városünnepe. Az önkormányzat a kormány megszorító intézkedéseire hivatkozva egynaposra szűkítette a programot.

Bár rövidebb lesz idén a gyergyószentmiklósi városnap, a búcsús szentmise és a dísztanácsülés nem maradnak el
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM