Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Elmarad a nőnapi koncert, kérdéses a többi székelyudvarhelyi városi rendezvény sorsa

Kovács Eszter 2020. február 25., 11:34

Múlt héten fogadta el Székelyudvarhely éves költségvetését a helyi önkormányzati képviselő-testület, a polgármesteri hivatal által előterjesztett tervezettel szemben azonban több módosítást átvitt az RMDSZ-frakció és az MPP-s tanácsosok egy része. Jelentősen csökkent egyebek mellett a rendezvényekre szánt keret, így elmarad a nőnapra tervezett koncert, de például a gyereknapi, a városnapi és a május 1-jei hagyományos programok sorsa is kérdéses.

Elmarad a nőnapi koncert, kérdéses a többi székelyudvarhelyi városi rendezvény sorsa
galéria
Az RMDSZ-frakció és Mike Levente szavazata miatt elmarad – ez állt a plakáton. Ketesdi Imre nem érti, hogy az ő neve miért nem szerepel a szövegben, hiszen ő is megszavazta a költségcsökkentést Fotó: Erdély Bálint Előd

A beruházási keret felduzzasztása érdekében vontak el összeget több költségvetési fejezettől a múlt csütörtöki tanácsülésen, egyebek mellett az 1,6 millió lejesre becsült rendezvénykeretből 850 ezer lejt csoportosítottak át a többséget alkotó önkormányzati képviselők. Simon Mária Tímea, a hivatal szervezési osztályának vezetője már az ülésen kifejtette:

a keret megnyirbálásával több városi rendezvény megtartását is ellehetetlenítették az önkormányzati képviselők.

A csökkentést rendezvényekre lebontva, tételenként szabták meg, csupán a nemzeti ünnepeket hagyva ki a sorból.

„Van olyan esemény, amelynél a tervezett költségvetésből mindössze 23 százalékot szavazott meg a testület ezen része. Ez történetesen a már leszervezett nőnapi rendezvény esetében áll fenn. A jóváhagyott 15 ezer lejes keret ugyanis nem elegendő a tervezett és már meghirdetett program lebonyolításához.

Ezért volt kénytelen intézményünk lemondani a március 8-ára, a Művelődési Ház nagytermébe tervezett Falusi Mariann-koncertet

– közölte Zörgő Noémi. A polgármesteri hivatal sajtószóvivője továbbá megjegyezte, az RMDSZ-es frakció és Mike Levente MPP-s önkormányzati képviselő döntése miatt hosszú évek óta először nem lesz nőnapi előadás.

Mindenre kevesebb maradt

A karcsúsítás más városi rendezvényeket is érint: felére csökkent a víz és a Föld napjára tervezett rendezvények költségvetése, a városi majálisra a tervezett költségek alig 31 százaléka maradt. De az Udvarhely Napok esetében is hasonló a helyzet, a betervezett keret 69 százalékát vették el a tanácsosok. Simon Mária Tímea ennek kapcsán úgy fogalmazott:

kérdéses, hogy az így megmaradt 200 ezer lej mire lesz elég, annak tükrében, hogy a tavalyi városnapon csak a hangosítás 80 ezer lejbe került.

A városi gyereknapot szintén érinti a döntés, hiszen onnan elvették a tervezett keret 67 százalékát, de megnyirbálták a Digitális Kaláka, a karácsonyi vásár, a városi szilveszter, illetve a végzős diákoknak szervezett koncert költségvetését is, a legtöbb esetben 50 százalékkal csökkentve a tervezett keretet.

A minőség rovására mehet a csökkentés

Zörgő Noémi fontosnak tartotta elmondani, hogy a polgármesteri hivatal rendezvényszervező irodája az elmúlt három évben tudatosan építkezett, létrehozva a különféle alkalmakra szervezett minőségi, értékes rendezvényeket. „A Szent István-nap tavalyi kiadása például elérte azt, hogy az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség tagsági körébe meghívást kapott. Így olyan fesztiválokkal kerülhet egy csapatba, mint a Partiumi Magyar Napok, a nagyváradi Szent László Napok, a Kolozsvári Magyar Napok, a Vásárhelyi Forgatag stb.” – tudtuk meg a sajtószóvivőtől. Az illetékes hozzáfűzte:

a jelenlegi összegekből nem lehet tartani a korábbi évek nívóját.

Probléma ugyanakkor az is, hogy a legtöbb rendezvény szervezése már hónapokkal ezelőtt elkezdődött: az Udvarhely Napok esetében már tavaly elkezdődtek az egyeztetések a fellépőkkel, idén januárban már körvonalazódtak is az esti koncertek.

Az indoklás

Az RMDSZ-frakció azzal indokolta a több költségvetési fejezetet is érintő átcsoportosítást, hogy 2020 a beruházások éve kell legyen Székelyudvarhelyen, ugyanakkor kevesellték az idei saját beruházási kerethez betervezett mintegy 9 millió lejt. A módosítások révén körülbelül 13 millióra nőtt Székelyudvarhely beruházási tétele, az átcsoportosításban azonban több olyan fejlesztés kapott kis pénzösszegeket (20–100–200 ezer lejeket), amelyeknek tényleges megvalósítási költsége ennek többszöröse. A módosítások révén egyébként nem csak a rendezvények kerete csökkent: mintegy másfél millió lejjel csökkent a polgármesteri hivatal működési költségkerete, de a Városi Sportklub működési keretének is csak a fele maradt meg.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat