Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Elhárultak az akadályok az új csíkszeredai bölcsőde-napközi építése elől

Iszlai Katalin 2020. március 21., 19:00
HIRDETÉS

Elhárultak az akadályok a dendrológiai parkként ismert területre tervezett bölcsőde-napközi építése elől, miután hosszas huzavona után megegyezésre jutott a csíkszeredai önkormányzat és a Szent Kereszt Főplébánia. Kiadták az építkezési engedélyt, elkezdődhetnek a munkálatok.

Elhárultak az akadályok az új csíkszeredai bölcsőde-napközi építése elől
galéria
A bölcsőde és napközi látványterve. Elhárultak az akadályok a beruházás elől Fotó: Arc Stúdió

Kompromisszumot kötött a csíkszeredai önkormányzat és a római katolikus Szent Kereszt Főplébánia a dendrológiai park területére tervezett napközi és bölcsőde ügyében. Mint ismert, az évek óta függőben lévő beruházást a számos akadály után legutóbb az hátráltatta, hogy a két fél más-más módon vélekedett az épület elhelyezkedéséről: a városháza a sátortetős műjégpálya helyére képzelte el, a plébánia viszont a jégpálya szomszédságában. Végül utóbbi megoldás mellett döntöttek.

Még idén felépítenék

Mint Albert Sándor, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának főépítésze érdeklődésünkre elmondta, továbbra is fenntartják azt az álláspontjukat, hogy ideálisabb lett volna, ha a mobil jégpálya helyén épült volna meg a bölcsőde, de nem akarták tovább halogatni az ügyet, hiszen

már több mint két éve az egyház rendelkezésére áll a 360 millió forintos (több mint 5 millió lejes) támogatás a magyar kormány részéről.

Ezért úgy döntöttek, hogy a Szent Kereszt Főplébánia elképzelései szerint valósulhat meg a bölcsőde-napközi kivitelezése a dendrológiai parkként ismert egyházi terület külső, út melletti részén. Így a sátortetős jégpálya jelenlegi helyén maradhat mindaddig, amíg felépül a napközi, utána viszont kötelező módon el kell majd költöztetni, mivel az általános rendezési terv egyértelműen kimondja, hogy a terület egy része zöldövezet kell maradjon.

HIRDETÉS

A megegyezésnek megfelelően februárban kibocsátották az építkezési engedélyt, így az utolsó akadály is elhárult az építkezés elől.

Ezt Darvas-Kozma József plébános is megerősítette, elmondása szerint jelenleg a szerződéskötés van folyamatban a kivitelező Impex Aurora Kft. csíkszeredai céggel. Hozzátette, ez azt jelenti, hogy

hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok, terveik szerint pedig év végére be is fejezik az építkezést.

Az előzményekről

A bölcsőde-napközi kivitelezését számos tényező hátráltatta az elmúlt két évben. Az első akadályt Csíkszereda 2017 januárjában érvénytelenített általános rendezési terve (PUG) jelentette, ennek hiányában ugyanis az önkormányzat nem bocsáthatott ki építkezési engedélyt. A felfüggesztést előidéző kifogások elhárítása után a PUG újraláttamoztatott változatát végül csak két évvel később, 2018 decemberében fogadták el, így a bölcsőde szempontjából egy teljes év eredménytelenül telt el. Eközben a haladás reményében a plébánia övezeti rendezési tervet (PUZ) készített az új létesítmény helyszínére, ezt végül tavaly áprilisi ülésén el is fogadta a csíkszeredai önkormányzati képviselő-testület. A bölcsőde építésének első említése óta továbbá a Szív utcai területen működő mobil műjégpálya helyzete is folyamatosan változott. Ennek elköltöztetése többször is felmerült, illetve az sem volt egyértelmű, hogy a napközi a jégpálya helyén vagy annak szomszédságában kap majd helyet. Végül az összes felmerült problémára sikerült megoldást találni, így rövidesen elkezdődhet a 120 gyerek taníttatására alkalmas, kétszintes bölcsőde-napközi kivitelezése.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS