Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egyre rosszabb a magyar orvosképzés helyzete, a beiskolázási számokat is csökkentették

Szász Cs. Emese 2019. július 29., 15:32
HIRDETÉS

Ahelyett, hogy előrelépés történt volna a tanügyminiszter és a marosvásárhelyi orvosi egyetem magyar és román vezetőinek pénteki találkozóján, kiderült, hogy a magyar orvosképzés helyzete egyre rosszabb: a napokban a magyar tagozat 200-as beiskolázási számát 120-ra csökkentette a Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS).

A napokban a magyar tagozat 200-as beiskolázási számát 120-ra csökkentette az ARACIS Fotó: Haáz Vince

A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem (MOGYTTE) első egységesített ballagására érkezett pénteken Ecaterina Andronescu oktatási miniszter, aki egyben az orvosi és gyógyszerészeti kar magyar és román vezetőivel tárgyalt a magyar tagozat helyzetéről, jövőjéről.

HIRDETÉS

A tárgyalások után a tanügyminiszter a Marosvásárhelyi Rádiónak értékelte a találkozót. Mint elmondta, több téma felmerült: szó volt annak szükségességéről, hogy az azonos tantárgyat román, illetve magyar nyelven oktató tanárok együttműködjenek a tételek kidolgozásakor, arról, hogy az egyetemi választásokat követően valószínűleg újragondolják az egyetemi struktúrákat is, valamint

szóba került a Felsőoktatás Minőségét Biztosító Ügynökség (ARACIS) napokban közzétett döntése, amellyel csökkentette a felvételizők keretszámát a magyar tagozaton.

Hangsúlyozta, hogy az oktatási törvény és az alkotmány is előírja az egyetemi autonómiát, így a minisztérium hatásköre az egyetemek struktúrájában korlátozott. „Mi csak egy párbeszéd összekapcsolói, moderátorai lehetünk. Az egyetemi struktúra az intézmény szenátusának döntése, mi csak az egyetem javaslatát követően foglalhatunk állást” – összegzett Andronescu.

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter a MOGYTTE első egységesített ballagására érkezett, ez alkalommal tárgyalt a magyar tagozat helyzetéről is Fotó: Facebook/MOGYTTE

Nagy Előd rektorhelyettes szerint a kétoldalú találkozón semmilyen előrelépés nem történt, csupán felsorolták a gondokat.

Nem jöttünk túlzottan nagy elvárásokkal, de mertük remélni, hogy valamiféle előrelépés csak történik. Sajnos egyáltalán nem történt

– fogalmazott a találkozó után Nagy Előd. A rektorhelyettes egyre esélytelenebbnek látja a kétoldalú tárgyalásokat, állítása szerint azon is el fognak gondolkodni, hogy van-e értelme ezt így folytatni vagy sem.

A magyar tagozat választott vezetője, Szabó Béla a csütörtöki tusványosi kerekasztal-beszélgetésen még azt mondta, eddig egy ujjal sem nyúltak a beiskolázási számokhoz, közben azonban kiderült, hogy

az ARACIS a magyar tagozat eddigi kétszázas beiskolázási számát 120-ra csökkentette, miközben a román tagozat 270-es beiskolázási száma 300-ra nőtt.

Szabó Béla visszalépésnek tartja ezeket a számokat, hiszen a magyar tagozat attól fog élni, hogy vannak hallgatói. „Ezzel elkezdődött egy újabb szakasz, amitől féltünk. Ezáltal veszélybe kerül a két oktatási széria, állások kerülnek veszélybe. Nagyon szomorú a helyzet” – fogalmazott Szabó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS