Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

Egy lépés előre, kettő hátra Borbolyék perében?

Kovács Attila 2019. november 07., 20:45

Nem várt fordulat is következhet a Borboly Csaba és tizenkét másik személy elleni büntetőperben. A bírák minősítésének hiánya miatt a teljes bírósági eljárást újrakezdhetik, ha erre vonatkozó döntés születik.

Egy lépés előre, kettő hátra Borbolyék perében?
galéria
A Hargita Megyei Törvényszék épülete. Többéves folyamat kezdődhet újra Fotó: Veres Nándor

A tárgyalást vezető bíró visszahívását kérte csütörtökön Borboly Csaba ügyvédje a Hargita Megyei Törvényszéken. A beadvány összefügg azzal a kéréssel, amit legutóbb ő és két másik vádlott jogi képviselője nyújtott be a bíróságnak annak érdekében, hogy az intézmény közölje,

a per tárgyalását eddig vezető bírák rendelkeznek, vagy sem a korrupciós ügyek tárgyalásához szükséges minősítéssel.

Indoklásként a 2000. évi 78-as számú törvény előírásait, illetve az Alkotmánybíróság nemrég nyilvánosságra hozott döntésének magyarázatát hozták fel, amelyek szerint

korrupciós ügyekben a bírósági eljárásokat erre szakosodott bíráknak kell vezetniük,

és ez a Legfelsőbb Bíróság mellett az elsőfokú bíróságokra is vonatkozik.

Hiányzó minősítések

Mivel a Hargita Megyei Törvényszéktől kapott tájékoztatás szerint az intézményben eddig nem rendelkeztek ilyen minősítéssel a bírák, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a per során eddig történtek érvénytelenné válnak – összegzett Sergiu Bogdan, Borboly védője.

„Ez érinti a tárgyalást jelenleg vezető bírót is, aki szintén nem rendelkezett ezzel a minősítéssel – ez ok a visszahívásra.

Ha nincs megfelelő bíró, akkor a per tárgyalása más bíróságon folytatódhat”

– ismertette az ügyvéd, hozzátéve, a folyamatban lévő bírósági eljárások esetében már sok példa van az érvénytelenítésre és az újrakezdésre. A 2013-ban Marosvásárhelyen kezdődött, majd 2014-ben az új Büntető Törvénykönyv életbe lépése nyomán Csíkszeredába áthelyezett per tárgyalását a Hargita Megyei Törvényszéken eddig négy különböző bíró vezette.

Elhúzódó eljárás

Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) 2013-ban vádolta meg a Hargita megyei önkormányzat elnökét, Borboly Csabát közérdek ellen elkövetett többrendbeli hivatali visszaéléssel, magánokirat-hamisításra való többrendbeli felbujtással, hamisított közokirat felhasználására való felbujtással, közokirat-hamisítással, illetve rágalmazó feljelentéssel, vele együtt további tizenkét személyt küldtek a vádlottak padjára. A DNA szerint a vádlottak két megyei út, a Felsőboldogfalvától Erdővidékre vezető 131-es, és a Csíkrákost Lóvésszel összekötő 124-es számú megyei út egy-egy szakaszának felújítása során több mint 4,8 millió lejjel károsították meg Hargita megyét.

 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat