Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Vinczeffy László-tárlat a Pál Aukciósház és Galériában

Szőcs Lóránt 2012. február 15., 17:14 utolsó módosítás: 2012. február 15., 17:42

A csíkszeredai Pál Aukiósház és Galériában hétfőn 18 órától a Munkácsy-díjas Vinczeffy László sepsiszentgyörgyi képzőművésznek nyílik egyéni tárlata. A neves székelyföldi alkotót Ferencz S. Apor Barcsay-díjas képzőművész hívta meg, a tárlatot Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész méltatja.

Vinczeffy László 1946. március 21-én született Atyhán, a kolozsvári Rajztanárképző Főiskolán kezdte tanulmányait, majd a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Főiskola restaurátorképző tanfolyamán végzett. 1979-től folyamatos munkásságával, képrestaurátorként dolgozik a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumnál. Számos kiemelkedő díj, köztük a Munkácsy-díj társul nevéhez. Tagja a Romániai Képzőművészek Szövetségének, a Barabás Miklós Céhnek, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Festők Társaságának és nem utolsósorban a Magyar Művészeti Akadémiának.

Alkotásai számos, több mint 50 egyéni és csoportos kiállításon szerepeltek már. Olajfestményein, grafikáin, szobrain és installációin egy sajátos, szürreális absztrahált álomvilágot mutat be. Egyéni formavilága, erőteljes vonalvezetése, gyakran allegorikus témái sajátos hangulatot teremtenek a kiállítóterekben.

Vargha Mihály szobrász, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója szerint Vinczeffy László legfontosabb jellemzője, hogy rendületlen erővel és inspirációval dolgozik. „Művészetének egyik kulcsszava a játékosság, az alkotói munka intenzitása nemcsak a képekben, hanem a bennünk rejlő energiában, zabolátlan felszabadultságban és katartikumban is megmutatkozik. A szürreális formavilág annyira megfoghatatlan, hogy leginkább a költészet és a zene közelítheti meg” – fejtette ki Vargha Mihály. Szerinte a Munkácsy-díjas alkotó csatlakozik a 20. századi képzőművészet azon törekvéséhez, hogy a zenével egyenrangú autonóm egész maradjon, és nem az ábrázolt valóságot próbálja lenyomni a néző torkán. „Vinczeffy erőteljes, tragikus kezdeti műveiben és jelenlegi precíz és játékos alkotásaiban árnyalatnyi különbség érhető tetten, éppen az, hogy a művész egy árnyalattal mindig továbblép” – véli Vargha Mihály.

A Pál Aukciósház és Galéria (PAG) szeretettel vár mindenkit, aki szeretné megtapasztalni a tárlat ideje alatt a sajátos világ, a festmények tolmácsolta élményt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS