Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Székelyekről nem csak székelyeknek

Iochom Zsolt 2012. május 27., 14:49

A III. Székelyföld Napok keretében megtartott csíkszeredai könyvvásárban már megvásárolható volt a Székely könyvtár című könyvsorozat első öt kötete, amelyeket péntek délután mutattak be a Székelyföld Galériában.

Fotó: Iochom Zsolt

Házigazdaként Lövétei Lázár László költő, a Székelyföld periodika megbízott szerkesztője köszöntötte a megjelenteket, örömének adva hangot, hogy elindulhatott a száz kötetesre tervezett sorozat. „A székely termékek sikeresek hazánkban és a nagyvilágban, de van nekünk nagyon sok szellemi termékünk is” – elevenítették fel a sorozat megszületésének körülményeit.

Ferenczes István József Attila-díjas költő, a sorozat ötletgazdája kiemelte: vannak örök érvényű dolgaink, ezek a szellemi termékeink, megkezdve a népdalokkal, balladákkal, el egészen a mai kortárs írókig. „Fő célunk, hogy szép könyveket tegyünk le az asztalra, és minden székely család házában ott legyenek ezek a könyvek. Olyan szellemi útravaló, örökség adódik tovább, amelyet nálunk nagyobb és gazdagabb népek is megirigyelhetnek” – fogalmazott a folyóirat egykori főszerkesztője.

Petres Sándor, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kifejtette: a Székely Könyvtár nem egy másfél éves történet, hanem tíz éves kifutási ideje van, a tervek szerint évente két alkalommal jelenik meg öt-öt kötet.

A balladákat Ferenczes István válogatta kötetbe, mint elmondta, azokat választotta ki, amelyek mögött ott vélte hallani nagyanyja balladamondását és éneklését. Kányádi Sándor verseiből Fekete Vince válogatott össze egy kötetre valót, elsősorban olyanokat, amelyek előre mutatnak a költő későbbi nagy verseire. Mikes Kelemen Törökországi levelek című kötetét Molnár Vilmos szerkesztette, míg Tamási Áron örök klasszikusa, az Ábel a rengetegben című regény György Attila szerkesztésében látott napvilágot. Bözödi György Székely bánja című kötetét Lövétei Lázár László szerkesztette.

A Székely könyvtár sorozat egységes grafikai arculatát Léstyán Csaba képzőművész tervezte.
A kötetek ára egyenként 35 lej, azoknak, akik előfizetnek, kedvezményesen 25 lej. A megrendelők egy-egy, Siklódy Ferenc grafikus által tervezett könyvjelzőt is kapnak, amelyen könyvtulajdonosonként (ex libris) fel lesz tüntetve a nevük, személyesebbé, értékesebbé téve ezáltal az illető köteteket.

A következő öt kötet megjelenését a novemberi könyvvásárra ígérték a szerkesztők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS