Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Segítség a felkészüléshez

R. Kiss Edit 2012. november 21., 16:08 utolsó módosítás: 2012. november 21., 16:23

Mintegy kétszáz diák jelentkezett a Sapientia által meghirdetett ingyenes érettségi felkészítőre Csíkszeredában. A román nyelv és irodalom felkészítő után januárban matematikából is elindítják a képzést.

Remélik, hogy az érettségi eredmények javulni fognak és azt is, hogy a részvevők közül sok diák választja majd egyetemüket a továbbtanulásra – mondta el szerdán sajtótájékoztatón Makó Zoltán, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem csíkszeredai, Gazdaság- és Humán tudományok Karának dékánja az egyetem Humántudományok Tanszéke által elindított román nyelv és irodalom értettségi felkészítő kapcsán.

Az egyetem a tavaly is megszervezett felkészítő pozitív tapasztalatai alapján kezdte el idén is csíkszeredai szaktanárok, egyetemi hallgatók és gyakornokok bevonásával a felkészítőt, melynek első rendezvénye már lezajlott múlt héten szombaton. A három modulban megtartott, a két iskolai félév és a nyár folyamán szombatonként zajló, elméleti előadásokból és gyakorlati munkából álló felkészítőre kétszáz diák jelentkezett, nemcsak Csíkszeredából, hanem például Kézdivásárhelyről és Szentegyházáról is.

Tódor Erika egyetemi docens, a felkészítő szakmai felelőse kifejtette, az előadások és foglalkozások sorozatát úgy szervezték meg, hogy azon diákok is tudjanak újat tanulni, tudják elmélyíteni ismereteiket és rákérdezni dolgokra, akik már ismerik a tananyagot, azok pedig, akik most látnak hozzá az érettségi anyaghoz, azok elsajátíthassák a szükséges ismereteket. A felkészítőn tanulni is tanítják a részvevőket, a diákok feladatmegoldó készségeit is fejleszteni kívánják, hogy az érettségi ne frusztráló élmény legyen, hanem egy sikerélmény – mondta el az egyetemi docens. Hozzátette, az is szándékuk, hogy megmutassák az érdeklődő diákoknak, mi van az egyetemen, hátha kedvük támad érettségi után idejönni. Újságírói kérdésre válaszolva Tódor Erika még elmondta, csak egy felkészítő járt le, így korai lenne még arról következtetéseket levonni, hogy mennyire felkészültek az érettségi előtt álló diákok, az azonban már az első alkalommal is látszott, hogy van, aki már oldott meg érettségi tételsort, de olyan is, aki most találkozott ilyennel először.

Bartolf Hedvig, Hargita megye főtanfelügyelője páratlan kezdeményezésnek nevezte a Sapientia által szervezett felkészítőt és azt mondta, reméli, hogy a Székelyudvarhelyen és Gyergyószentmiklóson működő egyetemek, főiskolák is kedvet kapnak hasonló felkészítők szervezéséhez. A főtanfelügyelő megköszönte a diákok nevében is a lehetőséget az egyetemnek és azt mondta, szép ajándék az ingyenes felkészítő, főként azon családok számára, ahol látják, hogy szükség lenne még felkészülésre, de nem engedhetik meg maguknak, hogy magánórákat vegyenek. A matematika érettségi felkészítő januárban indul a Sapientián – mondta még el Makó Zoltán. 

A Sapienita által Csíkszeredában szervezett román nyelv és irodalom érettségi felkészítőre továbbra is lehet jelentkezni. A korábban közzétett időpontok szerint az első modul keretében legközelebb november 24-én, továbbá december 1-jén, 8-án és 15-én lesznek felkészítők. Jelentkezni e-mailben (borshortenzia@sapientia.siculorum.ro), telefonon (0266–314657) és személyesen az egyetem székhelyén (Csíkszereda, Szabadság tér, 1. szám, 119-es iroda). Ugyanezen elérhetőségeken további információkkal is szolgálnak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS