HIRDETÉS

Sátortetős műjégpálya a székelyföldi jégkorong utánpótlás-neveléséért

Gerczuj Timea 2017. március 03., 19:11 utolsó módosítás: 2017. március 03., 19:28

Felavatták és ünnepélyesen megnyitották a Székelyföldi Jégkorong Akadémia első sátortetős mobil műjégpályáját Csíkszeredában.

Fotó: Gecse Noémi

A himnuszok után Kenéz Zselyke, a Csíkszeredai ISK műkorcsolyázója a magyar és székelyföldi futball, illetve jégkorong szurkolók körében népszerű Ismerős Arcok Nélküled című dalára mutatott be egy korcsolyás performanszt.

Ezt követően a Székelyföldi Jégkorong Akadémia képviselője konferálta fel a felszólalókat. Először Tánczos Barna szenátor, az akadémia elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. A szenátor kiemelte, hogy „magyarországi barátainknak, Orbán Viktor miniszterelnök úrnak, a helyi önkormányzatoknak, polgármestereknek köszönhetően új időszámítás kezdődhet a jégkorong utánpótlás-nevelésben, amelynek része a csíkszeredai Molnár Lajos Jégpálya is”.

Ezután Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke vette át a szót. A politikus hangsúlyozta, hogy a Székelyföldi Jégkorong Akadémia megléte azért fontos, mert „szükség van egy olyan intézményre, ahol minden korosztály tud korcsolyázni, jégkorongozni. Biztos, hogy ezek közül a gyerekek közül lesznek sokan, akik az utánpótlást gazdagítják, és előbb-utóbb nagy csapatokban, világversenyeken fognak részt venni, és sikeres jégkorongozókká válnak”.

A magyar kormány küldöttségében Brendus Réka a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője mondott beszédet. Brendus Réka felvetette, „ha igaz az a mondás, hogy Csíkszeredában minden gyerek korcsolyával a lábán születik, bízhatunk abban, hogy ez az új jégpálya az elkövetkezendő években egyre több gyereket sarkall majd arra, hogy kipróbálja magát ebben a sportágban”. Végezetül sok sikert kívánt azon munka folytatásához, amely „oly sok tehetséget ad a jégkorongnak és a közösségünknek”.

Ezt követően Stoica Krisztina többszörös országos dobogós helyezett kűrjét láthatták a jelenlévők.
Negyedikként Zsigmond Barna Pál, Csíkszereda volt főkonzulja tartotta meg köszöntőbeszédét. Újpest jelenlegi alpolgármestere beszédében tolmácsolta a Magyar Jégkorong Szövetség elnökségének, Such György elnöknek és Kovács Zoltán főtitkárnak jókívánságát: „Azt kívánjuk, hogy sok ilyen létesítmény épüljön itt Székelyföldön, és minél több székely gyerek kezdjen el hokizni”.

A jégpálya működtetőjének képviseletében Ráduly Róbert Kálmán Csíkszereda polgármestere szólalt fel. A polgármester szerint Csíkszereda a „magyar ajkú jégkorong közepe. Belőlünk táplálkozott megannyi hely: valamikor Sepsiszentgyörgy, aztán Kézdivásárhely, Marosvásárhely, Budapest, Székesfehérvár, és még sorolhatnánk”. Ráduly Róbert beszéde végén azt emelte ki, hogy „felnőtt csapat nélkül, akármilyen széles utánpótlás-bázis van, ha nincsenek példaképek, ha nincs ahová felemelkedni, akkor nincs jégkorong”. Ezért arra kérte a jelenlévő elöljárókat, a városi és székelyföldi jégkorong központok képviselőit, hogy közösen tegyenek azért, hogy a Csíkszeredai Sportklub felnőtt jégkorongcsapata újra méltó helyére kerüljön, mert szerinte „addig lesz jégkorong Székelyföldön, amíg Csíkszereda a zászlóshajó”.

A beszédek után Darvas Kozma József, címzetes esperes áldotta meg a létesítményt, majd harmadik fellépőként Ráduly Réka mutatta be műkorcsolyás performanszát. A megnyitót követően nyílt jégkorongedzést és összetartást tartottak a fiataloknak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
17 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS