HIRDETÉS

Online sorszámigénylési lehetőség, csak éppen nem működik

Iszlai Katalin 2017. február 13., 18:19

Sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn reggel Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt az újítást, amely szerint működik a jogosítványok cseréjét megkönnyítő online sorszámigénylési lehetőség. A rendszer azonban még nem tökéletes, a nap folyamán több probléma is felmerült.

Fotó: Gecse Noémi

A sajtótájékoztatót követően kiküldött közleményben az áll, hogy február 7-e óta kísérleti jelleggel, hétfőtől pedig élesben is működik az online sorszámigénylési lehetőség. Barti Tihamér elmondta, az elmúlt hónapokban különböző fórumokon, így a megyei tanács ülésein is napirenden szerepelt az a jogos lakossági igény, hogy legyen gyorsabb, gördülékenyebb a jogosítványok cseréje, hiszen a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál órákat kellett sorban állni sorszámért; az embertelen körülményekről egyébként lapunk több cikkben is beszámolt. Mint korábbi cikkünkben jeleztük, egyesek akár 12 órát is kénytelenek voltak sorban állni azért, hogy forgalomba írathassák személyautójukat.

„A más megyékben történt keresés után sikerült találni egy olyan ingyenes programot, ami lehetővé teszi a megye lakóinak, hogy online kérhessenek sorszámot a jogosítványcseréhez. Köszönet illeti mindezért Hargita Megye Prefektusi Hivatalát” – mondta Barti. A közleményt azzal zárták, hogy a tervek szerint hamarosan bővítik a rendszert, így az autók beíratásához szükséges sorszámot is lehet majd interneten keresztül igényelni, a terveket azonban már hétfőn módosították, ez pedig a rendszer összeomlásához vezetett. Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a múlt hét végén elvégzett kísérletezések azt mutatták, hogy működik a rendszer, azonban hétfőn reggel tartottak egy utolsó tesztet, és azt tapasztalták, hogy valamilyen elakadás van. „Még kísérletezünk, ugyanis valami nem működik megfelelően. Nem kompatibilis a két nagy tevékenység, gondolok itt a jogosítványcserére és a járműbeíratásra: külön-külön működik a két rendszer, azonban egyszerre nem működnek. Igyekszünk, hogy legalább az egyiket minél hamarabb el tudjuk indítani, és tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket” – magyarázta Pănescu.

Mivel nem volt egyértelmű a közlemény és a prefektusi hivatal álláspontja közötti különbség forrása, megkerestük Barti Tihamért, aki elmondta, valóban változott a helyzet a reggeli sajtótájékoztató óta. „A jogosítványokra vonatkozó rendszer kész volt, és le is volt tesztelve, tökéletesen működött. A sajtótájékoztató előtt abban egyeztünk meg a prefektus úrral, hogy egyelőre csak ezt a rendszert üzemeltetjük be, a gépjárműbeíratáshoz kapcsolódó informatikai felületet pedig majd később indítják el. Azonban az informatikus úgy döntött a nap folyamán, hogy mégis össze kellene egyeztetni a kettőt, így viszont sokkal bonyolultabb, mivel a bejegyzési sorszámokra többek között az alvázszámot is fel szeretnék tüntetni. Tehát csak a jogosítványokra vonatkozó rész működik, a kettő együtt viszont még nem. A weboldal azonban működik, és akik eddig igényeltek sorszámot, azok használhatják is azokat” – hangsúlyozta Barti. Az online formanyomtatvány egyébként ide kattintva érhető el, ezt kitöltve a rendszer automatikusan generál egy sorszámot, amivel a kérvényezőnek jelentkeznie kell a megadott időpontban a közszolgálatnál.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
16 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS