HIRDETÉS

Manufaktúrában gyártott Csíki Sör

Barabás Hajnal 2014. október 07., 19:00 utolsó módosítás: 2014. október 08., 13:17

Készen áll a Csíki Sör, valamint a Székely Sör gyártására és forgalmazására a Csíki Sör Manufaktúra. Novemberben már az üzletek polcaira kerülhetnek az új sörmárkák. Gyártásuk csíkszentsimoni helyszínén megtartották az új sörmárkák sajtóbemutatóját.

Bemutatták kedden a sajtó képviselőinek a csíkszentsimoni sörgyárat, amelyet a valamikori keményítőgyár helyén építettek fel. A résztvevőket Simonffy Árpád sörfőzőmester avatta be a sörfőzés rejtelmeibe, ő ismertette a sörgyártás folyamatait, technológiáját. A mestertől megtudtuk, a Csíki Sör, valamint a Székely Sör típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a Bock típushoz.

„Ünnepi sörtípusként is ismerik a magas alkoholtartalma miatt” – magyarázta Simonffy. Hozzátette, enyhén édeskés ízű, nem annyira világos színű, alkohol tartalma pedig hat százalékos. Simonffy elmondta, úgynevezett kézműves sört gyártanak, ugyanis adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, csak kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával készítik a sört, betartva az 1516-ban megjelent, a bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvényt. A sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját vízkútjaikból. A Csíkszentsimonban gyártásra kerülő sörök receptjeit egyébként a Sapientia EMTE élelmiszeripari tagozatával közösen állították össze.

Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa elmondta, eredetileg október elsejétől szerették volna elindítani a termelést, de még várniuk kell a pénzügyminisztériumtól a végső engedélyre, ugyanis egy hónapban csak egyszer ülésezik az engedélykérelmeket elbíráló bizottság. Feltehetően pár héten belül elkezdhetik a sörgyártást, és a Csíki Sör, valamint a Székely Sör márkák novembertől az üzletek polcaira kerülhetnek.

A sajtót a termék leendő ára is érdekelte, a tulajdonos ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a forgalomban lévő csíkszeredai sörök áránál valamivel olcsóbb lesz. Tőle tudjuk, hogy közel hárommillió eurót fektettek a beruházásba, ennek egy része magántőke, másik része banki hitel. A sörgyárban negyven személyt alkalmaztak, köztük tíz, a csíkszeredai Sapientia egyetemen végzett diákot, a többi munkatárs is helyi, környékbeli munkaerő. A sörgyár kapacitása havonta 400 ezer liter. „Ez a székelyföldi régió sörfogyasztásának 5-6 százalékát teszi ki” – magyarázta Lénárd.

A söröket Hargita, Kovászna és Maros megyékben, valamint Brassó megye egy részében értékesítenék: üveges kiszerelésben a Csíki Sört, pillepalackosban pedig a Székely Sört, valamint hordóban mindkettőt. Közel 1600 kereskedelmi egységgel kötöttek szerződést. A Csíkszentsimonban gyártásra kerülő söröket Igazi Csíki Sör, valamint Székely Sör márkanév alatt védték le.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
105 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS