HIRDETÉS

Közepes a hargitai életszínvonal

Kozán István 2013. április 11., 16:18 utolsó módosítás: 2013. április 11., 16:35

Azt ugyan a megyei tanács elemzőcsoportjának munkatársai sem vitatják, hogy országos szinten Hargita megyében lehetnek a legalacsonyabb nettó átlagbérek, mégis szükségét érezték annak, hogy árnyalják a mélyszegénységről szóló híreket.

Fotó: Gligor Róbert László

Sajtótájékoztatót tartott csütörtökön András Zoltán, a Hargita megyei önkormányzat elemzőcsoportjának vezetője, aki a bukaresti sajtóban az utóbbi időszakban megjelent, Hargita megyét is érintő gazdasági jellegű kimutatásokról beszélt. Az esemény apropóját a Gândul.info hírportálon megjelent, honlapunkon is bemutatott elemzés adta, amelyből többek között kiderült, hogy az országban Hargita megyében a legalacsonyabbak a nettó átlagbérek.

Különbség bérek és jövedelmek között

„Nem vitatjuk e kimutatás valódiságát, mindössze érzékeltetni szeretnénk a különbséget a bérek és a jövedelmek között, a lakosság jólétét ugyanis nem a bérek, hanem a jövedelmek befolyásolják” – mondta András, majd a bérek mellett a legfőbb jövedelemforrások ismertetésére tért ki.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a Hargita megyeiek csak 2011-ben hatvanmillió euró értékben kaptak területalapú, illetve egyéb agrártámogatást. „Ez az összeg a háztartásokra vonatkozó statisztikákban nem jelenik meg, mint ahogy az sem, hogy a banki hitelek és a betétek tekintetében Hargita az első helyen található. Utóbbi képletesen azt jelenti, hogy nálunk száz lejnyi hitelre 130 lej banki betét jut, tehát nagyobb mennyiségű megtakarításokkal rendelkeznek megyénk lakosai. Egy másik mutató, a munkaerő-termelékenység tekintetében Hargita megye a 42-ből a 29. helyet foglalja el. A szakminisztérium adatai alapján Hargita megyében 1,07 foglalkoztatott jut egy segélyből élőre, ezzel a 17. helyen található a megye. Ugyanezen a helyen állunk a nyugdíjasok és a foglalkoztatottak arányát tekintve is” – sorolta az elemző, aki ezen mutatók tükrében következtetésként elmondta, bár Románia szintjén Hargita megyében a legalacsonyabbak a nettó átlagbérek, „a jövedelmek esetében mégsem állunk olyan rosszul”.

Meglátása szerint a havi bérén túl sok hargitai – akárcsak az ország többi megyéjének, illetve a fővárosnak számos lakója – rendelkezik olyan egyéb juttatással és jövedelemforrással, amelyek növelik a háztartások havi bevételeit.

Kérdésünkre, hogy mivel magyarázható Hargita megye utolsó helye a nettó átlagbérek tekintetében, a megyei tanács elemzőcsoportjának vezetője nem tudott választ adni. „A tájékoztató célja nem is ez, hanem hogy felhívjuk a figyelmet: több mutató tekintetében viszonylag jó helyen áll Hargita megye” – következtetett András Zoltán.

Bérezés: Hargita az utolsó helyen

Az Országos Statisztikai Intézet adatai alapján 2012 decemberében a legjobban a bukarestiek voltak megfizetve: ők havi 2152 lejes nettó átlagfizetést vihettek haza, az országos átlagnál (1538 lej) 614 lejjel többet. A lista végén Hargita megye található: a vizsgált időszakban 1064 lej volt az átlagbér, 474 lejjel kevesebb, mint az országos átlag. Maros megyében 1330, Kovászna megyében 1145 lej volt a nettó átlagbér.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
35 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS