HIRDETÉS

Félszáz tanintézetben kalákáznak

R. Kiss Edit 2013. október 09., 17:35 utolsó módosítás: 2013. október 09., 17:41

A Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért! elnevezésű felhívás keretében 42 megyebeli tanintézet küldött igénylistát a megyei önkormányzathoz, jelezve, hogy élne a felkínált segítséggel, és bevonva a helyi közösséget, fel kívánják javítani óvodájukat, iskolájukat.

Fotó: Veres Nándor

Lejárt szerdán a határidő a Hargita megyei kaláka a gyerekeinkért! címmel korábban közzétett felhívás keretében. Ezt Hargita Megye Tanácsa fogalmazta meg, azzal a céllal, hogy az egészségügyi működési engedély nélküli óvodák és iskolák feljavítására közösségi összefogás induljon. Az elképzelés szerint a megyei önkormányzat a helyben be nem szerezhető építkezési anyagok megvásárlására pénzbeli segélyt mozgósít, a helyi önkormányzatok, közbirtokosságok, iskolák, szülői, pedagógusi közösségek pedig építkezési anyagokkal, munkaerővel segítenek be a tanintézetek feljavításába.

A megyei önkormányzat sajtószolgálatának közlése szerint szerdáig 42 településről 62 tanintézet feljavítására kaptak igénylistát, amelyeken felvázolták a javításokhoz szükséges anyagokat, az elvégzendő munkálatokat. Az összesítés szerint többnyire ajtókra, ablakokra, mosdók felszerelésére, fali- és padlócsempére, gáz- vagy fatüzelésű kazánra, csatornára, építkezési faanyagra van szükség.

Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke a határidő lejárta előtt ismételten felhívta az egészségügyi működési engedéllyel nem rendelkező tanintézetek vezetőinek figyelmét a kaláka lehetőségére. Hangsúlyozta, a megyében közel 150 érintett iskolaépület van, tehát a jelentkezők száma közel sem teljes. Borboly ugyanakkor köszönetét fejezte ki azon iskolaigazgatóknak és polgármestereknek, akik élni kívánnak a lehetőséggel.

A kaláka keretében a következő időszakban ellenőrzik az igénylistákat a megyei önkormányzat szakemberei, jövő héten pedig várhatóan a megyei tanács megszavazza a szükséges anyagok teljes vagy részbeni beszerzésre a segélyeket. Ezt követően indulhat a kaláka. Borboly arra kérte a települések illetékeseit, hogy addig készüljenek fel a már rendelkezésre álló építkezési anyaggal és vegyék számba a munkaerőt, illetve biztosítsanak egy szakembert is a munkálatok levezetésére. A kalákához szükséges építkezési anyagok beszerzéséhez két cég ajánlott fel eddig támogatást. Ezt továbbra is elfogadják, ha a lakosság vagy vállalkozók segíteni kívánnak új vagy akár bontott építőanyaggal, a kalaka@hargitamegye.ro vagy a zolyazoltan@hargitamegye.ro e-mail címen, illetve a 0734-994 371 telefonszámon (Zólya Zoltán) jelezhetik segítő szándékukat.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
15 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS