HIRDETÉS

Elhunyt Kostelek papja

Rédai Botond 2014. február 09., 18:50 utolsó módosítás: 2014. február 09., 19:17

Életének nyolcvanadik, papságának ötvenhatodik évében elhunyt Salamon Antal szentszéki tanácsos, kosteleki plébános. A Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye által kiadott gyászjelentőben a moldvai magyarság egyik hű védelmezőjének nevezik.

Ebben leírják, Salamon Antal Gyulafehérváron fejezte be a középiskolát, teológiai tanulmányait a Hittudományi Főiskolán végezte. 1958. június 1-jén Márton Áron szentelte pappá, amiről akkor így vallott: „nem lehetek más, csak jó pap”. Marosillyén káplán, majd a dévai Szent Antal plébánia lelkésze volt.

A diktatúra zaklatásai alatt kapta azt sokkot, ami beszédében néha megnyilvánult, de nem a liturgia végzése közben vagy a katekéziskor. 1978-tól egészen haláláig a főegyházmegye legkeletibb és nagy kerülővel megközelíthető plébániájának, Kosteleknek és a hozzá tartozó Magyarcsügésnek és Gyepecének lett mindhalálig hű lelkipásztora. Híveit hűségre, a gyerekeket hitre és kultúrára nevelte. Felkarolta és ápolta Boldog Rupert Mayer emlékét. Temetése Kosteleken hétfőn déli 12 órakor lesz a plébániatemplomból a helyi római katolikus temetőben.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS