HIRDETÉS

Beiratkozhatnak a pedagógusok

R. Kiss Edit 2014. május 06., 16:57 utolsó módosítás: 2014. május 06., 17:36

Szerdán kezdődik a beiratkozási időszak az idei pedagógusi versenyvizsgára. Hargita megyében közel négyszáz állást lehet megpályázni. Az állások többsége helyettesítői, a katedrára való kinevezés kevés, csak 58 ilyen állás foglalható el.

Fotó: Veres Nándor

 

Kedden kellett kifüggeszteniük, illetve nyilvánosságra hozni a tanfelügyelőség és az oktatási minisztérium honlapján az idei pedagógusi versenyvizsgán megpályázható állások jegyzékét. Amint Waczel Ferenc, a Hargita Megyei Tanfelügyelőség illetékes tanfelügyelője közölte, korábban már lezajlottak az áthelyezések, és jóváhagyták nyolc nyugdíjba vonuló, de tovább tanító pedagógus katedrára való kinevezésének meghosszabbítását. Ugyanakkor nemrég 41 pedagógus kapott katedrára való kinevezést az oktatási törvény azon módosítása nyomán, amely szerint meghatározatlan időre alkalmazhatóvá váltak a pedagógusok, akik helyettesítőként dolgoztak, az elmúlt hat évben versenyvizsgán legalább hetes jegyet értek el és legalább négy évig fenntartható az állásuk.

Továbbra is keresettek a mérnöktanárok

A nyári versenyvizsgára a megyében összesen 386 állást hirdetnek meg, ebből 58 katedrára való kinevezés, a többi pedig helyettesítői – közölte a tanfelügyelő. Waczel Ferenc rámutatott, a gyermeklétszám csökkenése és a nyugdíjkorhatár fokozatos növekedése nyomán érvről évre csökken a meghatározatlan időre szóló állások száma. Katedrára való kinevezéssel például a megyében csak két óvónői állást hirdetnek meg, helyettesítői viszont van bőven az óvónők számára, 53 ilyen állást lehet majd megpályázni. Magyar tanítói állás is bőven lesz a helyettesítők számára meghirdetettek között, 43 foglalható el majd. Román és magyar szakos tanárok számára is sok helyettesítői állást kínálnak, 28, illetve 22 állás van meghirdetve ezen szakok végzőseinek. Katedrára való kinevezéssel keresnek ugyanakkor több mérnöktanárt a szakoktatásba, ezeket az állásokat minden évben nehéz betölteni, a szakoktatói állás kevésbé vonzó a szakembereknek.

Két helyszínen lehet beiratkozni

A katedrára való kinevezésre és a helyettesítői állásra pályázó pedagógusok egyszerre iratkoznak és vizsgáznak. A beiratkozási időszak május hetedikén kezdődik. Szerdától kell beiratkozzanak azok is, akik kihelyezésüket, helyettesítői megbízatásukat szeretnék meghosszabbítani, kihelyezést igényelnek vagy az előző két évi versenyvizsgán elért jegyükkel pályáznak helyettesítői állásra.

A megyében egy vizsgaközpont lesz, a csíkszeredai Kós Károly Szakközépiskolában. A május 19-ig tartó beiratkozás azonban két helyszínen zajlik, a csíkszeredai Liviu Rebreanu Általános Iskolában és a Kós Károly Szakközépiskolában. A Jégpálya lakótelepi általános iskolában kell beiratkozzanak a román és magyar óvónők, a román és a magyar tanítók, továbbá a magyar, a román és az idegen nyelv szakos tanárok. A Taploca utcai Kós Károly Szakközépiskolába várják a többi szakos pedagógust beiratkozásra.

Tennivalók vizsgáig

A pedagógusi versenyvizsga írásbeli próbája július 21-én lesz a csíkszeredai Kós Károly és a Márton Áron középiskolákban, ahol elegendő, kamerákkal ellátott terem áll rendelkezésre – közölte Waczel Ferenc. A pedagógusoknak addig a május 21-23. közötti időszakban (a frissen végzettek július 14-16. között) érvényesíteniük kell a beiratkozásukat. Ha ezt elmulasztják, a beiratkozásuk érvényét veszti. Az írásbeli próbát megelőzően, május 26. és június 27. között szervezik meg a gyakorlati próbákat és óralátogatásokat. A beiratkozás szabályzata, naptára, a tudnivalók a tanfelügyelőség honlapján is elérhetők.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
5 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS