HIRDETÉS

A megszakított repülés, avagy szerelmem, Viszockij

Péter Beáta 2016. december 02., 22:09

Bálint Márta Magyarországon élő, erdélyi származású színművész Marina Vlady A megszakított repülés, avagy szerelmem, Viszockij című monodrámáját játszotta a Csíki Játékszín Hunyadi László Kamaratermében. A művésznő most ünnepli hetvenedik születésnapját.

Fotó: Schäffer Ádám

Bálint Márta Marosvásárhelyen született, a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végzett 1968-ban. A szatmárnémeti társulatnál töltött három évad után a vásárhelyi színházhoz szerződött.

1988-ban családjával együtt Magyarországra költözött, egy ideig a Nemzeti Színházban játszott. A kilencvenes évek elején született meg az első egyéni estje. „Váratlan helyről, Bécsből kértek fel először egy egyéni est összeállítására. Egy ideig töprengtem azon, hogy elvállaljam-e, hiszen színpadi színészként addig nem foglalkoztam ezzel a műfajjal. Végül aztán többek buzdítására – közéjük tartozott az akkor 12 esztendős kisfiam is – belevágtam, így született meg az első versszínházi egyéni estem, amely az Újkori fohász címet kapta. Komoly sikere volt, és ez jelentett számomra ösztönzést ahhoz, hogy folytassam a sort újabb estekkel. Mondhatnám, hogy az önálló estek szépsége egyben a nehézségük is: az ötlet kidolgozásától kezdve az anyag válogatásáig és összeállításáig, majd az előadásáig mindent egymagam végzek. Ez abból a szempontból jó, hogy nem függök senkitől – nem véletlenül hívják egyéni műfajnak – azonban kockázatos is, hiszen nem egy csapatmunka eredményeként születik meg az est, így aztán a felelősség sem oszlik meg több ember között. Csak a közönség és én vagyok: ez szép és izgalmas kihívás” – osztotta meg lapunkkal az előadó.

Vlady és Viszockij

Noha a világ több országában is bemutatta már egyéni előadásait, az erdélyi fellépések különlegesek számára – mondta el a művésznő. A csíkszeredai közönség sem először láthatja, tavasszal az Egyedül – Székely János 677 sora című előadását hozta el. Ezúttal Marina Vlady, a híres francia színésznő életrajzi regényéből készült A megszakított repülés, avagy szerelmem, Viszockij című monodrámát játssza.
Viszockij 1967-ben egy filmforgatáson ismerkedett meg harmadik feleségével, Marina Vladyval, akivel 1969-ben házasodott össze. Az ő segítségével sikerült egy amerikai koncert-körutat megszervezniük. Néhány magyar filmes (Jancsó Miklós, Mészáros Márta filmrendező) is segítette a vasfüggöny időnkénti átlépésében. A szovjet kultúrfunkcionáriusok által nem kellőképpen támogatott, sőt egyenesen gátolt orosz bárd és a világsztárnak számító francia színésznő kapcsolata 13 évig tartott, Viszockij 1980. július 25-én bekövetkezett haláláig.

„Keveseknek adatott meg, hogy a szerelmet olyan mélységében, olyan intenzitással éljék át, mint azt Vlagyimir Viszockij (1938-1980) – a brezsnyevi Oroszország híres-hírhedt művész-istene, polgárpukkasztó bárdja és Marina Vlady – orosz származású ünnepelt európai filmsztár tette. Mennyet és poklot megjáró szerelmük és házasságuk mintha maga is költészet, különös hangulatú dráma lenne; két sajátos intenzitással lobogó lélek játéka és harca élettel, halállal, múlttal, jelennel, egymással – egymásért. Az 1938-ban született Marina Vlady életrajzi regényéből készült színpadi játék egy színésznő jutalomjátéka: monodráma, mely a Vladyt megszemélyesítő Bálint Márta érzékeny művészi eszköztárára épül” – vallotta az előadásról rendezője, az idén nyáron elhunyt Gergely László, aki színpadra alkalmazta a neves francia színésznő önéletrajzát.

Furcsa kettősség

Bálint Márta színművész úgy fogalmazott, számára a darab legizgalmasabb vetülete az a furcsa kettősség, ami az idő múlásával egyre nyomasztóbbá válik Marina Vlady és Viszockij kapcsolatában. „Marina és Viszockij szerelme nem csak két páratlanul tehetséges ember egymásra találásának története, hanem a szabad nyugati világ és a diktatúrában senyvedő Szovjetunió között őrlődő művészek feszültségekkel, szenvedéllyel, ellentmondásokkal teli kapcsolata is. Ez utóbbiból ered a történet drámaisága is. Viszockij öntörvényű, vívódó, szabadszájú egyéniség, aki rajong hazájáért, azonban zsenijét nem bontakoztathatja ki az erőteljesen szabályozott, elnyomó szovjet kultúrközegben. Marina kaput nyit neki a szabad világra, azonban az új tapasztalatok révén Viszockij még erősebben érzi a saját szárnyalását akadályozó korlátokat. Ezért folytat egyre inkább önpusztító életmódot, amely során az alkohol végzetesen megpecsételi egészségét. Marina hősiesen, gyöngéd, féltő szeretettel, elszántan küzd szerelméért, azonban ezt a csatát nem nyerheti meg” – magyarázta a különleges szerelmi kapcsolatról az előadóművész.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS