A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

A csíkrákosi Községházára is nemet mondott a törvényszék

Fotó: Veres Nándor

Még egy csíki településen kell eltávolítani a Községháza feliratot a polgármesteri hivatalnak otthont adó épületről – a Hargita Megyei Törvényszék ítélete ezúttal Csíkrákos polgármesterét kötelezi erre. A községvezető azt mondta, fellebbezni fognak.

Kovács Attila

2017. február 23., 09:192017. február 23., 09:19

2017. február 23., 10:062017. február 23., 10:06

A Hargita Megyei Törvényszék kedden hirdetett ítéletet abban a perben, amelyet a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) indított még 2015-ben, a Csíkrákos Községháza felirat eltávolításáért a hivatali épületről.

A tárgyalás lefolytatását késleltette, hogy első körben az alperes azt kérte, az ügyet adják át a csíkszeredai bíróságnak, és ezt a megyei törvényszék jóváhagyta. Miután a csíkszeredai bíróság megállapította, hogy nem illetékes a per tárgyalására, az ügycsomó a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához került, onnan pedig visszaküldték a törvényszékre.

A törvényszék helyt adott az ADEC keresetének, és elsőfokú döntése szerint a Csíkrákos Községháza feliratot el kell távolítani az épület homlokzatáról. Egyúttal elutasította a Vizoli Miklós rákosi alpolgármester részéről magánszemélyként megfogalmazott perbe avatkozási kérést is. A Dan Tanasă vezette egyesület, akárcsak a többi hasonló perben, ezúttal is azt kifogásolta, hogy a Községháza megnevezésnek nincs román nyelvű megfelelője, érvelésük szerint ezt Magyarországról vették át, és törvénytelenül használják.

Az elsőfokú ítélet ellen a Marosvásárhelyi Ítélőtáblához lehet fellebbezést benyújtani, Császár Attila rákosi polgármester szerint ezt meg is fogják tenni. „Egyértelmű, ez nem is kérdés, hogy fellebbezni fogunk. Mi úgy érezzük, hogy ezzel nem sértünk egyáltalán törvényt, az a felirat eddig is ott volt évtizedeken keresztül, 2008-ban került fel ebben a formában, az épület mindig is községháza volt. A végsőkig kitartunk, mert ez egy jogsértés, az én megítélésem szerint joga van a közösségnek ahhoz, hogy anyanyelvét használja. Milyen visszás helyzet, hogy épp február 21-én, az anyanyelv nemzetközi napján született egy ilyen döntés.”

A polgármester szerint számítottak rá, hogy kedvezőtlen döntés születik, de mint fogalmazott, minden jogi utat végig fognak járni ahhoz, hogy az igazukat megvédjék. Mint megtudtuk, amiatt is fellebbezni fognak, hogy a törvényszék elutasította az alpolgármester magánszemélyként benyújtott perbe avatkozási kérelmét.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!