Csak úgy repkedtek a számok a baróti tanácsülésen

Csak úgy repkedtek a számok a baróti tanácsülésen

Akadt megbeszélnivalójuk az önkormányzat képviselőinek, a polgármester hárított

Fotó: Benedek Huszár János Facebook-oldala

Osztottak, szoroztak, költséget módosítottak a baróti önkormányzat képviselői a novemberi soros ülésükön, amelynek végére már elszabadultak az indulatok. A kétórás értekezleten egyik kiadás követte a másikat: a város tartalékait kiürítették, de a régóta készülő parkot azért befejezik, a szemétszállítást ugyan még nem drágítják, de az adót biztosan növelik.

Farkas Orsolya

2023. november 30., 09:262023. november 30., 09:26

Igazán tartalmas ülésen vettek részt a helyi tanács tagjai kedden. Tizenhét napirendi pontban kellett dönteniük, ebből tizenhatot elfogadtak, a folyamat azonban cseppet sem ment zökkenőmentesen. A kétórás tanácsülés végére már tetőfokára hágott a feszültség, a képviselők kérdeztek, a polgármester válaszolt, egyetértésnek azonban híján voltak. Egy kivesézett téma kapcsán már cikkeztünk, most pedig más napirendekről számolunk be.

Több pénzbe kerülhet a szemétszállítás

Négy napirendi pontban is érintették a hulladékgazdálkodás témáját, ezek közül

a legmegosztóbb a szemétszállítás drágulásáról szóló határozattervezet volt.

Jelen pillanatban egy baróti lakós 15 lejt fizet havonta a szemét elszállításáért, ezt a Tega Rt. jövő évtől 33 százalékkal növelné meg, 20 lejre. A Baróthoz tartozó falvak lakói 10 lejt fizetnek havonta, 20 százalékos növelés után 12 lejt kellene szánjanak havonta a hulladékszállításért. A cégek esetében a Tega Rt. eddig köbméterenként 204 lej számított fel, ezt 244,8 lejre emelnék. Erre azonban nem mondtak egyöntetű igent a képviselők, bár négyen jóváhagyták volna, hét személy tartózkodott a szavazáskor, így

a határozatot a testület nem fogadta el.

Ezek után a tagok megválasztották Szakács László alpolgármestert mint a város képviselőjét a hulladékgazdálkodással kapcsolatos ügyek intézésében.

Közeleg az év vége, fogyatkoznak a tartalékok

Barót önkormányzatának ebben az évben 1 millió 700 ezer lejjel kevesebből kellett gazdálkodnia, a költségvetés-kiegészítést pedig még nem kapták meg, éppen ezért a házbérek kifizetésével is elmaradtak.

Benedek Huszár János polgármester szerint az elmúlt 30 évben ez az első alkalom, hogy szeptemberig nem érkezett meg hozzájuk a központi kiegészítés, de reméli, hogy decemberi hónap folyamán sikerül törleszteni az adósságokat.

A város költségvetése idén összesen több mint 243 ezer lejjel csökkent, a kiadások azonban 72 ezer lejjel nőttek. Elsőként a városi idei költségvetését módosították, főként az önkormányzat alárendelt intézményeinek esetében.

A Cimbora napköziotthonba idén több gyerek iratkozott be, így annak bevételeit 20 ezer lejjel növelte az önkormányzat, hogy ezt a kiadási oldalon élelmiszerre fordíthassák. A kórház költségvetése 533 ezer lejjel egészült ki, a Gál Mózes Általános Iskola büdzséjét pedig közel 44 ezer lejjel egészítették ki. A Baróti Szabó Dávid Líceum speciális nevelési igényű intézmény is 30 ezer lejjel gazdagodott.

Helyiadó-dilemmák

Az adóemelés, pontosabban az adókiigazítás, amelyet minden önkormányzatnak kötelező végrehajtania, Barót esetében is 13,8 százalékos növekedést jelent a következő esztendőre. Ennek kapcsán Bán István tanácsos a város jogi személyekre kiszabott magas ingatlanadót hozta példaként arra, hogy

Idézet
Baróton elszabadultak az árak.

Addig, ameddig Romániában szinte nálunk a legmagasabb ez a fajta adónem, addig nem várhatjuk el, hogy jöjjön egy befektető, és nálunk teremtsen munkahelyeket”.

A képviselő szerint bár alapvetően nagyobb Sepsiszentgyörgyön a jogi személyek ingatlanadója, mégis hatékonyabban kezelik azt. „Velünk ellentétben a tanács ott elfogadott egy olyan alpontot is, amely szerint a jogi személyek egy kéréssel év végén vissza tudják igényelni a befizetett ingatlanadójuk 33 százalékát” – részletezte Bán, hozzátéve, hogy ha ezt levonjuk az eredetileg kifizetett összegből, akkor

Sepsiszentgyörgyön igen is kevesebbet kell fizetniük a cégeknek, mint Baróton.

Benedek Huszár János erre a felvetésre csupán annyival reagált, hogy ha van jobb javaslata a tanácsosnak, akkor hivatalosan nyújtsa azt be, addig pedig fogadja el a többség döntését.

A testület végül rábólintott az adókiigazításra.

Mint ismert, míg tavaly országszinten 3,8 százalékkal, idén januártól 5,1 százalékkal nőttek a helyi adók és illetékek; jövőre azonban 13,8 százalékos lesz a növekedés, az infláció mértékének növekedése miatt.

Bán és Benedek egymás idegein táncolnak

Mennyit költött az önkormányzat a szolgálati autók üzemanyag-ellátására idén? Egészen pontosan 500 ezer lejt, de ezzel még mindig kevesebbet fogyasztottak, mint ezelőtt 3–6 évvel. A tanácsülés napirendi pontjai között ugyan nem szerepelt az üzemanyagköltségek elemzése, Bán István néhány hónappal ezelőtt kérdőre vonta a polgármestert az elköltött összeg és annak nyomon követése kapcsán.

Benedek Huszár János a tanácsülés végén reagált erre egy nyomtatott elemzéssel. Ebből kiolvasható, hogy 2020 és 2023 között 25 százalékkal kevesebb üzemanyagot fogyasztottak, mint 2017 és 2020 között. „Ez nem egy pénzügyi kimutatás, mert az elmúlt hat év során volt az üzemanyag literje négy és kilenc lej is, tehát az nem lenne releváns.

Idézet
A fogyasztást literben mértük, és kiszámítottuk, hogy a polgármesteri hivatal teljes gépállományának működtetésére az elmúlt 36 hónapban 75 százalékát fogyasztottuk annak a mennyiségű üzemanyagnak, mint amennyit az azt megelőző 3 évben használtunk el”

– sorolta a polgármester. A dokumentumban még a szolgálati autók egyéni fogyasztását is felsorolta, ezzel is alátámasztva álláspontját.

„Semmiféle vádat nem fogadok el, amelyet Bán úr megfogalmazott. Igenis felelősen bánunk az üzemanyaggal, nyomon követjük a mozgásukat és a 25 százalékos spórlásra, ami a mai árak szerint 200 ezer lejt tesz ki, mi büszkék vagyunk” – fogalmazott az elöljáró.

„Ez úgy hamis, ahogy le van írva. Én annak idején kikértem a menetleveleket, és a két év alatt a Dacia Duster szolgálati autó egyszer sem járt Kisbaconba, pedig olyan is van, hogy egy nap kétszer megy el oda.

Idézet
Ez itt egy szemfényvesztés,

én a helyében ezt nem tettem volna nyilvánosság elé” – fogalmazott Bán, aki szerint hiába ironizál a polgármester minden tanácsülés végén, csak kellemetlenséget okoz vele, de az igazságot nem tudja eltörölni.

Mint a beszámolónk elején jeleztük, nem ez volt az egyetlen konfliktust képező téma a novemberi ülésen, a Baróton átvezető utak leaszfaltozásának minőségéről is vitázott az önkormányzati képviselő és a polgármester, erről itt olvashatnak bővebben.

korábban írtuk

Aszfalt van, minőség nincs – pattanásig feszültek az idegek a baróti tanácsülésen
Aszfalt van, minőség nincs – pattanásig feszültek az idegek a baróti tanácsülésen

Még be sem fejezték annak a két, Barót városán áthaladó útszakasznak az aszfaltozását, de a már leöntött, végleges réteg minőségében bőven talált kifogásolnivalót a helyi önkormányzati képviselők egyike.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. február 18., vasárnap

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél

Fagypont alá süllyedt a hőmérséklet vasárnapra virradóra az ország középső és déli részében. A leghidegebb a Déli Kárpátokban levő Omu-csúcson volt, ahol mínusz 6,6 Celsius-fok volt a legalacsonyabb hőmérséklet.

Fagyos reggel emlékeztetett arra, hogy nem múlt el még a tél
2024. február 17., szombat

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön

Két tűzesethez is ki kellett vonulniuk szombaton a háromszéki tűzoltóknak. Sepsiszentgyörgyön egy tűzhelyen felejtett serpenyő, Bodzafordulón egy kazán miatt lobbantak fel a lángok – számolt be a Kovászna megyei tűzoltóság.

Tűzhelyen felejtett serpenyő okozott tüzet Sepsiszentgyörgyön
2024. február 17., szombat

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során

Az elmúlt 24 órában összesen 822 gépjárművezetői jogosítványt vontak be a közlekedési rendőrök, 333-at gyorshajtásért, 51-et alkohol és 13-at kábítószer befolyása alatt történő vezetéséért.

Több mint nyolcszáz sofőr jogosítványa ugrott a pénteki rendőrségi akciók során
2024. február 17., szombat

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé

Két huszonéves fiatal ellen indulhat büntetőeljárás, ugyanis egyiküket tiltott szer használatának gyanújával, másikukat ittas vezetés közben kapta el a marosvásárhelyi rendőrség szombatra virradóra. Mellettük még további 25 sofőrt bírságoltak meg.

Tiltott szer hatása alatt vezethetett egy fiatal, egy másik ittasan ült volán mögé
2024. február 17., szombat

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi

Egy marosvásárhelyi lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat, akik a lángok megfékezése után egy 84 éves férfi elszenesedett holttestét találták meg a lakásban szombat délben – tájékoztatott a Maros megyei rendőrség.

Lakástűzben vesztette életét egy 84 éves férfi
2024. február 17., szombat

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön

Ragyogó napsütéses időben és jó hóviszonyok között rendezték meg szombaton Hargitafürdőn a 11. Konzul Kupa amatőr síversenyt. A vetélkedőn sífutásban és műlesiklásban mérte össze tudását több száz székelyföldi sportoló.

Potápi Árpád: a sízés nemzeti sport Székelyföldön
2024. február 17., szombat

Világháborús lövedéket találtak Salamáson

A második világháborúból származó lövedéket fedezett fel egy ember Orotva-patakában szombat reggel a Hargita megyei Salamáson. A Hargita megyei tűzszerészek a helyszínre vonultak, és elszállították a lövedéket későbbi megsemmisítés céljából.

Világháborús lövedéket találtak Salamáson
2024. február 17., szombat

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat

A mindennapi élet leglényegesebb kérdései merültek fel az uzoni falugyűlésen, ahol a polgármester minden felvetésre választ adott, noha nem minden esetben tudott megnyugtató megoldást ígérni.

Íme, ezek a kérdések foglalkoztatják az uzoniakat
2024. február 17., szombat

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban

Az Argylle: A szuperkém és a még mindig futó A méhész mellett olyan új filmek érkeztek a mozikínálatba, mint a Bob Marley életéről készült Bob Marley: One Love, de a Sonynál készült Madame Web is „behálózza” a vásznakat.

Emma és a fekete jaguár, Bob Marley, Tökéletes napok és Madame Web a mozikban
2024. február 16., péntek

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban

A marosvásárhelyi Kárpátok sétánya lakótelep egyik lakásában talált két holttesthez riasztották péntek délután a rendőröket.

Két holttestet találtak egy marosvásárhelyi lakásban
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, enr_cxense_throrrle.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM