Borboly – Tánczos: 65:61

Borboly – Tánczos: 65:61

Fotó: Pinti Attila

A diadalt nem kell megmagyarázni, Borboly Csaba túl sok áldozatot követelő, pirruszi győzelme azonban némi magyarázatra szorul.

Kozán István

2023. szeptember 18., 07:542023. szeptember 18., 07:54

2023. szeptember 18., 17:272023. szeptember 18., 17:27

Mottó: „Még egy ilyen győzelem és végképp elveszünk”.

Az RMDSZ huszonhat területi szervezete közül a csíkszéki múlt héten tartotta az elnöki tisztújítását, ami attól vált hírértékűvé, hogy a sokadik mandátumát taposó Borboly Csaba ezúttal kihívóra talált – Tánczos Barna szenátor, többszörös miniszter személyében nem is akármilyenre.

korábban írtuk

Borboly Csaba újrázhat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének élén
Borboly Csaba újrázhat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének élén

Nem tudta legyőzni Borboly Csabát kihívója, Tánczos Barna az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tisztújító ülésén. A 128 szavazatból 65-öt Borboly Csaba jelenlegi elnök kapott, míg 61-et kihívója, Tánczos Barna. Két szavazat érvénytelen volt.

Ez a tény Borbolyt rendkívül rosszul érintette, és egy hét alatt olyan alpári kampányolásba kezdett, amiről az eredményhirdetés után maga is elismerte, hogy „ennek a versenynek nem volt értelme, ebben az egy hétben sok szamárság történt”.

Vagyis a borbolyi logika szerint

Tánczos Barnának eszébe sem szabadott volna jutnia, hogy kiálljon vele szemben,

hiszen így fű alatt muszáj volt egy intenzív lejárató kampányt indítania kihívója ellen. Jó példa erre az elmúlt napokban történt eset: a Székelyhon egyik, évekkel ezelőtt készült fényképe miatt futótűzként terjedt az a Borboly-féle álhír, hogy „Tánczos vissza akarja hozni a csíki politikába Ráduly Róbert Kálmánt, ezt pedig minden áron meg kell akadályozni!”.

Tánczosnak sok telefonhívásába került, hogy a támogatóit megnyugtassa: szó sincs erről. (Itt azonban egy zárójelt nyitunk: Tánczos még minisztersége alatt vette maga mellé miniszteri tanácsadónak Csíkszereda volt polgármesterét, aki a betétdíjas rendszer beüzemeléséért felelt – közben azonban feloszlott a hárompárti kormánykoalíció).

Borboly szavazatai

A demokrácia bája, hogy megvan a választás szabadsága – hitte gyanútlanul Tánczos Barna, akinek már a mindössze egyhetes kampány első perceiben szembesülnie kellett azzal, hogy

Borboly az elmúlt évek során olyan rendszert épített ki, amely minden szinten alá van rendelve neki.

Ez a vájtfülű olvasónak akkor eshetett le, amikor a választás előtt néhány nappal Korodi Attila csíkszeredai polgármester és Becze István csíkszéki RMDSZ-es ügyvezető elnök kiálltak Borboly mellé „lájvolni”, és feltétel nélküli támogatásukról biztosították a regnáló elnököt.

A politikában nyilván szinte semmin nem kell csodálkozni, az azonban mégis felháborító, hogy Becze István úgy kampányolt az egyik jelölt mellett („én nagyon bízom benne, hogy Csabával együtt tudjuk folytatni a munkát”), hogy közben ő szervezte a választást; esetében

elegánsabb lett volna erre az időszakra visszalépnie a szervezéstől, ha már állást foglalt a kampányban.

Korodi Attilának sem tett jót az, hogy ennyire nyilvánosan kiállt Borboly mellett („Borboly Csabát támogatom egyértelműen”). Mi több, szavai megmutatták a csíkszeredai küldöttek számára az irányt: a huszonhét csíkszeredai küldött jelentős részének Borbolyt kell felkérnie arra, hogy „Elnök úr, folytassa, kérem!”. Az igencsak túlburjánzott városi lista amúgy attól – is – érdekes, hogy azon póttagként Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester titkára, illetve Dósa Szilárd városmenedzser is szerepel. Tehát semmit sem bíztak a véletlenre.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Az RMDSZ-es városi küldöttek többsége már tudta, hogy mi a kötelessége küldöttként csütörtök este, hiszen tudomásunk szerint egy nappal a szavazás előtt többségüket hasznos tanáccsal látták el, például azzal, hogy a másik fél hívásaira ne reagáljanak. Magyarán, ne vegyék fel a telefont.

A csíkszeredai városi küldöttek egy része egyben városi tanácsos is, ráadásul többen – vagy a családtagjaik – valamely önkormányzati cégnél vagy intézménynél (legyen az városi vagy megyei) is alkalmazva vannak.

Ami, noha biztosan törvényes, de attól nem feltétlenül etikus. Íme csak két példa, de a sor hosszas: vagyonnyilatkozata szerint (ami elérhető a Szereda.ro honlapon) Ábrahám Előd önkormányzati képviselő például az önkormányzati tulajdonú Csíki Sport és Rekreatív Kft. (ami egy ideje Csíki Sportcentrumként szerepel) projektmenedzsereként évi 28 ezer lejt keres; András Hunor Jenő pedig a Csíkszéki Metropoliszövezet Fejlesztési Társulás igazgatója, amiért évi 118 ezer lej közpénz üti a markát! Ezekért a zsíros pénzekért pedig majd „kérni fogunk magától valamit” alapon most illett jó helyre tenni az ikszet.

Ugyancsak elgondolkodtató, amit az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezetének elnöke művelt.

A Magyarországon élő Marosi-Melles Mária a választást megelőző küldöttgyűlésre sem fáradt haza, hanem online dugott a nőszervezet orra alá egy olyan, előre összeállított tizenöt fős küldötti listát, amelyről messziről látszott, hogy szinte kivétel nélkül minden tag Borbolynak van valamilyen szinten elkötelezve. A szervezet némi hezitálás és változtatás után elfogadta a küldötti listát – az más kérdés, hogy információink szerint azóta többen döntöttek úgy, hogy abbahagyják az egész csíki nőszervezetes bohóckodást.

Borboly Csaba nem hiába hangoztatja évek óta Facebookon és TikTokon, hogy a fiatalokban a jövő – Csík Terület Ifjúsági Tanácsnak (CSTIT) megmagyarázhatatlanul sok, tizenöt tagja küldöttként volt jelen a csütörtöki választáson, és nagy a gyanúnk, hogy Hargita Megye Tanácsánál hűséges alkalmazottként dolgozó CSTIT-elnök, Bogos Ákos meg tudta győzni fiatal társait arról, hogy kire is kell szavazni.

Az már csak hab a tortán, hogy azok a csíkszéki megyei tanácsosok is tudták az irányt, akik sokat köszönhetnek elnöküknek azért, hogy három évvel ezelőtt a tanácsosi lista előkelő helyére sorolta őket. Hát most valószínűleg megköszönték szépen.

Ha összeadjuk a fent felvázolt küldöttek számát, nagyon gyorsan kijön Borboly szavazóbázisának jelentős része – még úgy is, hogy a titkos szavazás lehetősége meglegyinthette egyesek lelkiismeretét.

Jelentős részben tehát azok szavaztak Borbolyra, akiket a csíki választópolgárok sosem választottak meg (sokukat nem is ismernek);

ők az elkötelezettek, akik egy-egy „bizniszlistán” készségesen kiszolgálják a Borboly-hatalmat.

Tánczos szavazatai

Na, és akkor nézzük, hogy kik támogathatták Tánczos Barnát. Honnan jött össze neki majdnem annyi szavazat, mint Borbolynak? Onnan, hogy

Tánczosra nem a „bizniszlistások”, a csicskák, a csinovnyikok ütötték a pecsétet, hanem azok, akiket a közösség azzal bízott meg három évvel ezelőtt a helyhatósági választások alkalmával, hogy az ő érdekeiket képviseljék.

Ők a felcsíki és alcsíki polgármesterek és alpolgármesterek – azok a választott emberek, akik csütörtökön mertek demokráciát játszani.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Tény, hogy a huszonöt csíkszéki önkormányzat négyötöde megértette, nem rossz az, ha olyan elnökre váltanak, aki talán fel tudja rázni a jobb sorsra érdemes és mára jelentősen korrumpálódott területi szervezetet. Az más kérdés, hogy a bosszúállásáról hírhedt Borboly Csaba ott fog ezután keresztbe tenni nekik, ahol csak tud. Nyilván, ha engednek a nyomásnak.

Epilógus

Tánczos Barna igencsak naiv volt a kampány alatt.

A csíkszéki szenátor tévesen azt hitte, hogy a Dâmbovița-parti szavazatvásárlás és behálózás a csíkiakra nem jellemző, főleg a magukat értelmiségiként feltüntető csíkszeredaiakra.

Tánczos ezzel a vereségével minden bizonnyal már nehezen indulhat jövőben RMDSZ-es Hargita megyei tanácselnök-jelöltként, így valószínűleg Barti Tihamér és Borboly Csaba között dől majd el, hogy kit jelöl jövőben az RMDSZ csúcsvezetése.

Érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő hónapokban, hogy Borboly hogyan próbálja lejáratni majd az RMDSZ Gyergyószéki Területi elnökét.

Mindezen túl nevető harmadikként akár egy udvarhelyszéki jelölt is indulhat jövőben RMDSZ-es tanácselnökjelöltként, mert mindannyian jól tudjuk, hogy a politikában mindig vannak olyan háttéralkuk, amiknek csak egy-egy részét lehet előzetesen kikövetkeztetni – időnként viszont előállhat egy olyan forgatókönyv is, ami „pofán veri” a választópolgárt.

Borboly Csaba múlt csütörtökön olyan győzelmet kínlódott össze, amire nem lehet büszke; Tánczos pedig olyan vereségbe szaladt bele, ami megsüvegelendő. Mert nem vitás, hogy Borboly Csaba győzelme egy hanyatló, a csíki közösség által látványosan megvetett politikus „hattyúdala” – hiába is hangoztatja csütörtök óta tévesen azt, hogy „megerősödve folytatom a munkát az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnökeként”.

Borboly Csaba még mindig nem jött rá arra, hogy ő van az RMDSZ-ért, nem pedig fordítva. Ha ő ezzel nincs is tisztában, mi – és a csíkszéki polgármesterek és alpolgármesterek – tudjuk. És mi vagyunk többen.

10 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 24., péntek

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél

Technikai problémák adódtak a Telekom Romania szolgáltatónál, emiatt pedig nem működik megfelelően az internetszolgáltatás. A szolgáltató bejegyzése szerint már dolgoznak a megoldáson.

Internet nélkül maradt számos Telekom- és Nextgen-ügyfél
2024. május 24., péntek

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek

Felborult egy autó Borszéknél pénteken délután, a baleset során két személy megsérült.

Felborult egy autó Borszéknél, ketten megsérültek
2024. május 24., péntek

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt

Negyedszerre tartják meg Gyergyószentmiklóson az Egyfeszt összművészeti fesztivált. A szervezők az elmúlt hetekben sorozatban jelentették be egy-egy fellépő nevét.

Parov Stelarral, Tankcsapdával és még rengeteg meglepetéssel készül az Egyfeszt
2024. május 24., péntek

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok

Csak úgy tombol a versenyszellem a kézdivásárhelyi diáknapokon, ahol a hét csapat színes zászlókkal, egyenpólókban, csapathimnuszt énekelve mutatkozott be pénteken.

Lelkes fiatalokkal rajtolt a Totál Ké(s)zdiáknapok
2024. május 24., péntek

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot

Mintegy hatszáz végzős középiskolás diák és tanáraik ökumenikus istentiszteletre gyűltek össze a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban pénteken délelőtt, egy 26 éves hagyományba illeszkedve.

Az ökumenikus istentiszteletről minden végzős hazavihetett egy nekivaló gondolatot
2024. május 24., péntek

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota

Habár egy ideje már használják, pénteken hivatalosan is bemutatták a csíkszeredai Napocska napközi otthont, amely 172 napközis gyereknek biztosítja a napi felügyeletet.

A gyerekek szerint ez nem is óvoda, ez egy palota
2024. május 24., péntek

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni

Újra életre hívja közönségszavazását Az Utazó magazin, amelynek során a 2023-as év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet voksolni, köztük erdélyiekre is.

Az elmúlt év legjobb turisztikai szolgáltatóira lehet szavazni
2024. május 24., péntek

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban

Több háztartásban is áramszünet várható Csíkszentmihályon és Bögözben május utolsó két napján.

Áramszünet várható két falu több háztartásában május utolsó napjaiban
2024. május 24., péntek

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje

Újra fogadóórát tart a nép ügyvédje Csíkszeredában május 29-én, szerdán a megyeháza 14-es termében délelőtt fél 11 és délután 2 óra között.

Újra Csíkszeredába látogat a nép ügyvédje
2024. május 24., péntek

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia

Félsávos útlezárásra lehet számítani reggel 6 és délután 5 között Székelyudvarhelyen hétvégén, május 25-én és 26-án. A Bethlenfalvi úton folytatják a munkálatokat.

Akinek szombat délelőtt Székelyudvarhelyen lesz dolga, annak hosszas sorbanállással kell számolnia
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!