Borboly – Tánczos: 65:61

Borboly – Tánczos: 65:61

Fotó: Pinti Attila

A diadalt nem kell megmagyarázni, Borboly Csaba túl sok áldozatot követelő, pirruszi győzelme azonban némi magyarázatra szorul.

Kozán István

2023. szeptember 18., 07:542023. szeptember 18., 07:54

2023. szeptember 18., 17:272023. szeptember 18., 17:27

Mottó: „Még egy ilyen győzelem és végképp elveszünk”.

Az RMDSZ huszonhat területi szervezete közül a csíkszéki múlt héten tartotta az elnöki tisztújítását, ami attól vált hírértékűvé, hogy a sokadik mandátumát taposó Borboly Csaba ezúttal kihívóra talált – Tánczos Barna szenátor, többszörös miniszter személyében nem is akármilyenre.

korábban írtuk

Borboly Csaba újrázhat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének élén
Borboly Csaba újrázhat az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének élén

Nem tudta legyőzni Borboly Csabát kihívója, Tánczos Barna az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének tisztújító ülésén. A 128 szavazatból 65-öt Borboly Csaba jelenlegi elnök kapott, míg 61-et kihívója, Tánczos Barna. Két szavazat érvénytelen volt.

Ez a tény Borbolyt rendkívül rosszul érintette, és egy hét alatt olyan alpári kampányolásba kezdett, amiről az eredményhirdetés után maga is elismerte, hogy „ennek a versenynek nem volt értelme, ebben az egy hétben sok szamárság történt”.

Vagyis a borbolyi logika szerint

Tánczos Barnának eszébe sem szabadott volna jutnia, hogy kiálljon vele szemben,

hiszen így fű alatt muszáj volt egy intenzív lejárató kampányt indítania kihívója ellen. Jó példa erre az elmúlt napokban történt eset: a Székelyhon egyik, évekkel ezelőtt készült fényképe miatt futótűzként terjedt az a Borboly-féle álhír, hogy „Tánczos vissza akarja hozni a csíki politikába Ráduly Róbert Kálmánt, ezt pedig minden áron meg kell akadályozni!”.

Tánczosnak sok telefonhívásába került, hogy a támogatóit megnyugtassa: szó sincs erről. (Itt azonban egy zárójelt nyitunk: Tánczos még minisztersége alatt vette maga mellé miniszteri tanácsadónak Csíkszereda volt polgármesterét, aki a betétdíjas rendszer beüzemeléséért felelt – közben azonban feloszlott a hárompárti kormánykoalíció).

Borboly szavazatai

A demokrácia bája, hogy megvan a választás szabadsága – hitte gyanútlanul Tánczos Barna, akinek már a mindössze egyhetes kampány első perceiben szembesülnie kellett azzal, hogy

Borboly az elmúlt évek során olyan rendszert épített ki, amely minden szinten alá van rendelve neki.

Ez a vájtfülű olvasónak akkor eshetett le, amikor a választás előtt néhány nappal Korodi Attila csíkszeredai polgármester és Becze István csíkszéki RMDSZ-es ügyvezető elnök kiálltak Borboly mellé „lájvolni”, és feltétel nélküli támogatásukról biztosították a regnáló elnököt.

A politikában nyilván szinte semmin nem kell csodálkozni, az azonban mégis felháborító, hogy Becze István úgy kampányolt az egyik jelölt mellett („én nagyon bízom benne, hogy Csabával együtt tudjuk folytatni a munkát”), hogy közben ő szervezte a választást; esetében

elegánsabb lett volna erre az időszakra visszalépnie a szervezéstől, ha már állást foglalt a kampányban.

Korodi Attilának sem tett jót az, hogy ennyire nyilvánosan kiállt Borboly mellett („Borboly Csabát támogatom egyértelműen”). Mi több, szavai megmutatták a csíkszeredai küldöttek számára az irányt: a huszonhét csíkszeredai küldött jelentős részének Borbolyt kell felkérnie arra, hogy „Elnök úr, folytassa, kérem!”. Az igencsak túlburjánzott városi lista amúgy attól – is – érdekes, hogy azon póttagként Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester titkára, illetve Dósa Szilárd városmenedzser is szerepel. Tehát semmit sem bíztak a véletlenre.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Az RMDSZ-es városi küldöttek többsége már tudta, hogy mi a kötelessége küldöttként csütörtök este, hiszen tudomásunk szerint egy nappal a szavazás előtt többségüket hasznos tanáccsal látták el, például azzal, hogy a másik fél hívásaira ne reagáljanak. Magyarán, ne vegyék fel a telefont.

A csíkszeredai városi küldöttek egy része egyben városi tanácsos is, ráadásul többen – vagy a családtagjaik – valamely önkormányzati cégnél vagy intézménynél (legyen az városi vagy megyei) is alkalmazva vannak.

Ami, noha biztosan törvényes, de attól nem feltétlenül etikus. Íme csak két példa, de a sor hosszas: vagyonnyilatkozata szerint (ami elérhető a Szereda.ro honlapon) Ábrahám Előd önkormányzati képviselő például az önkormányzati tulajdonú Csíki Sport és Rekreatív Kft. (ami egy ideje Csíki Sportcentrumként szerepel) projektmenedzsereként évi 28 ezer lejt keres; András Hunor Jenő pedig a Csíkszéki Metropoliszövezet Fejlesztési Társulás igazgatója, amiért évi 118 ezer lej közpénz üti a markát! Ezekért a zsíros pénzekért pedig majd „kérni fogunk magától valamit” alapon most illett jó helyre tenni az ikszet.

Ugyancsak elgondolkodtató, amit az RMDSZ Csíki Területi Nőszervezetének elnöke művelt.

A Magyarországon élő Marosi-Melles Mária a választást megelőző küldöttgyűlésre sem fáradt haza, hanem online dugott a nőszervezet orra alá egy olyan, előre összeállított tizenöt fős küldötti listát, amelyről messziről látszott, hogy szinte kivétel nélkül minden tag Borbolynak van valamilyen szinten elkötelezve. A szervezet némi hezitálás és változtatás után elfogadta a küldötti listát – az más kérdés, hogy információink szerint azóta többen döntöttek úgy, hogy abbahagyják az egész csíki nőszervezetes bohóckodást.

Borboly Csaba nem hiába hangoztatja évek óta Facebookon és TikTokon, hogy a fiatalokban a jövő – Csík Terület Ifjúsági Tanácsnak (CSTIT) megmagyarázhatatlanul sok, tizenöt tagja küldöttként volt jelen a csütörtöki választáson, és nagy a gyanúnk, hogy Hargita Megye Tanácsánál hűséges alkalmazottként dolgozó CSTIT-elnök, Bogos Ákos meg tudta győzni fiatal társait arról, hogy kire is kell szavazni.

Az már csak hab a tortán, hogy azok a csíkszéki megyei tanácsosok is tudták az irányt, akik sokat köszönhetnek elnöküknek azért, hogy három évvel ezelőtt a tanácsosi lista előkelő helyére sorolta őket. Hát most valószínűleg megköszönték szépen.

Ha összeadjuk a fent felvázolt küldöttek számát, nagyon gyorsan kijön Borboly szavazóbázisának jelentős része – még úgy is, hogy a titkos szavazás lehetősége meglegyinthette egyesek lelkiismeretét.

Jelentős részben tehát azok szavaztak Borbolyra, akiket a csíki választópolgárok sosem választottak meg (sokukat nem is ismernek);

ők az elkötelezettek, akik egy-egy „bizniszlistán” készségesen kiszolgálják a Borboly-hatalmat.

Tánczos szavazatai

Na, és akkor nézzük, hogy kik támogathatták Tánczos Barnát. Honnan jött össze neki majdnem annyi szavazat, mint Borbolynak? Onnan, hogy

Tánczosra nem a „bizniszlistások”, a csicskák, a csinovnyikok ütötték a pecsétet, hanem azok, akiket a közösség azzal bízott meg három évvel ezelőtt a helyhatósági választások alkalmával, hogy az ő érdekeiket képviseljék.

Ők a felcsíki és alcsíki polgármesterek és alpolgármesterek – azok a választott emberek, akik csütörtökön mertek demokráciát játszani.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Tény, hogy a huszonöt csíkszéki önkormányzat négyötöde megértette, nem rossz az, ha olyan elnökre váltanak, aki talán fel tudja rázni a jobb sorsra érdemes és mára jelentősen korrumpálódott területi szervezetet. Az más kérdés, hogy a bosszúállásáról hírhedt Borboly Csaba ott fog ezután keresztbe tenni nekik, ahol csak tud. Nyilván, ha engednek a nyomásnak.

Epilógus

Tánczos Barna igencsak naiv volt a kampány alatt.

A csíkszéki szenátor tévesen azt hitte, hogy a Dâmbovița-parti szavazatvásárlás és behálózás a csíkiakra nem jellemző, főleg a magukat értelmiségiként feltüntető csíkszeredaiakra.

Tánczos ezzel a vereségével minden bizonnyal már nehezen indulhat jövőben RMDSZ-es Hargita megyei tanácselnök-jelöltként, így valószínűleg Barti Tihamér és Borboly Csaba között dől majd el, hogy kit jelöl jövőben az RMDSZ csúcsvezetése.

Érdemes lesz figyelni az elkövetkezendő hónapokban, hogy Borboly hogyan próbálja lejáratni majd az RMDSZ Gyergyószéki Területi elnökét.

Mindezen túl nevető harmadikként akár egy udvarhelyszéki jelölt is indulhat jövőben RMDSZ-es tanácselnökjelöltként, mert mindannyian jól tudjuk, hogy a politikában mindig vannak olyan háttéralkuk, amiknek csak egy-egy részét lehet előzetesen kikövetkeztetni – időnként viszont előállhat egy olyan forgatókönyv is, ami „pofán veri” a választópolgárt.

Borboly Csaba múlt csütörtökön olyan győzelmet kínlódott össze, amire nem lehet büszke; Tánczos pedig olyan vereségbe szaladt bele, ami megsüvegelendő. Mert nem vitás, hogy Borboly Csaba győzelme egy hanyatló, a csíki közösség által látványosan megvetett politikus „hattyúdala” – hiába is hangoztatja csütörtök óta tévesen azt, hogy „megerősödve folytatom a munkát az RMDSZ Csík Területi Szervezetének elnökeként”.

Borboly Csaba még mindig nem jött rá arra, hogy ő van az RMDSZ-ért, nem pedig fordítva. Ha ő ezzel nincs is tisztában, mi – és a csíkszéki polgármesterek és alpolgármesterek – tudjuk. És mi vagyunk többen.

10 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2023. szeptember 17., vasárnap

Páncélozott katonai jármű ütötte ki egy csernátoni ház kerítését

Egy belga páncélozott katonai jármű balesetezett vasárnap délelőtt Csernátonban. Az első vizsgálatok szerint egy hadgyakorlatra tartó konvoj egyik járműve sodródott le az úttestről, majd átszakította egy lakóház kerítését.

Páncélozott katonai jármű ütötte ki egy csernátoni ház kerítését
2023. szeptember 17., vasárnap

Szinte minden utcára aszfalt kerül Gyergyóújfalu községben

Négy kilométernyi utca aszfaltozása kezdődik el jövő héten Gyergyóújfaluban, így a község belső útjainak 98 százaléka aszfaltburkolattal lesz ellátva. Ezzel párhuzamosan 7,3 kilométernyi mezei út felújítása is várható.

Szinte minden utcára aszfalt kerül Gyergyóújfalu községben
2023. szeptember 17., vasárnap

Több okból is késik az uszodaépítés

Noha több mint egy éve kivitelezési szerződést írtak alá a csíkszentkirályi tanuszoda építésére, a munkálatokat csak most tudják elkezdeni. A bürokrácia mellett más okok is közrejátszottak ebben, és ezek között nem szerepel a pénzhiány.

Több okból is késik az uszodaépítés
Több okból is késik az uszodaépítés
2023. szeptember 17., vasárnap

Több okból is késik az uszodaépítés

2023. szeptember 17., vasárnap

Vonatpótló autóbuszok szállítják hétfőtől az utasokat Madéfalva és Csíkszentkirály között

A csíkszeredai felüljáró felújítása olyan fázisba érkezett, amely megköveteli a vasúti forgalom korlátozását.

Vonatpótló autóbuszok szállítják hétfőtől az utasokat Madéfalva és Csíkszentkirály között
2023. szeptember 17., vasárnap

Áramszünet után vízszünet Székelyudvarhelyen

Egyáltalán nem vagy alig csörgedezik a víz a csapokból a székelyudvarhelyi Tábor-negyedben, illetve a Szászok tábora városrészen a szombat esti áramszünet óta.

Áramszünet után vízszünet Székelyudvarhelyen
Áramszünet után vízszünet Székelyudvarhelyen
2023. szeptember 17., vasárnap

Áramszünet után vízszünet Székelyudvarhelyen

2023. szeptember 17., vasárnap

Két bástyára összpontosul jelenleg a restaurálás a várban

A falak megőrzésére irányuló teendőkkel jól haladtak, jelenleg pedig két bástyánál zajlik a felújítási munkálatok dandárja a székelyudvarhelyi Székelytámadt-várban.

Két bástyára összpontosul jelenleg a restaurálás a várban
2023. szeptember 16., szombat

Tizenöt töltöttkáposzta-variáció készült a parajdi fesztiválon

Finom illatok lengték be Parajdot a 26. Nemzetközi Töltöttkáposzta Fesztivál szombati napján. Délutánra tizenöt csapat készített töltöttkáposztát, amelyből a szakmai zsűri választotta ki a legjobbat. Rengeteg érdeklődő is megfordult az eseményen.

Tizenöt töltöttkáposzta-variáció készült a parajdi fesztiválon
2023. szeptember 16., szombat

Tamás Sándor marad a háromszéki RMDSZ-elnök

Újabb négy évre kapott elnöki megbízatást az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezete élén Tamás Sándor, akit 272 érvényes támogatói szavazattal választottak újra. Más nem jelentkezett erre a tisztségre, a küldöttek közül mindössze ketten szavaztak ellene.

Tamás Sándor marad a háromszéki RMDSZ-elnök
Tamás Sándor marad a háromszéki RMDSZ-elnök
2023. szeptember 16., szombat

Tamás Sándor marad a háromszéki RMDSZ-elnök

2023. szeptember 16., szombat

Októberben várhatóan leaszfaltozzák a Testvériség sugárút alsó szakaszát

Épül az elektromos buszoknak helyet adó megállóhely, de parkoló, buszsávok és bicikliút is készül a gyergyószentmiklósi vasútállomástól a városközpont felé vezető Testvériség sugárúton. A remények szerint októberben az aszfaltozással is elkészülnek.

Októberben várhatóan leaszfaltozzák a Testvériség sugárút alsó szakaszát
2023. szeptember 16., szombat

A lakók beleegyezése után vegyítik hidrogénnel a földgázt

A medgyesi laboratóriumban végzett kísérletek után a Maros megyei Gernyeszeg háztartásaiban is kipróbálják, hogy miként viselkedik használat közben a hidrogénnel vegyített földgáz. De csakis ott, ahol előzetesen a lakókkal szerződést kötöttek erről.

A lakók beleegyezése után vegyítik hidrogénnel a földgázt
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM