Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Borboly megúszta a bírságot: elutasította a bíróság Dan Tanasă keresetét

Kovács Attila 2019. szeptember 12., 14:08 utolsó módosítás: 2019. szeptember 13., 18:31

Véglegesen elutasította a bíróság a Méltóságért Európában Polgári Egyesület (ADEC) arra vonatkozó keresetét, hogy pénzbírság kifizetésére kötelezzék Hargita Megye Tanácsának elnökét, mert szerintük nem hajtotta végre a székely zászló megyeházáról történő eltávolítására vonatkozó bírósági végzést. Kedvező a döntés ugyan, viszont csupán csepp a tengerben: Csíkszereda polgármesterének fizetnie kellett, Korond községvezetőjére pedig hasonló sors várhat.

Borboly megúszta a bírságot: elutasította a bíróság Dan Tanasă keresetét
galéria
Zászlók helyett névtáblákon a székely színek a megyeházán. Kényszerű váltás Fotó: Gábos Albin

Nem kell kifizetnie Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnöknek a Dan Tanasă vezette egyesület által kért pénzbírságot, erről kedden hirdetett jogerős ítéletet a Marosvásárhelyi Ítélőtábla. Az ADEC az idén februárban indított perben azt kifogásolta, hogy a 2016-ban hozott, a székely zászlóval megegyező megyezászló eltávolítására vonatkozó jogerős bírósági végzést nem hajtották végre. Ez viszont 2017 első napjaiban megtörtént, a megyeháza bejáratától, az épület tetejéről és a nagy gyűlésteremből levették a lobogókat, és átadták megőrzésre a történelmi egyházak képviselőinek.

Ugyanakkor a márványteremben, ahol a megyei tanács üléseit rendszeresen tartják, a helyén maradt a megyezászló – a megyei tanács elnöke akkor azt mondta, ez a helyiség nem volt nevesítve a bírósági végzésben. Az ADEC fotókkal igyekezett bizonyítani igazát, Borboly szerint azonban a székely zászló egy történelmi zászlókiállítás részeként van a megyeházán.

Nagy összeg lett volna

Az egyesület azt kérte a bíróságtól, hogy rendeljen el kényszervégrehajtást az ügyben, valamint a vonatkozó, 2004-ből származó 554-es törvény értelmében kötelezze a megyei önkormányzat elnökét a bruttó minimálbér 20 százalékának megfelelő bírság kifizetésére minden nap késlekedésért.

Ez a követelés a 2017-ben, illetve 2018-ban alkalmazott országos bruttó minimálbért véve alapul több mint 240 ezer lej értékű pénzbírsággal járhatott volna.

Ehhez társulhatott volna még az egyesület által szintén kért késedelmi kamat összege is, ami elérhette volna a napi 100 lejt. A pert tárgyaló Hargita Megyei Törvényszék elfogadta a megyei tanács és annak elnöke által emelt, a képviseleti minőség bizonyításának hiányára vonatkozó kifogást, és érvénytelenítették a Dan Tanasă által az ADEC törvényes képviselőjeként benyújtott keresetet. Ezt az elsőfokú ítéletet a Marosvásárhelyi Ítélőtábla is megerősítette, elutasítva az egyesület fellebbezését, így az ítélet jogerőssé vált.

Fotó: Gábos Albin

Az egyesület által indított perek nyomán eddig Ráduly Róbert Kálmán csíkszeredai polgármesternek kellett idén kifizetnie 75 130 lej értékű pénzbírságot, mert jelentős késéssel hajtotta végre a Városi Művelődési Ház közelében elhelyezett székely és városzászlók eltávolításáról rendelkező, 2017-ben hozott jogerős bírósági végzést. Korond polgármesterére, Katona Mihályra is hatalmas összegű, számításaink szerint több mint 360 ezer lej értékű bírságot róttak ki, miután az ítélőtábla sajátosan értelmezte a Községháza felirat eltávolítására vonatkozó bírósági végzés végrehajtásának helyzetét. Az összeget viszont még nem határozták meg, és nemsokára a Hargita Megyei Törvényszéken kezdődő, az ADEC által indított újabb perben is van lehetősége a községvezetőnek bizonyítani az ítélet végrehajtását.

{A}

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS