Borboly, Barti és Bíró belső versenye a megyei tanács elnöki tisztségéért

Borboly, Barti és Bíró belső versenye a megyei tanács elnöki tisztségéért

Valószínűleg nem tud döntést hozni az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa, így Kolozsvárnak kell döntenie

Fotó: Gábos Albin

A Hargita megyei tanács elnöki tisztségéért valójában nem június 9-én, hanem az elkövetkező napokban folyik igazi verseny. Az RMDSZ-en belüli jelöltállítási vetélkedő kimenetele dönti el ugyanis, hogy ki foglalhatja el majd ezt a tisztséget, mivel a szövetség jelöltjének a június 9-i választásokon nem lesz igazán komolyan vehető ellenfele. Borboly Csaba ismét újrázna, Barti Tihamér ezt másodszor igyekszik megakadályozni, Bíró Barna Botond pedig először lépne feljebb az alelnöki tisztségnél.

Kovács Attila

2024. április 04., 07:582024. április 04., 07:58

Miután többen is felemlegették a jelöltek és a döntéshozó RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsa (HET) tagjai közül is, hogy mi történt, vagy mi nem történt négy évvel ezelőtt, most a három jelölt versenye új szakaszba lép.

Április 4-ig kell iktatni a jelöltséghez szükséges dokumentumokat a támogatói aláírásokkal együtt,

és elkezdődik az egyeztetések sora, amelynek végén a HET ismét meghozza a Hargita megyei önkormányzat elnöki tisztségét megpályázó és biztos befutónak számító RMDSZ-jelölt személyéről a döntést.

korábban írtuk

Bíró Barna Botond emlékeztetett, Borboly Csaba ködösít
Bíró Barna Botond emlékeztetett, Borboly Csaba ködösít

Nem adott egyértelmű választ arra a kérdésünkre Borboly Csaba, hogy a csíkiak négy éve valóban megígérték-e, idén az udvarhelyszéki elnökjelöltséget támogatják, visszaadva a csíki jelöltnek nyújtott akkori támogatást.

korábban írtuk

Borboly Csaba négy évvel ezelőtt tett ígéretének története
Borboly Csaba négy évvel ezelőtt tett ígéretének története

Ahány megkérdezett, annyi féle válasz született Borboly Csaba négy évvel ezelőtt tett ígéretéről: Antal Lóránt udvarhelyszéki szenátornak, Becze István területi ügyvezető elnöknek és Hajdu Gábor csíki parlamenti képviselőnek más-más dereng.

Nem lesz könnyű, ezt a három jelölt is tudja, mivel mindhárman jelentős támogatást tudhatnak maguk mögött. Arról kérdeztük őket, hogy vannak-e egyeztetések közöttük annak érdekében, hogy támogatást szerezzenek maguknak, de az is érdekelt, elképzelhető-e, hogy egyik vagy másik, esetleg két jelölt is visszalép egy harmadik javára, illetve mennyire lesz nehéz dolga a HET-nek a döntést illetően.

Borboly: ez nem egy személyes verseny

Borboly Csaba tisztségben lévő elnök szerint a belső verseny normális dolog, és rendben van, hiszen ez felszínre tud hozni olyan témaköröket, gondokat, amelyekkel foglalkozni kell, meg kell oldani, és ebből a Hargita megyei lakosok is nyerhetnek.

Idézet
Véleményem szerint egy kampányban nem egymás ellen kell indulnunk, hanem a szavazópolgárokért, esetünkben a Hargita megye lakosokért. Mindkét kollégám munkáját tisztelem, becsülöm és segítem is, ez nem egy személyes verseny, minden jelöltnek az a feladata, hogy olyan jövőképet álmodjon meg, ami meggyőző mindhárom térség számára

– vélekedett. Az esetleges megegyezésre, visszalépésre vonatkozó kérdésünkre megkerülve a válaszadást azt mondta, fontos ott lenni az emberek között, és képesnek kell lenni közösen, együttműködésben dolgozni, hozni a megszokott magas részvételt és szavazatszámot a kisebbségben élő magyarság képviselete érdekében. Szerinte Hargita megyében csak az tud és fog győzni, aki nemcsak térségben gondolkodik, hanem teljes megyében.

A HET várható döntéséről azt mondta, ha sikerül a jelölt személyét kiválasztani, akkor a szövetségi elnökség is rábólint erre a döntésre, ha nem, akkor ez a szövetségi elnökség feladata lesz.

Barti: a gazdasági program a mérvadó

Barti Tihamér úgy nyilatkozott, ő is kezdeményezett egyeztetéseket a szervezetek és jelöltek között.

Idézet
Azért láttam indokoltnak mindezt, hogy a programomról, elképzeléseimről legyen lehetőségem részletesebben beszélgetni, illetve az érveinket ütköztetni. A programom felvázolása mellett természetesen kértem a támogatást is ezek végrehajtásához. Mindhárman ismerjük belülről a megyei tanács eddig működését, ami megkönnyíti a párbeszédet, hiszen nem irreális dolgokkal állunk egymás elé

– ismertette, megjegyezve, eredményesnek tartja az elmúlt hetek párbeszédeit. Szerinte

nem valószínű, hogy bármelyik jelölt visszalépjen, mert mindenki határozott elvárással vagy elképzeléssel vesz részt a versenyben.

Hozzátette, ők a rotációs elvet, amely szerint három Hargita megyei szervezet – Udvarhelyszék, Csíkszék és Gyergyószék – felváltva kerül ebbe a politikai tisztségbe, nem hangoztatták annyit, mint ahogy a szervezeten belül jogosan elvárják néha tőlük, inkább a gazdasági fókuszú megyei vezetés programját tartják mérvadónak, ami jó az egész megye számára.

Galéria

A HET előtt álló feladatot egy komplex, de szép demokratikus döntésnek tartja, mint emlékeztetett, vétójoga van minden szervezetnek, ezáltal nem „nyomható el” senki egy egyszerű többségi szavazattal. Úgy látja, konszenzusra kell törekedniük a térségi vezetőknek, ami nem lesz egyszerű, de meg kell találniuk ezúttal is az együttműködés formáját.

Biró: Udvarhelynek nincs szándékában visszalépni

Bíró Barna Botond udvarhelyszéki elnökjelölt megkeresésünkre kifejtette, érdemi egyeztetésekről, megállapodásokról a jelöltek között csak április 4-e, a jelölések iktatása után lehet szó, mert addig mindenki elsősorban a saját területi szervezetén belül igyekszik találkozni a tisztségviselőkkel, és térségi jelölési gyűléseket szerveztek. Hozzátette,

beszélgetések voltak a jelöltek között, de érdemi egyeztetés csak a jelöltségek iktatása után várható, mert akkor gyorsulnak fel a dolgok.

Az esetleges megállapodásokról, visszalépések lehetőségeiről szólva kiemelte, azután lehet visszalépni, ha valaki benyújtotta a jelöltséghez szükséges iratcsomót, ennek határideje április 4-e.

Idézet
A HET-ülésen abban maradtunk, hogy minden jelölt az iratcsomójához mellékelnie kell azt a térségi választmányi, vagy Területi Küldöttek Tanácsa (TKT) döntést, amivel azt bizonyítja, hogy a térségnek ő a jelöltje

– vázolta. Hozzátette, az udvarhelyszéki területi szervezetnek nincs szándéka visszalépni a jelöltségtől.

A HET várható döntéséről úgy nyilatkozott, mindig nehéz egy ilyen döntést meghozni, főleg ha három jelölt van, három területi szervezet vezetője, és mindhárom jelölt alkalmas és tehetséges. Mint elmondta, meggyőződése, hogy az RMDSZ-en belül a legjobb döntést fogják meghozni ezzel kapcsolatban.

Galéria

Hargita megyében ezúttal is az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) a feladata, hogy megnevezze, ki lesz a szövetség megyeitanácselnök-jelöltje; ezt április 14-ig meg kell tegye. A HET-et Csíkszékről és Udvarhelyszékről hat-hat személy, Gyergyószékről pedig három személy képviseli. Van ugyanakkor egy csavar az eljárásban: a HET egyik belső döntéshozó kritériuma szerint a döntés meghozatalához mindhárom területi szervezetből szükséges legkevesebb egy szavazat. A jelölési eljárás Hargita megyében tehát összetettebb, mivel ez az egyetlen megye az országban, ahol az RMDSZ-nek három területi szervezete is működik, a csíki, az udvarhelyi és a gyergyói (nincs egységes megyei szervezet). Mindhárom egymástól független és egyenrangú tagja a szövetségnek. Érdemes emlékeznünk arra, hogy mindegyik tanácselnök egy becsületbeli rotációs elv alapján foglalta el a tisztségét, ám a mandátum végén már nem nagyon számított a rotációs elv, többen újra szerették volna választatni magukat.

7 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 05., vasárnap

Melléképületek lángoltak Alcsíkon

Több csíkszentmártoni melléképület kapott lángra vasárnap délután, félő volt, hogy egy közeli lakóházra is átterjed a tűz.

Melléképületek lángoltak Alcsíkon
Melléképületek lángoltak Alcsíkon
2024. május 05., vasárnap

Melléképületek lángoltak Alcsíkon

2024. május 05., vasárnap

Árokba hajtott egy autó, gyermekek is megsérültek

Öten – köztük gyerekek – utaztak abban az autóban, amely a Maros megyei Nagysármás főutcáján árokba hajtott vasárnap.

Árokba hajtott egy autó, gyermekek is megsérültek
2024. május 05., vasárnap

Mentőautó gyulladt ki Maros megyében

Beteget szállító mentőautóhoz riasztották szombaton éjfél körül a Maros megyei tűzoltókat a Mezőbánd és Mezőbergenye közötti útszakaszra.

Mentőautó gyulladt ki Maros megyében
Mentőautó gyulladt ki Maros megyében
2024. május 05., vasárnap

Mentőautó gyulladt ki Maros megyében

2024. május 05., vasárnap

Egyházi óvodával gazdagodik Kézdivásárhely

Elkészült az evangélikus-lutheránus egyház által épített új óvoda Kézdivásárhelyen, átadásához és az oktatás megkezdéséhez már csak az épületnek helyet adó Luther Márton utca közművesítésére van szükség.

Egyházi óvodával gazdagodik Kézdivásárhely
2024. május 05., vasárnap

Nincs pénz, így nem folyósítja a pályázatokon megnyert összegeket a fejlesztési minisztérium

Több önkormányzatot is negatívan érint, hogy beszüntették a fejlesztési minisztérium által meghirdetett országos helyreállítási terv programban (PNRR) megnyert támogatások folyósítását.

Nincs pénz, így nem folyósítja a pályázatokon megnyert összegeket a fejlesztési minisztérium
2024. május 04., szombat

Lerobbant egy mozdony Ditrónál, késnek a vonatok

Lerobbant egy mozdony Maroshévíz és Gyergyószentmiklós között, egyelőre vesztegelnek a vonatok ezen a vonalon.

Lerobbant egy mozdony Ditrónál, késnek a vonatok
2024. május 04., szombat

Vezetéstechnikai képzés Csíkszeredában, nem csak motorosoknak

Vezetéstechnikai képzéseket tartanak hétvégén Csíkszeredában – elviekben motorosoknak, gyakorlatban pedig mindenkinek. A szombati eseményen szó esett a biztonságos vezetésről, balesetekről, az újraélesztésről és a motorosokat érintő problémákról is.

Vezetéstechnikai képzés Csíkszeredában, nem csak motorosoknak
2024. május 04., szombat

Felidézték a hadba hívás pillanatait az Olt menti falvakban

Besorozták az újoncokat a huszár zászlóaljakba szombaton Mikóújfaluban, de több más faluban is folyt a toborzás. Igaz, ez csak jókedvű és tiszteletteljes hagyományőrzés, az 1848-as forradalom idején zajló események újrajátszása volt.

Felidézték a hadba hívás pillanatait az Olt menti falvakban
2024. május 04., szombat

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra

Százötven motorkerékpár, nagyjából kétszáz résztvevővel gyülekezett Sepsiszentgyörgyön szombat délben, hogy a szezonkezdő találkozó alkalmával üzenjen az autósoknak: a biztonságos közlekedés érdekében figyelniük kell egymásra.

Háromszéki motorosok százai hívták fel a figyelmet magukra
2024. május 04., szombat

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül

Egy Magyarsároson kigyúlt gázpalackhoz riasztották szombat délben a Maros megyei tűzoltóságot. Két bevetési jármű és egy rohammentő vonult a helyszínre.

Gázpalack gyúlt ki, szerencsére következmények nélkül
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!