Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
Járványhelyzet Székelyföldön
Hargita megye
5 573
+25
Maros megye
15 969
+53
Kovászna megye
5 358
+14
Kattintson a napi összefoglalóért
Járványhelyzet Romániában
Frissítve: 2021. 01. 16.
Összes eset
691 488
+3218
Elhunytak
17 164
+66
Gyógyultak
620 058
+1385
Járványhelyzet számokban

„Már vágyunk a közönség elé”

Székelyhon 2020. november 07., 10:08 utolsó módosítás: 2020. november 07., 12:55

A Kvab zenekar tagjai, Balázs-Bécsi Eszter és Lőrincz Árpád tavaly, év végén váltak egymásnak dalokat író párból kéttagú zenekarrá. Azóta folyamatosan dolgoznak új dalokon, egyetemre járnak – még ha csak online is –, és élik a fiatal párok életét. Olvasási, zenehallgatási szokásaikról, gyerekkori csínyekről meséltek, és beszámoltak arról is, hogy mi történt velük az elmúlt több mint fél évben.

„Már vágyunk a közönség elé”
galéria
• Forrás: Kvab

A Csíkszeredában lévő próbateremnek is otthont adó házhoz érve Árpi készségesen beengedett a kapun, bemutatott az udvaron és a házban lévő kutyáknak, Eszter pedig kávét készített. A hangszerektől zsúfolt szobában halk háttérzene szólt, és észre sem vettük, hogy már közel egy órája beszélgetünk.

– Márciusban azt mondtátok, hogy a nagy fesztiválok még nem hívnak, mert nem ismernek. Ez változott azóta?

Eszter: Fellépés szempontjából nem, mert ugye elmaradtak, de megkeresés szempontjából igen, kezdett beindulni a dolog.

Árpi: Ahhoz képest, hogy karantén van, igenis keresnek. Augusztusban is volt fellépésünk, szeptemberben is, most is megyünk.

Eszter: Az van, hogy hívnak, elhúzzák a mézes madzagot, aztán jön egy határozat, hogy mégsem. Készülünk most is kimenni Budapestre, november 9-én, de megint csak ülünk, hogy légyszi lehessen.

Árpi: Néhány hete is mehettünk volna az A38-ra zenélni (szórakozóhellyé alakított hajó Budapesten, a Dunán – szerk.), és pont azon a héten jött a határozat, hogy Magyarország sárga listára került, és noha ki tudtunk volna menni negatív teszttel, vissza már nem jöhettünk volna. Azt sem tudjuk, hogy gyakoroljunk, mert ugy-e fel kell építeni egy koncertet, aztán szólnak, hogy bocs, nem jöhettek.

– A quab szó, ami az együttes nevét inspirálta, úgy tudom, azt jelenti, hogy befejezetlen, nem teljesen kész. Így éreztek a zenekarral kapcsolatban, vagy csak jól hangzott?

Á: Elsősorban megtetszett a kiejtés, és amikor kitaláltuk, akkor még volt vagy három számunk. Úgy voltunk vele, hogy ez most az elején jó lesz, de nem ezt a jelentést akarjuk közvetíteni vele.

E: Meg ha azt vesszük, hogy ezt az angolok a madárfiókára mondják, mi is olyan kicsik vagyunk valamilyen szempontból. Most már amúgy szívesebben használjuk a Ketten Vagyunk A Bandában jelentést.

– A már említett nyári fellépéseken milyen volt a közönség fogadtatása?

E: Nyáron először az Ineffable előzenekara voltunk, és az volt a nagy karantén utáni első koncert. Én arra számítottam, hogy az emberek nagyon ki vannak éhezve a koncertre, színházra, de csalódnunk kellett. Viszont nagyon jó volt a hangulat. Annyira örültünk, hogy fél órát is koncertezhettünk, hogy a tavasszal felgyűlt lendületet ott mind kiadtuk.

• Forrás: Kvab

Á: Nekünk igazából elég nagy közönségünk volt, mert 120 embert engedtek be, és ebből 70 körül voltak a mi koncertünkön, még nagyjából tíz jött később – ők csak az Ineffable-re voltak kíváncsiak. Nekünk az a 70 ember nagy közönségnek számít. Mi most alakítgatjuk a közönségünket, és várjuk azt, hogy oké, a családon és barátokon kívül ki az, aki azért jön el, mert a mi zenénket akarja hallgatni. Jó volt látni, hogy azok, akik másra voltak kíváncsiak, mennyire élvezték a mi koncertünket is. Előzenekart általában nem szoktak visszatapsolni, de nálunk az volt, hogy lementünk a színpadról, visszataps, és az Ineffable és a menedzserük kellett biztassanak, hogy akkor menjünk vissza.

E: Persze maszk volt az embereken, de látszott azért, hogy jár a lábuk, meg a szemeket is figyeltünk a maszk fölött, így is megvolt egy visszajelzés. A következő a székelyudvarhelyi Siculus tehetségkutató fesztivál volt. Mindössze három számot játszottunk, nagyon vagányul meg volt csinálva szénabálákból a nézőtér, de kevesebben érdeklődtek, mint amire számítottam.

Á: Az lehet közrejátszott, hogy tehetségkutatón három szám, aztán értékelés, amit végig kell várni, nem nyúlt egy megszokott koncertélményt. De a zsűri legalább jól értékelte.

E: Aztán volt még a Csíkszeredai Könyvvásár. Nagy élmény volt, mert a sportcsarnokban volt, este játszottunk, voltak már külön fények, és ez volt az első tényleg a mi fellépésünk, programban is: este nyolctól Kvab-koncert.

Á: Én végig izgultam a koncert miatt, mert egy sportcsarnok nem feltétlenül koncertre van tervezve. Azt hittem, hogy emiatt rosszul fog szólni, nem lesz jó, de végül nagyon profi volt.

E: Egy felemelő érzést adott, hogy egy könyvvásáron vagyunk, egy ilyen „intellektuális zenekarnak” éreztük magunkat. Mi elég szövegcentrikus zenekar vagyunk, és jó volt könyvkiadók, költők, írók között játszani. Ezeken kívül online koncertek voltak, de azt akármilyen szívesen csináljuk, már vágyunk az élő közönség elé.

– Van valamilyen új dal, ami megjelenésre vár?

Á: Van, az Ágyban kávé című dal, ahhoz nemsokára érkezik a klip. Ezt már márciusban játszottuk egy rádiós koncerten, aztán augusztusban felvettük profi stúdióban, és most lesz novemberben a klippremier – meg hivatalosan a dalpremier is, mert teljesen új köntösbe került.

E: Szerencsés helyzetben vagyunk, mert rengeteg még be nem mutatott anyagunk van kész, körülbelül egy évre előre megvan, hogy mit lehetne kitenni. Egyelőre van motiváció és ihlet is, aztán elvisszük ezeket a koncertekre, nézzük a visszajelzéseket, majd ez alakul a stúdióban is, végül kikerül új dalként. Jelenleg két dalhoz készül a klip, a Ketten egy fülhallgatóval című számhoz is, amit februárban tervezünk kiadni, és tavasszal jön egy album is.

– Egyetem: itthonról vannak az órák?

E: Én a kolozsvári színművészetin rendesen kezdtem az évet, a gyakorlati óráim mind élőben voltak. Az elmélet online, de nekem a nagyobb része gyakorlat. Most két hétre „bekaranténozódtunk”, de készülünk visszamenni hibrid oktatásba.

Á: Nálunk az állatorvosin meg úgy van, hogy minden évfolyamot kettéválasztanak, és a 14 hetes félév első felében online lesznek a kurzusok az egyik felének, a másiknak gyakorlat terepen, aztán november 20-ától lenne a váltás, amikor az én csoportom megy gyakorlatra – de ki tudja, mi lesz addig. Ettől függetlenül inkább Kolozsváron vagyunk, most egy hetet tartózkodunk itthon.

E: Ha viszont azt mondanák, hogy teljesen átáll online oktatása az egyetem, lehet, hogy inkább hazaköltöznénk.

Á: Kolozsváron a bérelt lakásban egy szobád van, a lakótársakhoz kell alkalmazkodni, négyen vagyunk a háromszobás lakásban, úgyhogy itthon, a szüleid házában lenni hárman, Eszterrel négyen, mégis jobb. Kaja miatt sem kell aggódni, kényelmesebb. Plusz itt a stúdió, a karantén alatt ez is volt az egyik ok, amiért én itthon maradtam. Kolozsváron zenélni sem úgy lehet, itt órára is zenélés közben lépek be.

– Van olyan zenekar, akikkel szívesen csinálnátok közös dalt?

E: Ezt már meglebegtettem Árpi és a hangmérnökünk előtt: a Szintaxisra gondoltunk.

Á: Én két éve már ismertem őket a Peron tehetségkutatóról, azóta folyamatosan követjük őket, és most egy hangmérnökhöz járunk stúdiózni. Ha most valaki azt mondaná, hogy muszáj csinálni egy ilyen koprodukciót, akkor őket választanánk.

E: Nekem ez bevillant, hogy mi vagyunk az első „gyermekei” Tibinek, a hangmérnökünknek, és ha lesz egy szöveg, akkor dobjuk fel, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy közös dalt? Két fiatal erdélyi zenekar, szerintem jó lenne. Ezt nekik egyébként nem mondtuk, majd akkor terveztük, ha van egy dal hozzá, de ha most, az interjúból tudják meg, úgy is jó. Nem is találkoztunk azóta, sosem egyszerre vagyunk a stúdióban, de követjük őket, tetszik, amit csinálnak.

– Ha már szóba került: milyen zenéket hallgattok?

Á: Ez attól függ, hogy mihez kell. Most épp egy random kubai zene megy a háttérben. Amúgy AC/DC-n nőttem fel, ezt a falon lehet is látni, és István, a királyon, az ott a kocsiban is. Mostanában az amerikai, akusztikus, indie-folk dalokat hallgatjuk. Magyarokból Kiscsillag és Kispál amit szeretek.

E: Árpi amúgy – mert ő felel inkább a zenei részért – hajlamos néha Pink Floydot csinálni egy-egy versfeldolgozásból is. Amit mondott, azon kívül még hallgatunk Blahalouisianat, Margaret Island-et, meg akik most húzó zenekarok Magyarországon... Carson Coma! Őket nagyon szeretjük.

• Forrás: Kvab

– Az könnyen észrevehető hogy szeretitek a verseket. Prózában mit szoktatok olvasni?

Á: Zabhegyező. Az volt nekem a nagy kedvenc. Én igazából azt olvasom amit...

E: ...Eszter a kezedbe ad. (nevet)

Á: Igen, ha már itt van mellettem, ad ő egy olyan könyvet, amit szerinte én is élvezni fogok. Tehát igazából azt olvasom, mint ő, csak nem olyan ritmusban, hanem elolvasok havonta körülbelül fél könyvet. Most a karantén miatt sokat ültem itthon, a könyvolvasással is jobban haladtam, de amúgy ritkán olvasok sajnos. A zenéléssel elvagyok, mert az van, hogy ha tanulásban is szünetet akarok tartani, vagy pihenni, inkább lejövök zenélni.

• Forrás: Kvab

E: Én a karanténban nagyon ráálltam a magyar szerzőkre. Szabó Magdát, Háy Jánost, Grecsót olvastam egész nyáron, Grecsót Árpi is. Őt a Dalfutárban találtuk meg először (Hajós András zenés műsora – szerk.), és láttuk, hogy prózát is ír, milyen jó, és azóta már megvettük három könyvét is. Persze nekem ezen kívül öntik a világirodalmat és a drámákat a fejembe folyamatosan, de ha szabadidőmben olvasok, akkor mostanában inkább magyar szerzőktől.

– Beszéljünk a filmekről is, mik a kedvencek?

Á: Forrest Gump meg az Oroszlánkirály nekem az abszolút kedvenc. A két film, amit mindig meg tudsz siratni, ugye Mufasa halála miatt, meg amikor Forrest áll a sír fölött.

E: Nekem az Amelie. Mindig az Amelie csodálatos életét mondom, ha megkérdezik, de ez egy olyan kérdés, hogy az ember fel tudna sorolni legalább ötven filmet.

– Az elmúlt egy évben történt valamilyen emlékezetes baki koncerttel kapcsolatban?

Á: A könyvvásáron volt, hogy visszatapsnál, mielőtt visszamentünk, még gyorsan ittam egy korty vizet, mert hamar kiszárad a szánk, sokat iszunk színpadon – vizet persze –, és siettünk, nem dugtam vissza a kulacsot, és valahogy felborítottam, úgy, hogy ráfolyt a gitárpedálomra. Akkor hirtelen lefagytam, hogy a koncert végére a sportcsarnokban okozok egy rövidzárlatot. Végül nem lett baj.

E: Nekem még az jutott eszembe, hogy volt egy koncertünk Budapesten, és azt mondta a hely tulajdonosa, hogy játszunk másnap is, mert pont lesz egy babaváró buli, és mi is úgy voltunk, hogy jó, ha már ott vagyunk, miért ne koncertezzünk kettőt egy helyett? Ez szép és jó volt addig a pontig, amíg a koncert közepén oda nem jött egy néni, hogy ne haragudjunk, egy kicsit álljunk meg, mert megérkezett a kismama, és senki nem fog ránk figyelni.

Á: Addig se figyelt amúgy senki, egy rosszul hangosított pincehelyiség volt, és annyira hangosan beszéltek az egyik asztalnál, hogy nem hallottuk, amit játszunk. Nem gondoltunk bele, csak koncert közben vettük észre, hogy nem az van, hogy az eseményre szeretne valaki egy zenekart, hanem csak valami háttérzajt.

E: Nem lett volna ezzel baj, ha így készülünk, akkor olyan dalokat vittünk volna, ami erre jó. De mi készültünk saját dalokkal, lepróbálva.

– Hogy még kicsit jobban megismerjenek az olvasók: valamilyen kiemelkedő gyerekkori emléket el tudnátok mesélni?

Á: Itthon mindig elkacagjuk, hogy piromániás voltam gyerekkoromban, és ilyeneket csináltam, hogy meggyújtottam a papírt, megijedtem, kézzel csapkodni kezdtem, aztán a kormos kezemet próbáltam elrejteni a szobám és a fürdőszoba között, vagy kicsit megpirítottam a függönyt, és próbáltam úgy forgatni, hogy ne látszódjon. Meg olyan is volt, hogy locsolás környékén elmondtam a verset itthon a virágoknak, és valamivel, amit találtam, lefújtam őket, aztán amikor jöttek haza szüleim, kiderült, hogy anyukám legdrágább parfümét locsoltam szét.

E: Én annyira gondolkodom, de nem jut eszembe semmi. Nekem ilyen csínytevések annyira nem voltak. Nemrég néztem vissza egy régi videót, és nem vettük észre, de már akkor átköltöttem a gyerekdalok szövegeit. Színházba is amellett, hogy az ovival, sulival mentünk, jártam a felnőtt előadásokra is, és megtanultam viselkedni, amikor meg a gyerekelőadáson a többiek sikítottak, hogy „kezdődik a nagy semmi”, akkor én „felsőbbrendűnek” éreztem magam.

Mihálykó Tihamér

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Videó

Videó
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
newsvote_ szekelyhon.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport