Beszólt a román iskolának, ezért perzsára hívták Borbolyt

Beszólt a román iskolának, ezért perzsára hívták Borbolyt

Nem hagyták szó nélkül a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium vezetői Borboly Csaba tanácselnök egyik élőzését

Fotó: Pinti Attila

Sokkolta a csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium munkaközösségét Borboly Csaba kijelentése, miszerint a román tannyelvű iskolának gyengébb eredményei vannak a többi iskolához képest. A tanácselnök indoklása volt mellbevágó, így kénytelenek voltak perzsára hívni őt.

Barabás Hajnal

2024. január 18., 10:112024. január 18., 10:11

„Szerintem nem normális, hogy megyénkben, például az Octavian Goga Főgimnáziumnak gyengébb eredményei vannak, mint a többi középiskolának. Tudják, hogy miért van ez? Mert nagyon sok magyar gyerek jár oda” – jelentette ki Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke egyik decemberi élő videójában, amelyet a Facebook-oldalán osztott meg. A bejegyzésben többek között arról értekezett, hogy

a magyar diákok miatt – akik nem tudnak románul – a román tanulóknak származik hátránya,

hiszen a tanároknak több idejét elveszi, hogy egy bizonyos tudásszintre felhozzák a diákokat. Ez a kijelentése nem maradt visszhang nélkül. A csíkszeredai Octavian Goga Főgimnázium vezetősége nemrég perzsára hívatta Borboly Csabát.

Valóssággal sokkolta a tanári kart

„Azért hívattuk hozzánk Borboly Csabát, hogy tisztázza a kijelentéseit az iskoláról, merthogy

Idézet
az egész tanári kart sokkolta, sőt fájóan érintette, hogy így beszél az iskoláról és a munkánkról”

– mondta a Székelyhon megkeresésére Dumbravă Magdalena-Camelia, a főgimnázium igazgatója, valamint Dáné Endre aligazgató. Ők úgy gondolják, hogy a tanácselnök kijelentésének semmilyen alapja nincs, egy álprobléma, ugyanis

iskolájuk jó példával jár elöl az interetnikus viszonyok és az együttélés tekintetében,

ahol sem negatív, sem pozitív diszkrimináció nincs. Ugyanakkor érdeklődésünkre azt is kiemelték, hogy a Hargita megyei román tannyelvű középiskolák élén áll a főgimnáziumuk, és jó eredményeket tudnak felmutatni az érettségi vizsgákon, illetve a különböző iskolai versenyeken.

„Az Octavian Goga Főgimnázium minden tanuló iskolája, etnikai hovatartozástól függetlenül. Soha nem számított, hogy ki milyen nemzetiségű. Mindenkit szívesen látunk ebben a tanintézetben, lehet magyar, román, vagy sajátos nevelést igénylő gyermek.

Idézet
Nem mi választjuk a tanulóinkat, hanem ők választanak minket”

– fogalmazott Dumbravă Magdalena-Camelia. Az utóbbi időben megnőtt a tanulók érdeklődése az iskola iránt, mondta, azt is elismerve, hogy egyre több a magyar diák az iskolában. „Ők nemcsak azért választják ezt a gimnáziumot, hogy megtanuljanak románul, hanem azért is, mert itt jól érzik magukat, és értékelve vannak” – jegyezte meg az igazgató. Hozzátette,

vannak ugyan olyan diákok, akik valóban egy „kukkot” sem tudnak románul, amikor bekerülnek a főgimnáziumba, azonban amire elvégzik az iskolát, már jól boldogulnak a román nyelvvel.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

Új osztállyal bővültek

Épp a megnőtt érdeklődés indokolta egy újabb osztály létrehozását. „Ebben a tanévben például azoknak a tanulóknak, akik az országos elosztórendszerben nem kerültek be egyik iskolába sem, a meglévő négy osztály mellé egy újabb osztályt hoztunk létre. Ezen tanulók bejutási médiája valóban alacsony volt, a legkisebb az 1-est érte el” – ismerte el a tanintézet vezetője. Mint magyarázta,

sok szülőnek megterhelő lenne, ha a gyermekének más településen kellene iskolába járnia, ezért is biztosítottak több helyet az iskolában.

Ugyanakkor megemlítette, nemcsak iskolájuk, hanem a csíkszeredai Kájoni János Szakközépiskola is hozott létre egy újabb román tannyelvű osztályt.

Az igazgatónő elmondta, egy új osztály indításához szükség van a vezetőtanács döntésére, majd a Hargita Megyei Tanfelügyelőség, valamint a tanügyminisztérium jóváhagyására. Végezetül fontosnak tartotta megjegyezni,

az egész tanári kar haragszik Borboly videója miatt,

szerették volna, ha az esetleges problémákat élőzés helyett inkább velük beszélte volna meg. „Mindemellett szeretnék megismerni a panaszokat, megérteni a problémákat, ezért nyitottak vagyunk a továbbiakban is a párbeszédre” – zárta a Székelyhon megkeresésére a főgimnázium vezetője.

Borboly Csaba szerint más a probléma

Borboly Csabát, Hargita Megye Tanácsának elnökét is megkerestük. Ő a téma kapcsán a Székelyhonnak elmondta, valóban eleget tett az Octavian Goga Főgimnázium meghívásának. Viszont megjegyezte, számára a találkozó hangulata a kommunista időket idézte vissza,

olyan volt, mintha egy pártbizottság előtt állt volna.

„Nem alaptalanul vetettem fel a témát [az élő videóban], mert azt gondoljuk, hogy a román gyerekeknek is vannak jogaik, amit figyelembe kellene vegyenek. Nem hiszem, hogy a román társadalom úgy szeretne építkezni, hogy mindenki csak elméleti oktatást kapjon, hisz egy olyan társadalom, ahol nincsen szakmai, technológiai, vokacionális, készségbeli felkészítése a gyerekeknek, az csorbult társadalom tud lenni” – fejtette ki Borboly. Hozzátette,

megkeresték szülők és tanárok azzal a problémával, hogy csökkent az iskola színvonala.

Galéria

Fotó: Pinti Attila

„Itt a problémát az a két plusz osztály okozta, amit létrehoztak, ráadásul mind a kettő elméleti osztály lett” – hívta fel a figyelmet. Mint magyarázta, ezzel önmagában nincs baj, hiszen minden gyermek oktatásban kell részesüljön, azonban úgy véli, a szakoktatásra nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. Ugyanakkor a másik hátulütője ennek a plusz osztálynak, hogy gyengébben teljesítő diákok is bekerültek, és olyanok is, akik a román nyelvet sem beszélik, így nehezebben megy az oktatás, hogy egy szintre kerüljenek a diákok. Mint megjegyezte,

ez nem etnikai kérdés.

„Próbálták rám mondani, nem akarom, hogy magyar gyerekek járjanak az Octavian Goga Főgimnáziumba, de nem így van. Vannak, akik így döntenek, ezt nem tudom felülírni. Ellenben azt tudom, hogy azoknak a gyerekeknek, akik emiatt lemaradnak az oktatásban, mert a tanár azoknak kell magyarázzon, akik nincsenek velük egy szinten, azoknak ez hátrány” – indokolta meglátásait. Megjegyezte azt is, hogy mindemellett a vidéki szakközépiskolák kerülhetnek válságos helyzetbe a pluszban létrehozott osztályok miatt.

Arra a kérdésünkre, hogy mire alapozza, hogy gyengült a főgimnázium színvonala, a következőt válaszolta: készült egy tanulmány, ami elérhető a román nyelvű Facebook-oldalán, amely kimutatta többek között, hogy alacsony médiaátlaggal jutottak be a nyolcadikosok a kilencedik osztályba az említett főgimnáziumba.

Idézet
Vajon meg kell várni, ameddig ezek az osztályok mind elbukják az érettségit?

Közben rosszul járnak a szakiskolák is. Vajon ezeknek a gyerekeknek mind az elméleti oktatásban van a helyük? – tette fel a kérdéseket Borboly.

Az Octavian Goga-iskolában tett látogatása kapcsán elmondta, tisztelettudóan meghallgatott mindenkit, és reméli, hogy lesz folytatása ennek a beszélgetésnek, merthogy azzal még nincs megoldva a probléma, hogy fel vannak háborodva. Mint fogalmazott, már korábban is jelezte ezt az ügyet, de csak az élő videójában tett kijelentései érték el a nyilvánosság ingerküszöbét, és bár nem fejthette ki a probléma gyökerét néhány percben [holott ebben senki nem gátolta őt], legalább ráirányította az emberek figyelmét. Mint mondta, Csíkszeredában a román tannyelvű iskolák 84 százalékában elméleti oktatást biztosítanak, ami meglehetősen magas arány.

5 hozzászólás Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

Imádjuk a gyerekszájakat, és akár évek múlva is kacagva idézzük a vicces mondatokat. De vajon te mindig érted, miről beszélnek a lurkók? Teszteld magad a Rádió GaGa Gyereknapi játékában, és vidd haza értékes nyereményeink egyikét!

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
Gyereknapi játék a Rádió GaGán!
2024. május 27., hétfő

Gyereknapi játék a Rádió GaGán!

2024. május 27., hétfő

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy

A Richter-skálán 3,5-ös erősségű földrengés volt hétfőre virradóan 1 óra 41 perckor Vrancea megyében – tájékoztatott az országos földfizikai intézet (INCDFP).

Sokunk legmélyebb álma alatt történt a hétfői első földrengés – aztán jött még egy
2024. május 27., hétfő

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége

Nem csökken a medveriasztások száma: Hargita megyében a hétvégén több településen riasztották Ro-Alert üzenetben a lakosságot medve lakott területen való jelenléte miatt.

Medveriasztásoktól volt hangos a hétvége
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

Mezőgazdasági munkagép alá szorult egy férfi a Maros megyei Marossolymoson vasárnap este – értesít a Maros megyei tűzoltóság sajtóosztálya.

Munkagép alá szorult egy férfi
Munkagép alá szorult egy férfi
2024. május 26., vasárnap

Munkagép alá szorult egy férfi

2024. május 26., vasárnap

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép

Minden demográfiai csoportra kiterjedő előadást tartott Sepsiszentgyörgyön az MCC szervezésében Guld Ádám médiakutató a minap. Az egyetemi oktató a mai fiatalok magatartásának és a digitalizációnak az összefüggéseire is ráirányította a figyelmet.

A Z generáció nem igazán köszön, nem olvas, nem túlórázik, hamar lelép
2024. május 26., vasárnap

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad

Fülöp Zoltán kiváló színművész 70. születésnapját ünnepelték május 25-én Csíkszeredában, a Csíki Játékszín előterében. Mindenki tisztelt Fülese szerint tíz százalék tehetség és kilencven százalék munka teszi a jó színészt.

Fülöp Zoltán: a szívem a tiétek volt, s marad
2024. május 26., vasárnap

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen

Lakótelepekre, városbejáratokhoz, parkokba, parkolókba is kerül térfigyelő kamera Székelyudvarhelyen. A 355 különböző típusú térfigyelő kamera révén növekedhet majd a közbiztonság, csökkenhet a bűncselekmények száma.

Háromszázötvenöt térfigyelő kamerát szerelnek fel Székelyudvarhelyen
2024. május 25., szombat

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén

Az FK Csíkszereda – Bukaresti Dinamo hétfői osztályozómeccsére érkező vendégszurkolók felügyeletét a marosvásárhelyi csendőrség regionális parancsnoksága látja el. Mindemellett a csíkszeredai városházának is vannak feladatai.

Ezekre figyeljenek hétfőn az Erőss Zsolt Aréna környékén
2024. május 25., szombat

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón

Több Ro-Alert vészhelyzeti üzenetet is kaptak a csíkszeredaiak pénteken este és szombatra virradóan a medvék miatt.

Hármat ugyan kilőttek, de maradtak még medvék Csíksomlyón
2024. május 25., szombat

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!

Az akció június 5-ig tart, és felváltva gyűjtenek a város különböző területein.

Folytatódik a lomtalanítás Marosvásárhelyen!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!