Beszélnek az ajnádi fiú esetéről, hogy mással ne forduljon elő hasonló

Beszélnek az ajnádi fiú esetéről, hogy mással ne forduljon elő hasonló

Pillanatok alatt bekövetkezhet egy tragédia. Fontos, hogy figyeljünk a jelekre, és szükség esetén azonnal forduljunk szakemberhez. Képünk illusztráció

Fotó: Pinti Attila

Panaszt tettek a Hargita Megyei Tanfelügyelőségen a csíkajnádi 14 éves fiú szülei, miután gyermeküket múlt héten, kedden halálra gázolta a vonat. Ugyanis úgy vélik, gyermekük félt iskolába menni, ezért tért le a megszokott útról a tragédia reggelén. A nyolcadikos tanuló halálának ügyében a csíkszentmihályi Arany János Általános Iskola vezetősége belső vizsgálatot rendelt el.

Barabás Hajnal

2022. január 27., 17:032022. január 27., 17:03

2022. január 27., 20:082022. január 27., 20:08

Egy neve elhallgatását kérő személy azzal a kéréssel fordult a Székelyhonhoz, hogy hozzuk nyilvánosságra annak a csíkajnádi fiúnak a történetét, akit múlt héten gázolt halálra a Csíkszereda-Kománfalva útvonalon közlekedő vonat.

A község lakói közül voltak, akik észlelték a bántalmazását ennek az ártatlan gyermeknek, mégsem tett senki semmilyen lépést. Öngyilkosság lett a vége

– írta. Szerinte fontos foglalkozni a témával, hogy más gyermek ne kerüljön hasonló helyzetbe: a magas iskolai és szülői elvárások, a megaláztatás, a csúfolódás, a szóbeli és fizikai erőszak miatt véget vessen életének.

korábban írtuk

Elgázolt a vonat egy fiatalt Ajnádon
Elgázolt a vonat egy fiatalt Ajnádon

Elgázolt a vonat kedden reggel egy 14–15 év körüli fiatalt Ajnádon. A tragédia egyelőre tisztázatlan körülmények között történt, az esetet vizsgálják.

Érzékeny fiú volt

A nyolcadikos tanuló a csíkszentmihályi Arany János Általános Iskola diákja volt, az iskola honlapjának főoldalán ez áll: „Az én álmom egy olyan iskola, ahová örömmel lép be reggelente minden gyermek és felnőtt…” A tizenéves azonban – a családja elmondása szerint – félt iskolába menni. Megkerestük az érintett családot, amelynek nevében a nagytata nyilatkozott lapunknak.

Nem az iskolából hazafele jövet, hanem az iskolába menet tért le az útról azon a reggelen

– hangsúlyozta a különbséget Császár Imre, a nagyapa, aki elmesélte, hogy

a tragédiát megelőzően az unokáját az iskolában csúfolták, megalázták, bukott szamárnak nevezték a tanulók előtt.

Azt elismerte, hogy voltak tantárgyak, amelyekből gyengén teljesített, például matematikából megbukott, és ezt meg is beszélték a szüleivel, hogy a következő félévben kijavítja. Mint megjegyezte, nem kell minden gyermeknek egyetemet végeznie, attól még lehet jó szakember, ezért nem érti a tanárok hozzáállását. Hozzátette: unokája ugyanakkor nagyon szeretett futballozni, és jó eredményeket ért el ezen a téren. „Tiszta szívű, érzékeny gyermek volt” – jellemezte a nagyapa, aki úgy gondolja, inkább baleset történt vele semmint öngyilkosság.

Félt a megszégyenítéstől, ezért az iskolabusz megállója helyett a vasúti síneken indult el Lóvész irányába elgondolkodva, hogy ne találkozzon senkivel, el akarta ütni az időt. Az iskolával ellentétes irányba ment

– mondta. Szerinte az olyan pedagógusoknak, akik nem megfelelően bánnak a gyermekekkel felelniük kell a tetteikért, ezért az iskolai rossz bánásmód miatt kedden panaszt nyújtottak be a Hargita Megyei Tanfelügyelőségen.

Belső vizsgálat

Bogos Tibort, az Arany János Általános Iskola igazgatóját is megkerestük, hogy ossza meg az iskola álláspontját a történtekkel kapcsolatban. A tanintézet vezetője úgy nyilatkozott, hogy

az ügyben belső vizsgálat zajlik, szaksegítséget kértek pszichológusoktól, a pszichopedagógiai központtól és a tanfelügyelőségtől is.

Az eset kapcsán úgy véli, hogy a családtagok hárítanak, és a felelősöket keresik a történtekért.

Én úgy gondolom, hogy iskolánkba minden pedagógus a kötelességeit és feladatait teljesítette

– húzta alá a tanintézet vezetője.

Demeter Levente, Hargita megyei főtanfelügyelő megkeresésünkre elmondta, egyelőre ellenőrzik az ügyben benyújtott panaszt, és megteszik a szükséges törvényes lépéseket. Egy bizottság látogat el az iskolába és megvizsgálják az esetet. Az ügy kapcsán hozzáfűzte, hogy

az utóbbi két hónap alatt Hargita megyében három diák lett öngyilkos, ezek közül kettő udvarhelyszéki volt.

korábban írtuk

Két tinédzser lett öngyilkos a hétvégén
Két tinédzser lett öngyilkos a hétvégén

Egy 18 éves székelyudvarhelyi és egy 16 éves, szintén Székelyudvarhelyen tanuló szentegyházi diák lett öngyilkos az elmúlt hétvégén – tudtuk meg Maria Plumbutól, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjétől. Mindenki értetlenül áll az esetek előtt.

Hová fordulhatnak?

Szabó Irén Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ vezetője megerősítette, hogy az Arany János Általános Iskolába hívták őket, ahol workshopot tartanak a tanároknak, illetve

az iskolai tanácsadójuk azzal az osztállyal foglalkozik, amelynek tagja volt az elhunyt tanuló.

Arra a kérdésre, hogy mit tehet a szülő, ha tudomására jut, hogy bántalmazzák gyermekét az iskolában, elmondta: az első lépés mindig az, hogy beszéljenek az osztályfőnökkel. Ha nem oldódik meg a probléma, akkor az iskolaigazgatóhoz kell fordulni. Amennyiben helyi szinten nem oldható meg, akkor a tanfelügyelőségen kell jelenteni.

Általában helyi szinten sikerül megoldást találni az esetek többségében

– mondta az intézményvezető. Hozzátette, az adott iskolához tartozó iskolai tanácsadót, iskolai pszichológust is bátran megkereshetik a diákok, ha úgy érzik problémájuk van. „Minden év elején bemutatkoznak az iskolai tanácsadók, eljárnak osztályfőnöki órákra, szülői értekezletekre, és közzéteszik elérhetőségüket, fogadóórájukat” – magyarázta.

Még tart a vizsgálat

„A csíkszeredai vasúti rendőrség foglalkozott a fiatal fiú ügyével, velük egyeztettem, de a kollégáim azt mondták, ezidáig nem érkezett hozzájuk feljelentés, a gyermek bántalmazásáért” – válaszolta érdeklődésünkre Maria Plumbu, a Hargita Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Tőle tudjuk, hogy

a Hargita megyei ügyészség még nem zárta le a nyomozást a csíkajnádi fiú halála miatt, még tart a kivizsgálás, így egyelőre nincs megállapítva, hogy öngyilkosság történt-e, vagy baleset.

Ha megváltozik a viselkedése

„A gyermekek, fiatalok öngyilkossága mögött húzódó okok nem sokban különböznek a felnőttekétől, amelyek lehetnek biológiai, pszichológiai, szociális, valamint spirituális okok. Viszont a fiatalok lehetnek sérülékenyebbek” – magyarázta érdeklődésünkre Veress Albert csíkszeredai pszichiáter, akit a csíkajnádi fiú tragikus halála kapcsán kerestünk meg. A szakember hozzátette,

általában ezek az egyének nem tudják feldolgozni a kudarcaikat, problémáikat, a gyermekek ráadásul titoktartóbbak, nem tudnak megnyílni, nem kommunikálnak a szülőkkel, begubóznak.

A megelőzésről kérdezve az elmegyógyász elmondta azt is, hogy a szülők a következő jelekre figyeljenek:

ha megváltozik a gyermek viselkedése, elzárkózik, halottakat, vagy tragikus kimenetelű eseményeket rajzol, ha droghasználatra utaló jelei vannak, mint például tűszúrás, ragasztó, vagy egyéb tudatmódosító szerek szaga érződik rajta, a ruháin, ha lóg az iskolából, megváltozik a kedélyállapota.

Ha ezeket a jeleket észlelik, akkor a szülők forduljanak szakemberhez, például iskolai pszichológushoz, háziorvoshoz, pszichiátriai rendelőhöz. Ez a felnőttekre is érvényes – jegyezte meg.

A gyerekekkel szembeni visszaéléseket, bántalmazásokat vagy hanyagságot a 119-es egységes hívószámon is lehet jelenteni. A hívószámot a Különleges Távközlési Szolgálat (STS) helyezte üzembe nemrég. A hívás a szociális és gyermekvédelmi igazgatóságoknál felállított telefonközpontokba fut be, ahol szakember válaszol.  

Kérjenek segítséget

Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége, hívja az Erdélyi Telefonos és Internetes Lelkisegély-szolgálatot hétköznap 19 és 23 óra között a 0754 800 808-as normáldíjas mobilszámon, vagy írjon a hallgatlak.lelkisegely@gmail.com e-mail-címre, illetve elérhető a szolgálat Facebookon is.

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2022. március 21., hétfő

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán

Anyagi nyereséget a harmadik szezon végének közeledtével sem könyvelhet el a 2019-ben átadott székelyudvarhelyi sátortetős műjégpálya, sikereket viszont annál inkább: elégedettek a szülők és tanítók a Korisulival, illetve a hokiedzésekkel.

Kevés bevétel, de annál nagyobb népszerűség – közeleg a szezonzárás a székelyudvarhelyi jégpályán
2022. március 21., hétfő

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre

További adományokra, alapélelmiszerekre, ruhaneműre, cipőre, tisztálkodószerekre van szükség, hiszen egyre több menekült érkezik Ukrajnából Marosvásárhelyre.

Marosvásárhely jelesre vizsgázik, de folyamatosan szükség van a segítségre
2022. március 21., hétfő

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet

A tűzoltók folyamatos figyelmeztetése ellenére is állandóak a tarlótüzek Maros megyében. Január 1. és március 21. között már 211 tarlótűzhöz riasztották a tűzoltókat.

Törvényt sért, aki tarlót éget, mégis rengetegszer lángol a száraz aljnövényzet
2022. március 21., hétfő

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához

Aláírták tavaly a finanszírozási szerződést, de azt még nem tudja a községvezetés, hogy mikor épül fel a Csíkszentkirályra tervezett tanuszoda. A működtetési költségek jelentős növekedésére készülnek, de van rá fedezetük.

Építő kell a leendő csíkszentkirályi uszodához
2022. március 21., hétfő

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein

Pályázaton nyert pénzösszegből biztosítanak ingyenes wifiszolgáltatást Székelyudvarhely népszerűbb közterein – adta hírül közleményében a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal.

Ingyenes az internet-hozzáférés Székelyudvarhely fontosabb közterein
2022. március 21., hétfő

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján

A harminc évnél fiatalabb generáció sokkal empatikusabb, mint az idősebbek, akik még mindig tartózkodón viselkednek, ha Down-szindrómával élő gyerekkel találkoznak. Ezért is szükségesek azok a megmozdulások, amelyeket egy-egy világnapon szerveznek.

Érzékenyítő megmozdulás a Down-szindróma világnapján
2022. március 21., hétfő

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen

Vajdaság és Felvidék után most Erdélyben szerveznek Magyar Digitális Napokat a Digitális Jólét program keretén belül. A március 24-25-én Marosvásárhelyen zajló konferencia egyik célja, hogy beszéljenek a különböző szektorok digitalizációjáról.

Erdélyi vonatkozásban fejtegetik a digitalizáció lehetőségeit Marosvásárhelyen
2022. március 21., hétfő

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen

Gyermeke elrablását jelentette egy székelyudvarhelyi férfi a 112-es segélyhívó számon szombaton, azonban mint kiderült, a gyermek végig otthon volt biztonságban. Az apa még egy feliratot is festett a ház falára – adja hírül a Hargita megyei rendőrség.

Különös gyermekelrablós riasztás Székelyudvarhelyen
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

Lángra kapott a tarló hétfőn az Illyefalva községhez tartozó Aldoboly közelében, a házak is veszélybe kerültek.

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
Veszélyes tarlótüzek Háromszéken
2022. március 21., hétfő

Veszélyes tarlótüzek Háromszéken

2022. március 21., hétfő

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen

Március 21-e nem csak a csillagászati tavasz kezdetét jelenti, hanem a Down-szindrómások világnapja is.

Villámcsődületet tartottak a Down-szindróma világnapján Székelyudvarhelyen
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.

Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról
A Príma Press Kft. által használt sütik kezelése

A Príma Press Kft. által üzemeltetett szekelyhon.ro domainen és aldomainjein keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata: információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az Székelyhon.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID szekelyhon.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs szekelyhon.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
_ga google.com 2 év harmadik fél
_gat google.com 1 nap harmadik fél
_gid google.com 1 nap harmadik fél
cX_G brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_P brat.ro/sati 365 nap harmadik fél
cX_S brat.ro/sati munkamenet harmadik fél
evid_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_v_{customer_id} brat.ro/sati 90 nap harmadik fél
evid_set_{customer_id} brat.ro/sati 1 nap harmadik fél
 
Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Szolgáltató / Funkció
Süti lejárata
 
darkMode szekelyhon.ro
Sötét mód rögzítése
30 nap saját
textsize szekelyhon.ro
Betűméret rögzítése
30 nap saját
smartbanner szekelyhon.ro
Médiatér App smartbanner rögzítése
7 nap saját
 
Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet harmadik fél
 
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
urlgen instagram.com munkamenet harmadik fél
csrftoken instagram.com 1 év harmadik fél
ds_user_id instagram.com 1 hónap harmadik fél
ig_cb instagram.com 1 nap harmadik fél
ig_did instagram.com 10 év harmadik fél
mid instagram.com 10 év harmadik fél
rur instagram.com munkamenet harmadik fél
sessionid instagram.com 1 év harmadik fél
shbid instagram.com 7 nap harmadik fél
shbts instagram.com 7 nap harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com 1 nap harmadik fél
SSID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SID  youtube.com 1 nap harmadik fél
SIDCC  youtube.com 1 nap harmadik fél
SAPISID  youtube.com 1 nap harmadik fél
PREF  youtube.com 1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO  youtube.com 1 nap harmadik fél
HSID  youtube.com 1nap harmadik fél
GPS  youtube.com 1nap harmadik fél
YSC  youtube.com munkamenet harmadik fél
CONSENT  youtube.com 1 nap harmadik fél
APISID  youtube.com 1nap harmadik fél
__Secure-xxx  youtube.com 1 nap harmadik fél
 
A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Studiul de Audienta si Trafic Internet (SATI): https://www.cxense.com/about-us/privacy-policy

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Ads: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google AdSense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. 

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütikhez tartoznak a statisztikai célú sütik is. A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs, _ga, _gat, _gid, cX_G, cX_P, cX_S, enr_cxense_throrrle, evid_{customer_id}, evid_v_{customer_id}, evid_set_{customer_id}.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a sötét mód, Médiatér App letöltésére buzdító smartbanner, vagy betűméret-állító használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: darkMode, textsize, smartbanner


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM