Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Elköltöztetnék” tavasszal az agyagdombi medvecsaládot

Fülöp-Székely Botond 2019. január 11., 08:40
HIRDETÉS

Túl közel vannak a lakott területhez, így tavasszal mindenképp máshová szállítaná a Székelyudvarhely határában lévő Agyagdomb közelébe beköltözött medvecsaládot a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület.

Életveszélyes megközelíteni a medve üregét. Szigorú büntetésekre számíthatnak a kíváncsiskodók Fotó: Barabás Ákos

A baleseteket elkerülendő, tavasszal elszállítanák a medvéket az Agyagdomb közeléből egy a lakott területektől távolabb eső vadászterületre – nyilatkozta lapunknak Mărmureanu-Bíró Leonárd, Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgász Egyesület igazgatója. Mint mondta, erre azért van szükség, mert a nagyvadak nagyon közel vannak Székelyudvarhelyhez, ráadásul a kirándulók és más kikapcsolódni vágyók által használt útvonalakhoz is. Azt pedig tudni kell, hogy

a bocsait védő anyamedve a megszokottnál is agresszívebb, így könnyen rátámadhat az emberekre.

Egy másik probléma az, hogy a város mellett felnövő bocsok szocializálódnak, megszokják az emberközeli zajokat és jó eséllyel nem alakul ki bennük az a félelem, amely távol tartaná őket a portáktól. Ez pedig szintén életveszélyes helyzeteket teremthet.

Jelenleg meglehetősen éber az anyamedve – ottlétünkkor is csak a bocsok voltak az üregben –, ugyanis kölykei anyatejjel történő táplálása sok folyadékot elvon a szervezetéből, így azt folyamatosan pótolnia kell – magyarázta a vadásztársulat igazgatója. Persze csak kis távolságra az üregétől:

a környéken kóborol és havat eszik, élelmet nem igazán keres. Azért sem megy távolabb, mert félti a kicsinyeit a környékbeli vadaktól.

A medvecsalád elszállításával azért kell legalább márciusig várni, mert az addig öt-hat kilósra növő bocsok, akkorra erősödnek meg és hagyják el az üreget. Az egyesület az ebből a célból megtervezett csapdájával, valamint altatófegyverek alkalmazásával fogná be, majd szállítaná el a nagyvadakat.

HIRDETÉS

A vadásztársulat vezetője ismételten hangsúlyozta, kerülni kell az Agyagdomb környékét, hiszen az anyamedve bármikor támadhat. Hozzátette,

rendszeres ellenőrzéseket fognak tartani a helyszínen és szigorúan meg fogják büntetni azokat, akik esetleg kíváncsiságból átlépik az általuk kihelyezett szalagkorlátokat.

Egyébként az anyamedve hóban hagyott nyomait megvizsgáló Mărmureanu-Bíró Leonárd úgy becsüli, hogy egy meglehetősen nagy példányról van szó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS