Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

„Arcátlanul a marosvásárhelyiek szemébe hazudnak” – kifakadtak az RMDSZ-esek a városvezetésre

Simon Virág 2019. augusztus 29., 18:38

Éles bírálattal kezdődött Marosvásárhelyen az augusztusi önkormányzati ülés, amelyen az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártjának (POL) képviselői számonkérték a polgármestertől, illetve a hivatal szakigazgatóságának vezetőitől, sajtóirodájától azokat a „félrevezető” nyilatkozatokat, amelyekkel a városlakókat riogatják.

Felfokozott hangulatban telnek a marosvásárhelyi tanácsülések. Archív Fotó: Haáz Vince

Csiki Zsolt, az RMDSZ-es önkormányzati képviselők frakcióvezetője felszólalásában többször hangsúlyozta, napok óta lejárató kampány folyik a helyi képviselő-testület és képviselők ellen. „A polgármester, illetve a hivatal alkalmazottjai, a sajtószóvivő és a polgármester tanácsadója

arcátlanul a marosvásárhelyiek szemébe hazudnak.

Nem az RMDSZ és annak helyi tanácsi frakciója miatt nincs pénze a polgármesteri hivatalnak, hanem azért, mert nem úgy költötték el a pénzeket, ahogy megszavaztuk!

  • Miért hazudnak arról, hogy nincs pénz az iskolafelújításokra? Év elején 32 millió lejt szavazott meg ez a tanács a felújításokra, fenntartásra és karbantartásra, a költségvetés-kiegészítéskor újabb 800 ezer lejt.
  • Miért hazudnak a Március 8. utca felújításáról, amikor az RMDSZ kezdeményezésére már 2017 óta volt pénz megszavazva a költségvetésben, és idén is a mi javaslatunkra került be a költségvetésbe 2,2 millió lej?
  • Miért akarnak etnikai cirkuszt kreálni azzal, hogy ismételten a katolikus iskola ügyével foglalkoznak? 2005-ben a polgármesteri hivatal végérvényesen pert vesztett a katolikus egyháznak visszaszolgáltatott ingatlanegyüttes ügyében.

A nacionalista hisztériakeltésben nem fogunk részt venni! Kevesebb hisztit, több munkát, átláthatóságot és kiszámíthatóságot várunk” – fogalmazott Csiki Zsolt.

HIRDETÉS

Véleményével egyetértett Radu Bălaș is, a Szabad Emberek Pártjának képviselője, aki szerint fontos elmondani a városlakóknak, hogy igenis van pénz az iskolák felújítására, és a költségvetésben e célra jóváhagyott pénzt nem költötték el.

Dorin Florea polgármester idén még egyetlen önkormányzati ülésen sem vett részt, most is hiányzott,

így csupán a nemzeti liberális tanácsosok szólaltak fel, és határolódtak el a felolvasott közlemény tartalmától.

Kérés a Caritas részéről

A jelen lévő képviselők hosszasan vitatták nyolc nem kormányzati szociális szolgáltató azon kérését, hogy vegyék ki a nekik szánt támogatásokról szóló határozatból a jövedelemkerettel kapcsolatos kritériumot. Ludescher László a Caritas képviseletében kérte ezt, arra hivatkozva, hogy

sem Hargita, Fehér és Kovászna megyében nincs a segélyezettek jövedelméhez kötve a szociális szolgáltatás biztosítása.

„Komoly szociális ankétokat végzünk, és ezek alapján a valóban nehéz helyzetben lévő embereknek segítünk. Megtörténik, hogy egy-egy érintett jövedelme 30 lejjel lépi át a megszabott keretet, miközben jól tudjuk, hogy havonta 400 lejre kell gyógyszert vásárolnia. Azt szeretnénk, hogy ahogy más megyékben, úgy Marosvásárhelyen is

bízzanak meg a szaktudásunkban, és hagyják, hogy mi döntsük el, kinek biztosítjuk a sokszor életmentő szolgáltatást.”

Sergiu Papuc szociáldemokrata alpolgármester nem értett egyet azzal, hogy a határozattervezet 5-ös cikkelyét, amely a jövedelemkeretről szól, kivegyék, és a tervezet elhalasztását javasolta. Ezt nem szavazták meg. Tatár Lehel POL-os és Peti András RMDSZ-es képviselő felszólalásában támogatta Ludescher László kérését, és végül a jelenlévők 12 igennel, illetve 4 tartózkodással kivették a szociális szolgáltatók szerint diszkrimináló cikkelyt.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
3 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS