Az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Az életmódváltással előtérbe kerülnek az üzletből vásárolt termékek

Fotó: Kisréti Zsombor

Székelyföldön sok savanyúságot fogyasztunk, és ennek jelentős része még mindig a családi konyhán készül el. Közkedvelt a savanyú káposzta és az uborka, de kis leleményességgel minden zöldségfélét biztonságosan savanyíthatunk. Az életmódváltozással azonban hangsúlyossá válik a kereskedelemben kapható savanyúságok forgalma. A Székelyhon napilap gasztró rovatában nemrég jártuk körbe a témát – összeállításunkat online is megosztjuk.

Kisréti Zsombor

2023. január 29., 14:012023. január 29., 14:01

Napjainkban is széles körben elterjedt foglalatosság Erdélyben és Székelyföldön a házi savanyúságkészítés. Ez jól lemérhető a nyár végén és ősszel nagy mennyiségben megvásárolt zöldségekből:

elsősorban uborkára, paprikára, paradicsomra és káposztára van a legnagyobb kereslet.

Még mindig kevés az olyan falusi porta, ahol a család téli savanyúságszükségletének legalább egy részét ne otthon készítenék el. Háztájiban széles körben elterjedt a főzéssel tartósított paradicsomlé, amit üvegekben tárolnak.

A különböző ételek készítéséhez szükséges paradicsomlé palackozásakor a gazdaasszony rendszerint kevés szalicillel tartósítja a közkedvelt zöldség levét.

A háztáji zöldségtartósítás legelterjedtebb és legegyszerűbb módja a sózás. Tölteni való paprikától kezdve friss kaprot, martilaput, gyalult tököt, uborkát, vegyes leveszöldséget, ételízesítő zöldségkeveréket, zöldparadicsomot, zöldbabot, zöldborsót, spenótot vagy párolt gombát lehet hosszú ideig sóban tartósítani. A mélyhűtők elterjedésével a sózás gyakorlata csökkent, de sokan ma is ezt a tartósítási eljárást alkalmazzák.

A sóban eltett zöldségeket és fűszerek nyersen, sóval rétegezve tárolhatjuk, vagy leforrázva és fűszerekkel ízesített sós lével önthetjük fel.

Galéria

Fotó: Barabás Ákos

Közkedvelt káposzta és uborka

A háztáji zöldségtartósítás népszerű módja a savanyítás, abból is a leggyakoribb a télire eltett káposzta fejes vagy gyalult formában. Egy bevált savanyítottkáposzta-receptet ismertetünk.

Tíz kilogramm gyalult káposztához 25 dkg sót, néhány szelet sárgarépát, egy piros csöves paprikát, tíz dkg szeletelt birsalmát, 5 dkg köménymagot, babérlevelet, koriandert és borsot keverünk.

Van, aki a gyalult káposztát vegyesen teszi el télire az ép fejekkel. A hordó aljára káposztaleveket teszünk, amire 10 kg összekevert, fűszerezett gyalult káposzta kerül, amit döngölőfával tömörítünk. Erre helyezzük szorosan egymás mellé a megsózott káposztafejeket, majd újabb réteg gyalult és döngölt káposztával folytatjuk a rétegzést.

Amikor a hordó megtelik, az utolsó réteg gyalult káposztára tisztára mosott deszkát teszünk, amit nagyobb kővel nyomtatunk le.

A hat hétig tartó erjedés során időnként el kell távolítani a felületén kialakuló nyúlós, nyálkás réteget.

Ecetes savanyítás

Téli savanyításra a káposztával töltött paprika, paprikasaláta, tölteni való ecetes paprika, ecetes paradicsompaprika, a különböző vegyes saláták, az ecetes uborka és a zöld paradicsom népszerű házi készítmény.

Kevésbé elterjedt az ecetes vízben tárolt tök, ami szintén jó ízű savanyúság. A meggyalult tököt enyhén megsózzuk, állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Erősen ecetes vizet forralunk kevés cukorral, amit lehűtve az üvegekbe rakott, gyalult tökre öntünk. A lekötött üvegkannákat a víz forrásától számítva 30 percig gőzöljük.

Legnépszerűbb téli savanyúságunk az uborka, amit sokféle fűszerezéssel tartósítanak Erdélyben. Sokan kedvelik az ecetes uborkát.

Az üvegekbe rakott, friss uborka közé kapor, torma, gyömbér, meggyfalevél és kevés csípős paprika is kerülhet, ami kiváló ízvilágot ad az ecetes vízben tartósított uborkának.

1 liter vízhez ízlés szerint 1–2 dl ecetet, 2 dkg sót és 4 dkg cukrot számítunk. Az alaplevet felfőzzük, és langyosra hűtve ráöntjük az üvegkannákba pakolt uborkákra. Szorosan lekötött celofánnal hűvös helyen a kamrában vagy pincében hosszú ideig tárolható.

Gyári konzervek

Az emberek életvitelének változásával a házi zöldség- és gyümölcsfeldolgozás is háttérbe szorul. Kereskedelmi statisztikák szerint

az utóbbi tíz évben látványosan megnőtt az iparilag készített ízek, dzsemek, kompótok, szörpök és egyéb gyümölcskészítmények forgalma.

Ha nem is ilyen mértékben, de nő a bolti savanyított zöldségek iránti igény is.

Sokan fenntartással viszonyulnak a nagyüzemi paradicsomsürítményekhez, az előítélet pedig nem alaptalan. Régebben a könnyen romló zöldségnek azt a részét szállították konzevgyárba, amit nem lehetett frissen értékesíteni. Bevett gyakorlat volt, hogy nagy mennyiségű tartósítószerrel állították le az elindult erjedést, a gyümölcsök és zöldségek romlását. Napjainkra szigorúbbak lettek ugyan az élelmiszer-biztonsági szabályok, de az élelmiszeripari gyárak belső életébe nehéz belátni…

Bevett romániai gyakorlat, hogy a dél-amerikai nagyüzemekben jóval olcsóbban előállítható és hajón érkező import paradicsomsűrítményt keverik az élelmiszeripari termékekbe.

Galéria

Fotó: Kisréti Zsombor

Az üzletekben megvásárolható tucatnyi savanyúság közül a savanyított konzervuborka a legelterjedtebb készítmény. Nagyüzemi előállítása sokban hasonlít a kicsiben végzett háztáji téli eltevésre, azonban a felöntőléként használt tartósítás különbözik. Savanyúságkészítő kis- és nagyüzemekben széles körben elterjedt a kis és a nagy savtartalmú csemeguborka-konzev. A kisebb savtartalmú termékek felöntőlevébe 2,4% ecetsav, 0,15% borkő, 0,30% tejsav, 3,5% cukor és 2,5 százalék konyhasó kerül. A nagyobb savtartalmú készítményhez az ecetsav arányát 3,2 százalékra növelik.

A standardnak számító gyári alapléhez különféle ízesítéseket kevernek: fokhagyma, zeller, babérlevél, torma, petrezselyem vagy szőlő kerül az üvegkannák címkéjére. Ízlés szerint tudjuk kiválasztani azt a fajta konzevuborkát, amit leginkább kedvelünk.

Székelyhon retró
A hétvégenként jelentkező Székelyhon retró rovatunkban olyan anyagokat közlünk, amelyek eddig kizárólag a Székelyhon napilap mellékleteiben jelentek meg. Most azonban fontosnak tartjuk, hogy azok közül néhányat online is megosszunk olvasóinkkal.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 23., kedd

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai

Épül, szépül, újul a székelyudvarhelyi Bányai János Műszaki Szakközépiskola főépülete, mi is szemügyre vettük a kissé nehézkesen indult munkálatok jelenlegi állását.

Ősztől korszerű épületben tanulhatnak a Bányai János Szakközépiskola diákjai
2024. április 22., hétfő

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ

Tizenhat közkönyvtár alakul informatikai rendszerrel felszerelt központtá Maros megyében, ebből kettőt teljesen fel is újítanak. Cél a digitális készségek fejlesztése azokban a közösségekben is, ahol eddig nem volt rá lehetőség.

Az új funkciót kapó könyvtárak révén sok vidéki közösségben válik elérhetőbbé a digitális világ
2024. április 22., hétfő

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál

Befejezéshez közeledik Gyergyószárhegy két meghatározó középületének felújítása, és más önkormányzati tulajdonú épületeknél is zajlik a munka. A felszegi iskolánál a régi arculat visszahozására is odafigyelnek.

Újra megszólal a csengettyű a szárhegyi felszegi iskolánál
2024. április 22., hétfő

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián

Jacob de Haan Missa de Santa Cecilia című művét adja elő csütörtökön a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébánián a Palló Imre Művészeti Középiskola 9-12. osztályos diákokból álló kórusa.

Rendhagyó koncert lesz a Szent Miklós Plébánián
2024. április 22., hétfő

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit

Rendzavarásért és egy autó megrongálásáért vettek huszonnégy órás őrizetbe egy mezőbándi férfit vasárnap a Maros Megyei Rendőr-főkapitányság egységei – közölte hétfőn a rendőrség.

Autórongálásért vettek őrizetbe egy mezőbándi férfit
2024. április 22., hétfő

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!

A Szent György Napok kulturális hetébe ágyazott tavalyi Made in Sepsi ArtBrunch program folytatásaként idén újabb alkotóműhelyekbe látogathatnak el az érdeklődők. Hétfőn Hervai Katalin grafikusművész fogadta műtermében a vendégeket.

Hervai Katalin műtermében: imádkozz és dolgozz!
2024. április 22., hétfő

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében

Hétfői együttes ülésén a szenátus jogi és védelmi bizottsága elfogadta azt a törvénytervezetet, amely szerint a B és BE kategóriás jogosítvánnyal rendelkező 17 éves kiskorúak felnőtt kísérő jelenlétében vezethetnek gépjárművet.

Engedménnyel a jobb közlekedésbiztonságért: 17 évesek is kormányhoz ülhetnek felnőtt kísérő jelenlétében
2024. április 22., hétfő

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen

Bringás felvonulás, koncertek, táncelőadások és különleges gyerekprogramok várnak azokra, aki részt vesznek a Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala, illetve a városi könyvtár által szervezett majálison, amelyet a Sétatéren tartanak idén.

Idén is lesz kerékpáros majális Székelyudvarhelyen
2024. április 22., hétfő

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek

Nagy igény volt az unitárius nőszövetségeken belül a vezetői és mentálhigiénés képzésekre, ezért egy képzéssorozat harmadik állomásaként az elmúlt hétvégén Sepsiszentgyörgyön is megszervezték a nőknek szóló mentálhigiénés hétvégét.

Mentálhigiénés képzés unitárius felekezetű nőknek
2024. április 22., hétfő

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját

Negyvenkét év orvosi munka áll Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos mögött, akit hasznos, a közösség érdekében végzett munkájáért elismerésben részesítette hétfőn a Hargita Megyei Népegészségügyi Igazgatóság.

Elismerték Ambrus Irén csíkszeredai infektológus főorvos munkáját
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!