Az el nem számolt honoráriumoktól a számlazárolásig

Az el nem számolt honoráriumoktól a számlazárolásig

A földosztás témája nem maradhat el a meghallgatásokon

Fotó: Pál Árpád

Az átlaghoz képest kétszer többen fordultak a Nép Ügyvédjéhez a hétfői háromszéki meghallgatáson. Igen széles azoknak az eseteknek a skálája, amelyekben segítséget vagy tanácsot reméltek a panaszosok: az el nem számolt honoráriumoktól a jogtalan számlazárolásig sok minden terítékre került. A föld-visszaszolgáltatással kapcsolatos reklamációk sem maradhattak el.

Bodor Tünde

2024. május 13., 18:542024. május 13., 18:54

A Nép Ügyvédjének (ombudsman) feladata elsősorban a közigazgatásban, de az igazságszolgáltatás kivételével valamennyi állami szervnél, panasz alapján vizsgálat indítása. Vagyis azoknak az ügyeknek a kivizsgálása, amelyek esetében egy polgárnak az állami intézményekkel, hatóságokkal gyűlik meg a baja – vagy nincsenek megelégedve azzal a móddal, ahogy velük vagy ügyükkel foglalkoznak. Ugyanakkor az ombudsman a magánszemélyek tiltakozáshoz, az információszerzéshez és a magántulajdonhoz való jog tiszteletben tartását is felügyelheti.

Idézet
Ezzel sokszor nincsenek tisztában azok, akik hozzám fordulnak a megoldás reményében, de ez nem baj

– nyugtatott meg Cătălina Dinu, a brassói területi kirendeltség képviselője. Mint jelezte, ők felvilágosítják, illetve tanáccsal látják az állampolgárokat arra vonatkozóan, hogy kihez fordulhatnak kérdéseikkel.

Közel húszan keresték fel egyetlen munkanapon

A Nép Ügyvédje a Székelyhonnak elmondta, a Kovászna Megyei Prefektusi Hivatal épületében tartott – a hónap első hétfőjére időzített (most a román húsvét miatt egy héttel elhalasztott) – meghallgatásukon átlag 8-10 személy jelenik meg, ezúttal azonban 18 személy jelentkezett különböző panaszokkal.

  • Egyikük szóvá tette, hogy nem kapott a fűtés-, illetve gázszámla kifizetésére fordítható támogatást (ún. energiakártyát), amire pedig szerinte kis jövedelme okán joga lett volna. A szakember az illetőnek azt tanácsolta, forduljon a kártyákat kibocsátó fejlesztési minisztériumhoz, mert első lépésben az oldhatja meg a gondját, illetve ha onnan nem a megfelelő választ kapja, vagy nem kap választ, akkor ismét megkeresheti az ombudsmani hivatalt.

  • Egy gidófalvi személy úgy gondolta, munkaadója jogtalanul bocsátotta el, miután előzőleg – már 2020-tól kezdve – többször is figyelmeztetésben részesítette, illetve fizetéslevonással is büntette fegyelmi vétségek miatt. Az elbocsátott személy úgy gondolta, hogy ő ártatlan, ezért korábban már a munkaügyi felügyelőséghez is fordult, ahonnan választ is kapott, de a szankciók eltörlése, az elmaradt fizetések inkasszálása (kifizetése) és a munkaviszony visszaállítása érdekében a – Nép Ügyvédje szerint – a bírósághoz kell fordulnia.

  • Egy hölgy arra vonatkozóan kért tanácsot, hogyan járjon el, ha egy hagyatéki tárgyalásban megfogadott bukaresti ügyvédje többször vett el tőle összegeket honorárium címén, de nem adott nyugtát. Ugyan létezik ez ügyben egy közvetítő segítségével írt szerződés, de a vázolt tényállásra vonatkozóan bizonyítékok nincsenek. Ezért a panaszos azt a tanácsot kapta, beszéljen az őt továbbra is képviselő ügyvéddel vagy forduljon az ügyvédi kamarához.

Irányt mutat, de nem perel, nem nyomoz

Kiemelkedő az a korábbi ügy, amikor azért fordultak a Nép Ügyvédjéhez, mert sokéves, a büntetőadókkal együtt több tízezer lejre duzzadt kifizetetlen autóadót akartak behajtani egy illetőn. Az érintett nehezményezte, hogy az adóhivatal erről a helyzetről csak két hónapja értesítette. Állítása szerint

évekkel korábban ellopták a személyi igazolványát, az adatait felhasználva pedig tudta nélkül megszerkesztettek a nevére egy adásvételi szerződést, amelyen nem az ő aláírása szerepel. Az adósság miatt zárolták fizetését, bankszámláját, és kényszervégrehajtásra is sor került.

Mivel az illető azt hitte, hogy teljes fizetését visszatartják a törlesztés érdekében, az ombudsman felvilágosította, hogy a bére legtöbb 30 százalékát tarthatják vissza, illetve munkaadójától kérheti azt is, hogy készpénzben, kézbe kapja a fizetését. Arra is biztatta a panaszost, hogy írásban igényeljen választ az adóhivataltól arra, mikortól számolják elmaradását, illetve hogyan jutottak ahhoz a bizonyos végösszeghez. Illetve kérje azt, hogy részletekben is fizethesse az adósságot. Mivel ebben az esetben vélhetően okirat-hamisításról is szó lehet, szükséges rendőrségi feljelentést is tennie.

Itt a föld, hol a föld?

Mint ahogy az legtöbbször lenni szokott, a föld-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyek is terítékre kerültek a hétfői meghallgatás során.

  • Egy illyefalvi ember azért reklamált, mert szomszédjával perelt egy több mint 100 négyzetméteres földért, mely ugyan először szerepelt a telekkönyvben, az utólagos mérések nyomán viszont kiderült, hogy tulajdonképpen hiányzik. Ezt a panasszal élő személy úgy értelmezte, hogy a vitatott terület a szomszédhoz került, vagyis ő kapta meg, ami neki járt volna. A Nép Ügyvédje neki is azt tanácsolta, törvényszéken keresse az igazát, illetve forduljon ügyvédhez.

  • Egy másik személy a zabolai önkormányzatra panaszkodott, véleménye szerint húzzák-halasztják a földje visszaszolgáltatását.

  • Dobollóról többen is kérték a polgármesteri hivataltól ingatlanjuk telekkönyvezését, de állításuk szerint a tavalyi kérvényükre mindmáig semmilyen választ nem kaptak. Ebben az esetben további dokumentálódásra van szüksége a Nép Ügyvédjének, mert a hivatal csak az egy évnél nem régebbi ügyekben járhat el, tehát – mint azt Cătălina Dinu részletezte – itt az lehet a megoldás, hogy a panaszosok újra kérvényezik az eljárást, és ha nem kapják meg a törvény által előírt intervallumban a választ, ismét kérhetik az ombudsman közbenjárását.

Idézet
Minden eset egyedi, meg kell nézni, kihez, milyen kérést intézett a panaszos, néha a helyszínen végzett vizsgálódásra is szükség lehet

– magyarázta a brassói területi kirendeltség munkatársa.

Olykor a Nép Ügyvédje a bepanaszolt hivatal fölöttes hatóságához fordul, a vitatott földügyekben pedig a megyei földosztó bizottságtól kér tisztázó iratokat. Úgy tűnik, valóban ad egy plusz esélyt azoknak a polgároknak, akik elakadnak az állami intézményekkel folytatott vitákban.

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. június 14., péntek

Újabb forgalomváltozás – elkezdik a Hargita utcai körfogalom építését

Újabb forgalmi módosításokkal kell számolni Csíkszereda Székelyudvarhely felőli városkijáratánál: a Hargita és Hajnal utca kereszteződésénél elkezdik a tervezett körforgalom kialakítását – olvasható a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán.

Újabb forgalomváltozás – elkezdik a Hargita utcai körfogalom építését
2024. június 14., péntek

Van amire büszke lenni a Magyar Feltalálók Napján a cigarettagyárban

A Székelyföldi Hírközlési Egyesület szervezésében harmadik alkalommal is megtartják a Magyar Feltalálók napjáról a volt sepsiszentgyörgyi cigarettagyár épületében. A csütörtöktől szombatig tartó kiállítást óriási érdeklődés övezi minden évben.

Van amire büszke lenni a Magyar Feltalálók Napján a cigarettagyárban
2024. június 14., péntek

Udvarhelyszéken is teret nyertek a román pártok

Az RMDSZ szerezte meg a többséget az udvarhelyszéki önkormányzatok jelentős részében. Ami meglepő, hogy olyan vidéki tanácsokban is szereztek mandátumot román pártok képviselői, ahol erre korábban nem volt példa.

Udvarhelyszéken is teret nyertek a román pártok
2024. június 13., csütörtök

Piros-sárga-kék forgatókönyv rövidebb stáblistával

Úzvölgye, június közepe, trikolórok, román nacionalizmus. A forgatókönyv idén sem változott, ám a stáblista láthatóan meggyérült, illetve részben megfiatalodott. Egy sorozat utolsó epizódjait láthatjuk? Ki-ki döntse el fotós beszámolónkat nézve.

Piros-sárga-kék forgatókönyv rövidebb stáblistával
2024. június 13., csütörtök

Erre nem számítottak – mindhárom székelyföldi megyében nőtt a mezőgazdasági támogatásra jegyzett összterület

Idén nagyobb összterületre igényeltek mezőgazdasági támogatásokat a Hargita, Maros és Kovászna megyei gazdák, mint az elmúlt évben – a három megyében majdnem 9000 hektárral nőtt a támogatásigénylési kérelmekben feltüntetett területek nagysága.

Erre nem számítottak – mindhárom székelyföldi megyében nőtt a mezőgazdasági támogatásra jegyzett összterület
2024. június 13., csütörtök

Bőven akadnak kóbor kutyák Sepsiszentgyörgyön, folytatják a keresést

Egyhetesnek indult, egy hónaposra bővült az akció, amely a Sepsiszentgyörgyön kóbor kutyák befogását célozza. A szépmezői menhely munkatársai május végétől tizenhét négylábút gyűjtöttek össze és szállítottak a menhelyre.

Bőven akadnak kóbor kutyák Sepsiszentgyörgyön, folytatják a keresést
2024. június 13., csütörtök

Első alkalommal ültettek be szívbe defibrillátort Csíkszeredában

Első alkalommal ültettek be szívbe defibrillátort a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban a héten – tájékoztattak az egészségügyi intézmény Facebook-oldalán.

Első alkalommal ültettek be szívbe defibrillátort Csíkszeredában
2024. június 13., csütörtök

A következő tíz nap időjárása – megvan az előrejelzés, így tervezzünk

Az Országos Meteorológiai Szolgálat által közzétett kéthetes előrejelzés szerint Erdélyben a folyó hét hátralevő részét még hőmérsékleti ingadozás jellemzi, aztán felmelegedés következik.

A következő tíz nap időjárása – megvan az előrejelzés, így tervezzünk
2024. június 13., csütörtök

Kastélytúra két keréken

Kerékpáros kastélytúrát szervez a Visit Maros Egyesület az Anteportum Egyesülettel együttműködésben, amelynek célja a Maros menti kastélyok népszerűsítése, valamint a turisták bevonzása a megyébe.

Kastélytúra két keréken
Kastélytúra két keréken
2024. június 13., csütörtök

Kastélytúra két keréken

2024. június 13., csütörtök

Tízévente alaposan megszámolják a kecses madarakat – gólyaszámlálókat keres a Milvus

A nemzetközi gólyafigyelő program június 15-én kezdődik, és itthon bárki részt vehet a gólyaszámláláson, hiszen az ország minden településén feltérképezik a gólyákat.

Tízévente alaposan megszámolják a kecses madarakat – gólyaszámlálókat keres a Milvus
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!