Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Átdolgozott Caragiale-vígjáték, élő zenével

Kovács Eszter 2019. december 17., 17:37

Újabb bemutatóra készül a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház: I. L. Caragiale örökké aktuális, Elveszett levél című darabját viszik színre. Az előadást csütörtökön este hét órától láthatja először a székelyudvarhelyi közönség.

Sikerdarabhoz nyúlt a Tomcsa Sándor Színház. Caragiale darabjai Romániában mindig aktuálisak Fotó: Erdély Bálint Előd

Caragiale darabjai Romániában mindig aktuálisak, hiszen a hazai valóságot tükrözik továbbra is, azonban nem szájbarágós módon – jegyezte meg a Tomcsa Sándor Színház legújabb bemutatója kapcsán Nagy Pál, az intézmény vezetője. Hasonló véleményen volt az előadás rendezője, Albu István, a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház igazgatója is. Mint fogalmazott, „egyszerre csodálatos és döbbenetes, hogy az először 1884-ben bemutatott színdarab ma is aktuális. Hiszen

a Caragiale által bemutatott világhoz képest tulajdonképpen nem nagyon változott semmi,

sem a politikai élet alakulásában, sem a politikai viszonyrendszer tekintetében.”

A darab műfaja: vígjáték

A történet egy hegyvidéki kisvárosban játszódik, ahol minden szereplő valamilyen formában érintett a politikában. „Harminc évvel a forradalom után elgondolkodtató, hogy a technika rohamos fejlődése mellett a mentalitás fejlődött-e?” – vetette fel a rendező.

Nagy Pál és Albu István Fotó: Erdély Bálint Előd

A színház azonban nem a politizálás helyszíne, jegyezte meg Albu, jelen esetben sem állásfoglalást tükröz a produkció, hanem a politika társadalomra kifejtett hatását láttatja. Meglehetősen viccesen, hiszen vígjátékról van szó. „A darab viccesen tálalja ezeket az egyébként korántsem nevetséges témákat, hiszen derű nélkül nem lehetne túllépni a helyzeten” – summázott Albu.

Nem fordították, átdolgozták a szöveget

A produkció szövegét az eredeti mű több – hivatásos és nem hivatásos – fordítása és néhol improvizáció adja:

Caragiale vígjátékának átdolgozott, élő zenével is színesített változata ez.

A szöveget Győrfi Kata dramaturg jegyzi, a már említett élő zenét pedig a székelyudvarhelyi színészekből verbuvált zenekar adja elő, Pál Attila szakmai vezetésével. Meghívott művész Molnár Andor zenész. A díszletet és jelmezeket pedig Szőke Zsuzsi készítette.

HIRDETÉS

A csütörtöki premier idején ismét lesz gyermekmegőrző a színháznál, a szolgáltatást előzetesen kell igényelni. Egyébként a darab mintegy két és fél óra futamidejű, amit egy szünet szakít meg. Az Elveszett levél legközelebb december 20-án, pénteken este, illetve az év utolsó napján, december 31-én 18 órától lesz még látható.

December a színházban

A Tomcsa Sándor Színház adventi, Gyermek születék című előadását legközelebb december 22-én, a Karácsonyi Vásár részeként lehet megtekinteni, december 29-én pedig Pásztor Márk egyéni előadására, a Frontátvonulás című Cseh Tamás-estre várják a nézőket.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS