Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A vártnál nagyobb az EMNT gyergyószéki támogatottsága

Gergely Imre 2011. március 31., 20:15 utolsó módosítás: 2011. április 02., 15:44

Közel kilencszáz aláírást gyűjtött össze Gyergyószéken az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács egy új, autonomista párt megalapításához. Az aláírásokat tartalmazó íveket csütörtökön adták át az EMNT ügyvezető elnökének, Toró Tibornak.

Fotó: Gergely Imre

Gyergyószéken hatszáz támogatói aláírás összegyűjtése volt a cél. A pártalapításhoz szükséges kezdeményezés folytatódik, de már közel kilencszáznál tartanak – jelentette be Parászka Géza, az EMNT gyergyószéki megbízott vezetője.

A támogatók arányát illetően nincs eltérés a környék településein, ez mindenhol megfelelt az itt élő magyarság arányának – mondta el Parászka. Hozzátette, féltek attól, hogy nem sikerül az aláírások kitűzött számának elérése, de bebizonyosodott, van egy valós szándék, támogatottság az új néppárt megalapítására.

Toró Tibor közölte, Gyergyószék fehér folt volt az EMNT térképén, az RMDSZ és az MPP között polarizálódott a közösség a két párt szembenállása miatt. Kiderült azonban, hogy igen sokan vannak, akik hittek, de később csalódtak mindkét oldalban, így szükségét érzik annak, hogy a köztük lévő szűk ösvényen elinduljanak, és lehetőségük szerint szélesítsék azt.

„Szándékunk az, hogy lehozzuk az autonómiatörekvést a földre, az emberekhez. Nincs ma olyan politikai szervezet Erdélyben, melynek céljai között ne szerepelne az autonómia, de ez csak szavak szintjén létezik, a tettek hiányoznak” – mondta el Toró Tibor. Hozzátette, az RMDSZ és az MPP együttesen „leküzdötte” a szavazóinak számát négyszázezerre, az EMNT megjelenése azonban várhatóan mozgósítóként hat majd azokra a magyarokra is, akik szándékos távolmaradással fejezték ki csalódottságukat.

Az EMNT gyergyószéki szervezete csütörtökön délután megtartotta hivatalos alakuló közgyűlését. A közgyűlésen a hatvan tagnak több mint a fele jelen volt, és kétéves mandátumra választottak elnökséget. A megválasztott tisztségviselők: elnök – Parászka Géza; alelnökök – Bákai Magdolna, Leopold Anna, Pázmán Attila és dr. Baróti Lajos.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
42 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS