A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját

Messze nem az elvárt ütemben haladtak a beruházások Székelyudvarhelyen, a POL frakció tagjai szerint

Fotó: Pinti Attila

Követik a városvezetés fejlesztési projektjeinek alakulását – közölte a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) frakciója szeptemberben. Akkor féléves határidőre szóló igénylistát is összeállítottak az általuk prioritásként kezelendő projektekről, és kilátásba helyezték, hogy amennyiben nem tapasztalnak legalább 90 százalékos teljesítést a hat hónap lejártával, megvonhatják a bizalmat a polgármestertől.

Kudelász Nóbel

2022. március 23., 11:292022. március 23., 11:29

2022. március 23., 11:492022. március 23., 11:49

A POL szeptemberben nem kért lehetetlent, csupán „az akkor ismert finanszírozási forrásokkal rendelkező projekteket tartalmazta: az előző uniós finanszírozási ciklusban megpályázott és leszerződött, valamint a város saját költségvetésébe betervezett projektekről van szó” – áll a Godra Zsolt frakcióvezető által lapunknak eljuttatott értékelő közleményében.

Idézet
A tavaly szeptemberben már ismert uniós és saját finanszírozású projektek helyzetét összevetve azzal, ami belőlük félév után megvalósult, „a hivatal féléves teljesítményét egy gyenge 6-ossal minősítenénk

– folytatódik a közlemény. Szeptember óta azonban több pályázat is megjelent, illetve a fent említett kategóriákon kívüli projektek közül néhány jobban haladt, ezért a POL-frakció úgy véli, ezeket is beleszámítva „egy 7-esre javítható az osztályzat”. A közlemény a lassú ügymenet egyéb okaira is kitér:

a hivatal gyenge teljesítménye részben a betöltetlen középvezetői pozíciókkal is magyarázható.

Nem volt volt gazdasági, valamint fejlesztési és beruházási igazgató, „de nincs főépítészünk, a műszaki igazgatót pedig egészségügyi okokból kellett hosszabb ideig nélkülözni” – sorolják az okokat a közlemény megfogalmazói. Ugyanakkor remény is van arra, hogy mostantól szaporább léptekben haladhatnak a megvalósítások, hiszen

a fejlesztési és beruházási igazgatói pozíciót a napokban sikerült betölteni, a műszaki igazgató is fölépült időközben, továbbá jövő hónapban lesz kiírás a gazdasági igazgatói állásra is, remélhetően mihamarabb azt is betöltik

– bizakodnak a POL-osok.

Még kivárnak

A feladatvégzést hátráltató objektív tényezők figyelembe vételével a POL-frakció úgy döntött, hogy további félévre megelőlegezi a bizalmat a polgármesternek.

A tavaly szeptemberben összeállított feladatlista teljesítését továbbra is figyelni fogják, „bízva abban, hogy félév múlva végre jelentős előrelépésekről számolhatunk be

– zárják közleményüket a POL-frakció tagjai.

Amit elvártak, és ami megvalósult belőle

A POL-frakció részletes táblázatot is mellékelt sajtóközleményéhez azokról az uniós és saját forrásokból tervezett beruházásokról, valamint egyéb elvárásaikról, amelyek megvalósítása megtörtént, folyamatban van, vagy elmaradt. A feladatlista hosszú, mi most csak a tavaly szeptemberben általuk kiemelt projektek listáját közöljük, zárójelben megjelölve, hogy a fél évvel ezelőtti állapotukhoz képest hol tartanak azok most.

Uniós pályázatok:

 • a csillagvizsgáló és a körülötte lévő terület rendezése esetében a tervezési és kivitelezési szerződés megkötése (a közbeszerzés sikertelen volt, újra kiírják)

 • a tömbházszigetelések esetében a kivitelezési szerződések megkötése (mindhárom esetben megkötötték a kivitelezési szerződést)

 • a Bányai János Szakközépiskola esetében a kivitelezési szerződés megkötése (a kivitelezési szerződést a bíróság megsemmisítette, újra kell nyitni a közbeszerzés kiértékelését), valamint a berendezési tárgyak közbeszerzésének kiírása (nem történt jelentős előrelépés)

 • az idősek nappali foglalkoztató központja esetében a berendezési tárgyak beszerzésére a közbeszerzés elindítását várják el március elsejéig (elindítva)

 • a Székely Támadt-vár helyreállítása esetében a Tó utcai rendezési tervre vonatkozó szerződés megkötése (közbeszerzés elindítva) és a kivitelezési közbeszerzés kiírása (ez a tervek jóváhagyása után lesz esedékes); a várban szükséges régészeti munkák és ásatások leszerződése (van szerződés külső közbeszerzővel, folyamatban a dokumentáció összeállítása), a várban szükséges munkálatok kivitelezési közbeszerzésének a kiírása (a műszaki tervek jelenleg ellenőrzés alatt állnak, a kiírás csak ezt követően lehetséges)

 • a Bethlen Gábor Általános Iskola tornatermét érintő felújítási projekt a berendezési tárgyakra vonatkozó közbeszerzés elindításáig kellene eljutnia a féléves határidő végéig (nem történt jelentős előrelépés)

 • a város számos utcáját érintő két mobilitási projektnek el kell jutnia a projektmenedzsment és a tervezési, kivitelezési szerződések megkötéséig, a közbeszerzés előkészítéséig, valamint az autóbuszok és utcabútorzatok közbeszerzésének a kiírásáig (1. a II. Rákóczi Ferenc utcát érintő projekt esetében megkötötték a projektmenedzsment szerződést, a tervezési és kivitelezési szerződést; az utcabútorzatok és az autóbuszokra van közbeszerzési szerződés, zajlik a dokumentációk előkészítése; 2. A másik Mobilitás-projektbe foglalt utcahálózatnál nincs projektmenedzsment szerződés, csupán elindult annak közbeszerzése; nem történt azonban előrelépés sem a tervezési és kivitelezési szerződés megkötése, sem az autóbuszok, vagy az utcabútorzat közbeszerzésének kiírása terén)

 • a kézműves, termelői inkubátorház létrehozása esetében a tervezési és kivitelezési szerződés megkötése (az övezeti területrendezési terv – PUZ – van folyamatban, ez előfeltétele a szerződéskötésnek; továbbá az idei költségvetésbe belefoglalták a külső tanácsadót a közbeszerzésre)

 • a Tompa László Általános Iskola és környékének rehabilitációja, valamint a minifocipálya felújítása (a projektmenedzsment szerződést megkötötték, valamint a sportpálya esetében elkészültek a közbeszerzési dokumentumok, ellenben az iskola tervezési és kivitelezési szerződései, valamint a sportpályát érintő kivitelezési szerződés közbeszerzésének elindítása még váratnak magukra)

Saját projektek:

 • az Ugron Gábor utca felújításánál legyen miden kész a munkálatok elkezdéséhez (új mérések készültek, engedélymódosításra van szükség)

 • a Csereháti és a kórház mögötti ANL-tömbházak körüli területrendezések közbeszerzéseinek befejezése, a kivitelezési szerződés aláírása (jelenleg a közbeszerzés csak folyamatban van)

 • a majdani városi uszoda megvalósíthatósági tanulmánya előkészítésének kiszerződése (nem történt előrelépés)

 • a városi stadion felújításához szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének kiszerződése (nem történt előrelépés)

 • a Budvár-negyedi PUZ véglegesítése, lezárása (a dokumentáció elkészült, az engedélyek is megvannak, a megyei és helyi jóváhagyások szükségesek még)

 • a Csereháton építendő napközi körüli rendezési terv lezárása (a PUZ kiszerződése folyamatban van)

 • a stadion melletti ideiglenes helikopter-leszálló pálya kivitelezése (nem történt előrelépés)

 • állandó, éjjel-nappali helikopter-leszálló pálya megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, a tervezés és kivitelezés kiszerződése (ez sem történt meg, viszont megvan a tervező és jelentős összeget különítettek el erre az idei költségvetésből)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. április 22., hétfő

Elesett és megsérült egy hetvenes éveiben járó motoros Tusnádfürdőnél

Elesett motorjával és megsérült egy idős férfi Tusnádfürdő közelében vasárnap kora este – tájékoztat a Hargita megyei rendőrség.

Elesett és megsérült egy hetvenes éveiben járó motoros Tusnádfürdőnél
2024. április 22., hétfő

Elhárultak az akadályok, kezdődhet az építkezés az állomási tó szigetén

Aktualizálta helyi képviselő-testület a sepsiszentgyörgyi állomási tó közepén lévő szigetre tervezett cukrászda megvalósítási költségvetését, ami azt jelenti, hogy hozzá lehet kezdeni az építkezésnek, azt követően pedig a tófenék szigetelésének.

Elhárultak az akadályok, kezdődhet az építkezés az állomási tó szigetén
2024. április 22., hétfő

A roncsok közé szorult egy személy egy salamási autóbalesetben

Közúti baleset történt Salamáson hétfőn, két személy megsérült, egyikük a roncsok közé szorult.

A roncsok közé szorult egy személy egy salamási autóbalesetben
2024. április 22., hétfő

Tegyük csak egymás mellé a romániai autópályák és földutak hosszát: egér és elefánt

A romániai autópályák hossza 2023 végére 48 kilométerrel nőtt, elérve a 997 kilométert. A kövezett és földutak hossza 23 025 kilométer – derül ki az Országos Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett adataiból.

Tegyük csak egymás mellé a romániai autópályák és földutak hosszát: egér és elefánt
2024. április 22., hétfő

Korlátnak, majd villanyoszlopnak ütközött egy autó Tusnádfürdőn

Balesetet szenvedett és megsérült egy nő Tusnádfürdőn vasárnap éjszaka – értesít a Hargita megyei rendőrség.

Korlátnak, majd villanyoszlopnak ütközött egy autó Tusnádfürdőn
2024. április 22., hétfő

Két háromszéki csapat az „értékes” nemzeti döntőn

Ez év februárjában hirdettek Hungarikum-vetélkedőt Értékeink nyomában címmel. A hétvégén lezajlott regionális megméretésről egy lemhényi és egy sepsiszentgyörgyi csapat jutott ki a nemzeti döntőre.

Két háromszéki csapat az „értékes” nemzeti döntőn
2024. április 22., hétfő

Az építkezésre mindig szükség lesz

A Vigh család az 1970-es években került Csíkszeredába, ahol Ádám a megyei építővállalatnál ismerkedett meg a szakmával. Cégalapítás-történetről, kihívásokról, a siker titkáról és a Tectum Company jövőjéről is beszélt az alapító Menyhárt fia társaságában.

Az építkezésre mindig szükség lesz
Az építkezésre mindig szükség lesz
2024. április 22., hétfő

Az építkezésre mindig szükség lesz

2024. április 22., hétfő

Megsérült egy sziklamászó, helikopterrel szállították el a Vargyas-szorosból

Látványos mentést hajtott végre a szentegyházi hegyimentő csapat a Vargyas-szorosban vasárnap délután. Helikoptert is a helyszínre riasztottak.

Megsérült egy sziklamászó, helikopterrel szállították el a Vargyas-szorosból
2024. április 22., hétfő

Meleg étellel a lemorzsolódás ellen – egyre több iskolában kapnak ebédet a diákok

Majdnem hússzal nőtt a napokban azoknak a székelyföldi iskoláknak a száma, amelyekben ebédet is kapnak majd az oda járó gyermekek – az oktatási minisztérium újabb tanintézetekre terjesztette ki az Egészséges étkeztetés programot.

Meleg étellel a lemorzsolódás ellen – egyre több iskolában kapnak ebédet a diákok
2024. április 21., vasárnap

Nem akart fizetni, részegen elhajtott, csendőrök vették üldözőbe

Alkoholt ivott, nem akarta kifizetni a fogyasztását, majd részegen autóba ülve hajtott el egy férfi egy gyilkostói vendéglátó egységből vasárnap délután. A csendőrök autós üldözést követően késztették megállásra.

Nem akart fizetni, részegen elhajtott, csendőrök vették üldözőbe
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!