A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját

A POL gyenge 6-osra értékeli a székelyudvarhelyi városvezetés féléves munkáját

Messze nem az elvárt ütemben haladtak a beruházások Székelyudvarhelyen, a POL frakció tagjai szerint

Fotó: Pinti Attila

Követik a városvezetés fejlesztési projektjeinek alakulását – közölte a székelyudvarhelyi Szabad Emberek Pártja (POL) frakciója szeptemberben. Akkor féléves határidőre szóló igénylistát is összeállítottak az általuk prioritásként kezelendő projektekről, és kilátásba helyezték, hogy amennyiben nem tapasztalnak legalább 90 százalékos teljesítést a hat hónap lejártával, megvonhatják a bizalmat a polgármestertől.

Kudelász Nóbel

2022. március 23., 11:292022. március 23., 11:29

2022. március 23., 11:492022. március 23., 11:49

A POL szeptemberben nem kért lehetetlent, csupán „az akkor ismert finanszírozási forrásokkal rendelkező projekteket tartalmazta: az előző uniós finanszírozási ciklusban megpályázott és leszerződött, valamint a város saját költségvetésébe betervezett projektekről van szó” – áll a Godra Zsolt frakcióvezető által lapunknak eljuttatott értékelő közleményében.

Idézet
A tavaly szeptemberben már ismert uniós és saját finanszírozású projektek helyzetét összevetve azzal, ami belőlük félév után megvalósult, „a hivatal féléves teljesítményét egy gyenge 6-ossal minősítenénk

– folytatódik a közlemény. Szeptember óta azonban több pályázat is megjelent, illetve a fent említett kategóriákon kívüli projektek közül néhány jobban haladt, ezért a POL-frakció úgy véli, ezeket is beleszámítva „egy 7-esre javítható az osztályzat”. A közlemény a lassú ügymenet egyéb okaira is kitér:

a hivatal gyenge teljesítménye részben a betöltetlen középvezetői pozíciókkal is magyarázható.

Nem volt volt gazdasági, valamint fejlesztési és beruházási igazgató, „de nincs főépítészünk, a műszaki igazgatót pedig egészségügyi okokból kellett hosszabb ideig nélkülözni” – sorolják az okokat a közlemény megfogalmazói. Ugyanakkor remény is van arra, hogy mostantól szaporább léptekben haladhatnak a megvalósítások, hiszen

a fejlesztési és beruházási igazgatói pozíciót a napokban sikerült betölteni, a műszaki igazgató is fölépült időközben, továbbá jövő hónapban lesz kiírás a gazdasági igazgatói állásra is, remélhetően mihamarabb azt is betöltik

– bizakodnak a POL-osok.

Még kivárnak

A feladatvégzést hátráltató objektív tényezők figyelembe vételével a POL-frakció úgy döntött, hogy további félévre megelőlegezi a bizalmat a polgármesternek.

A tavaly szeptemberben összeállított feladatlista teljesítését továbbra is figyelni fogják, „bízva abban, hogy félév múlva végre jelentős előrelépésekről számolhatunk be

– zárják közleményüket a POL-frakció tagjai.

Amit elvártak, és ami megvalósult belőle

A POL-frakció részletes táblázatot is mellékelt sajtóközleményéhez azokról az uniós és saját forrásokból tervezett beruházásokról, valamint egyéb elvárásaikról, amelyek megvalósítása megtörtént, folyamatban van, vagy elmaradt. A feladatlista hosszú, mi most csak a tavaly szeptemberben általuk kiemelt projektek listáját közöljük, zárójelben megjelölve, hogy a fél évvel ezelőtti állapotukhoz képest hol tartanak azok most.

Uniós pályázatok:

 • a csillagvizsgáló és a körülötte lévő terület rendezése esetében a tervezési és kivitelezési szerződés megkötése (a közbeszerzés sikertelen volt, újra kiírják)

 • a tömbházszigetelések esetében a kivitelezési szerződések megkötése (mindhárom esetben megkötötték a kivitelezési szerződést)

 • a Bányai János Szakközépiskola esetében a kivitelezési szerződés megkötése (a kivitelezési szerződést a bíróság megsemmisítette, újra kell nyitni a közbeszerzés kiértékelését), valamint a berendezési tárgyak közbeszerzésének kiírása (nem történt jelentős előrelépés)

 • az idősek nappali foglalkoztató központja esetében a berendezési tárgyak beszerzésére a közbeszerzés elindítását várják el március elsejéig (elindítva)

 • a Székely Támadt-vár helyreállítása esetében a Tó utcai rendezési tervre vonatkozó szerződés megkötése (közbeszerzés elindítva) és a kivitelezési közbeszerzés kiírása (ez a tervek jóváhagyása után lesz esedékes); a várban szükséges régészeti munkák és ásatások leszerződése (van szerződés külső közbeszerzővel, folyamatban a dokumentáció összeállítása), a várban szükséges munkálatok kivitelezési közbeszerzésének a kiírása (a műszaki tervek jelenleg ellenőrzés alatt állnak, a kiírás csak ezt követően lehetséges)

 • a Bethlen Gábor Általános Iskola tornatermét érintő felújítási projekt a berendezési tárgyakra vonatkozó közbeszerzés elindításáig kellene eljutnia a féléves határidő végéig (nem történt jelentős előrelépés)

 • a város számos utcáját érintő két mobilitási projektnek el kell jutnia a projektmenedzsment és a tervezési, kivitelezési szerződések megkötéséig, a közbeszerzés előkészítéséig, valamint az autóbuszok és utcabútorzatok közbeszerzésének a kiírásáig (1. a II. Rákóczi Ferenc utcát érintő projekt esetében megkötötték a projektmenedzsment szerződést, a tervezési és kivitelezési szerződést; az utcabútorzatok és az autóbuszokra van közbeszerzési szerződés, zajlik a dokumentációk előkészítése; 2. A másik Mobilitás-projektbe foglalt utcahálózatnál nincs projektmenedzsment szerződés, csupán elindult annak közbeszerzése; nem történt azonban előrelépés sem a tervezési és kivitelezési szerződés megkötése, sem az autóbuszok, vagy az utcabútorzat közbeszerzésének kiírása terén)

 • a kézműves, termelői inkubátorház létrehozása esetében a tervezési és kivitelezési szerződés megkötése (az övezeti területrendezési terv – PUZ – van folyamatban, ez előfeltétele a szerződéskötésnek; továbbá az idei költségvetésbe belefoglalták a külső tanácsadót a közbeszerzésre)

 • a Tompa László Általános Iskola és környékének rehabilitációja, valamint a minifocipálya felújítása (a projektmenedzsment szerződést megkötötték, valamint a sportpálya esetében elkészültek a közbeszerzési dokumentumok, ellenben az iskola tervezési és kivitelezési szerződései, valamint a sportpályát érintő kivitelezési szerződés közbeszerzésének elindítása még váratnak magukra)

Saját projektek:

 • az Ugron Gábor utca felújításánál legyen miden kész a munkálatok elkezdéséhez (új mérések készültek, engedélymódosításra van szükség)

 • a Csereháti és a kórház mögötti ANL-tömbházak körüli területrendezések közbeszerzéseinek befejezése, a kivitelezési szerződés aláírása (jelenleg a közbeszerzés csak folyamatban van)

 • a majdani városi uszoda megvalósíthatósági tanulmánya előkészítésének kiszerződése (nem történt előrelépés)

 • a városi stadion felújításához szükséges megvalósíthatósági tanulmány elkészítésének kiszerződése (nem történt előrelépés)

 • a Budvár-negyedi PUZ véglegesítése, lezárása (a dokumentáció elkészült, az engedélyek is megvannak, a megyei és helyi jóváhagyások szükségesek még)

 • a Csereháton építendő napközi körüli rendezési terv lezárása (a PUZ kiszerződése folyamatban van)

 • a stadion melletti ideiglenes helikopter-leszálló pálya kivitelezése (nem történt előrelépés)

 • állandó, éjjel-nappali helikopter-leszálló pálya megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, a tervezés és kivitelezés kiszerződése (ez sem történt meg, viszont megvan a tervező és jelentős összeget különítettek el erre az idei költségvetésből)

szóljon hozzá! Hozzászólások

Ezek is érdekelhetik

A rovat további cikkei

2024. május 28., kedd

Még várják az adományokat

A Fuss NEKI! Csík adománygyűjtő sportesemény szervezetei számára még június 3-ig várják az adományokat a nagykövetek.

Még várják az adományokat
Még várják az adományokat
2024. május 28., kedd

Még várják az adományokat

2024. május 28., kedd

Az aktuális olvasási trendek is befolyásolják egy közkönyvtár kínálatát

Az ország húsz megyéjéből érkező száz könyvtáros osztja meg tapasztalatait azon a konferencián, amelynek Marosvásárhely ad otthont három napon keresztül. Ennek kapcsán arra voltunk kíváncsiak, hogyan tudják bevonzani a legfiatalabb olvasókat a könyvtárak.

Az aktuális olvasási trendek is befolyásolják egy közkönyvtár kínálatát
2024. május 28., kedd

Új helyszínre költözik a tizenkettedik Ditrói Lovasnap

Új helyszínen várja a közönséget a Ditrói Lovasnap szervezőstábja. Vasárnap a labdarúgópálya helyett a Nyáras alatt több mint húsz műsorszám ígér szórakozást a résztvevőknek.

Új helyszínre költözik a tizenkettedik Ditrói Lovasnap
2024. május 28., kedd

Egy ritmusra dobbant több mint száz erdélyi néptáncos szíve

Még a nap is kisütött Sepsiszentgyörgy főterén, ahol több mint száz erdélyi hivatásos néptáncos ropta kedd délután. A villámcsődülettel vette kezdetét a péntekig tartó vándorfesztivál.

Egy ritmusra dobbant több mint száz erdélyi néptáncos szíve
2024. május 28., kedd

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró

Három, Hargita megyével szomszédos megye is az országos lista élén áll a kanyarós megbetegedések lakosságarányos számát tekintve, így, a viszonylag nagy átoltottsági arány ellenére növekszik a fertőzések száma Hargita megyében is.

Hargita megyébe jórészt a szomszédos megyékből kerül be a kanyaró
2024. május 28., kedd

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben

Csak magunknak vagyunk mi fontosak – fogalmazott Magyarország agrárminisztere egy keddi maksai gazdatalálkozón. Nagy István szerint az EU nem sok jót tartogat a magyar gazdáknak, de most történelmi esély nyílik egy másabb agrárpolitika kialakítására.

Magunknak csak mi vagyunk fontosak, más nem érdekelt a mi sikereinkben
2024. május 28., kedd

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják

Összesen 90 ezer lejes keretösszegre pályázhatnak a Gyergyószentmiklósi VSK-nál a városi sportszervezetek. A remények szerint júniusban a tavaly elmaradt kifizetések is megtörténnek.

Ahol még az is eredménynek számít, hogy a tavalyi sportpályázati kiírás összegét idén megkapják
2024. május 28., kedd

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban

Darvay Tünde Helyi terek / Kozmopolita látomások című festészeti tárlatát nyitják meg szerdán 18 órától a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeumban.

Festészeti tárlat nyílik a Tarisznyás Márton Múzeumban
2024. május 28., kedd

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk

Június 9-én helyhatósági és európai parlamenti választásokra is sor kerül. Bíró Barna Botond, Hargita megye tanácsának RMDSZ-es elnökjelöltje számára fontos, hogy a szövetség képviselve legyen, úgy véli az összefogás garantálni tudja a megye fejlesztését

Bíró Barna Botond: sorsdöntő időkben csak egymásra számíthatunk
2024. május 28., kedd

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen

Javítási munkálatok miatt nem lesz áram csütörtökön napközben Székelyudvarhelyen több Bethlen-negyedi háztartásban – tájékoztat a polgármesteri hivatal.

Több Bethlen-negyedi lakásban nem lesz áram Székelyudvarhelyen
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik,
rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!
Hirdessen a Székelyhonon!
Ma feladja, hamarosan megjelenik, rövid időn belül eredményt hoz! Feladok egy hirdetést!