Csíkszék
Udvarhelyszék
Marosszék
Gyergyószék
Háromszék

A kenyér ára nőtt, a folyékony kenyéré viszont csökkent

Székelyhon 2018. augusztus 10., 16:43
HIRDETÉS

A sütőipari termékek, az olaj, a friss hal, a repülőjegy, a hulladékelszállítási szolgáltatások, valamint a víz- és csatornadíjak drágultak a legnagyobb mértékben júliusban – írja az Agerpres hírügynökség az Országos Statisztikai Intézet (INS) pénteken közzétett adataira hivatkozva.

Júliusban csökkent az ára – júniushoz képest – a sörnek. Archív Fotó: Thomas Campean

Noha az élelmiszerek összességében olcsóbbak lettek júliusban, mint júniusban voltak, a sütőipari termékek, elsősorban a vekni (0,24 százalékkal) és a kenyér (0,19 százalékkal) drágultak. Némiképpen drágultak a húsok és húskonzervek is, ebből a kategóriából a legjelentősebb áremelkedést a marhahúsnál regisztrálták (0,38 százalékos áremelkedés).

Júniushoz képest nőtt az olaj (0,18 százalék), a friss hal (0,25 százalék), valamint az alkoholos italok (0,25 százalék) ára.

Olcsóbbá vált a krumpli (7,81 százalékkal), a zöldség és zöldségkonzervek (5,81 százalékkal), és a friss gyümölcs (6,25 százalékkal).

Júliusban jelentősen esett az ára júniushoz képest a cukornak, tojásnak, méznek, szemes babnak, citrusféléknek, túrónak és sörnek.

A szolgáltatások terén a legnagyobb drágulás a repülőjegyeknél volt (plusz 5,12 százalék), de többet kell fizetni a víz- és csatornadíjért, illetve a hulladék elszállításért (1,16 százalékkal).

Júliusban 4,56 százalékra mérséklődött az éves infláció Romániában, olyan körülmények között, hogy az előző hónaphoz viszonyítva 0,48 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Az élelmiszerek 0,8 százalékkal, a nem élelmiszer jellegű iparcikkek 0,55 százalékkal kerültek kevesebbe, a szolgáltatások ára viszont 0,24 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor

2017 júliusához képest 4,6 százalékkal, 2017 decemberéhez viszonyítva pedig 1,93 százalékkal nőttek az árak idén júliusban.

Az év első hét hónapjában az infláció havi átlagos értéke 0,3 százalék volt, miközben tavaly ugyanebben az időszakban havi átlag 0,1 százalékot regisztráltak.

A Román Nemzeti Bank (BNR) szerdán lefelé módosította 2018-as inflációs előrejelzését. A legújabb prognózis szerint év végén 3,5 százalékos inflációt várnak a korábban számított 3,6 százalékkal szemben. 2019-re a korábban becsült 3 százalék helyett 2,7 százalékos fogyasztói árnövekedést jósol a jegybank.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS