HIRDETÉS

A gazdák egyik szeme a hőmérőn, a másik a gyümölcsösön

Fülöp-Székely Botond, Kömény Kamilla 2017. április 21., 11:03 utolsó módosítás: 2017. április 21., 12:39
HIRDETÉS

Míg a földben lévő és kikelt mezőgazdasági kultúrákban részleges kárt okozhatnak a mínusz fokok, addig a gyümölcsösökben jelentősebb terméskiesésre számíthatnak a gazdák, ha mínusz 6–10 Celsius-fokig süllyed a hőmérő higanyszála. Az időjárási előrejelzések szerint a következő napokban fagypont alá esik a hőmérséklet.

Télies időjárás, hóval belepett gyümölcsfák. A termésre nézve a mínusz fokok jelentik a veszélyt Fotó: Pinti Attila

Habár elsősorban a meleg esőzés használt volna a földbe került kultúráknak, az elmúlt napokban téliesre fordult az időjárás Hargita megyében is. Ennek kapcsán Török Jenőt, a Hargita Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjét kérdeztük arról, hogy ez milyen hatással lehet a már elvetett, elültetett növényekre, a rügyező, virágzó gyümölcsfákra. Épp a hétközi beszélgetésünk alatt kapott értesítést üzenetben az intézményvezető azzal kapcsolatban, hogy a következő napokban is télies időjárásra lehet számítani, több helyen havas esőre, havazásra, viharos széllökésekre figyelmeztető riasztás van érvényben.

Minden, ami nem tesz jót a mezőgazdasági kultúráknak

HIRDETÉS

– summázta. Török Jenő meglátása szerint az őszi és tavaszi búzáknak, illetve a zabnak nem árthat a lehűlés, míg a tavaszárpában abban az esetben tehet kárt a fagy, ha már ki is keltek a szemek. Megnyugtatásul hozzátette, ez nem feltétlenül jelent biztos terméskiesést, hiszen ha csak a leveleket csípi meg a fagy, azok kiújulhatnak. Az árpához hasonlóan a lucerna is kinövi, ha csak a leveleit sérti meg a fagy. Mivel a kukorica vetéséhez nemrég fogtak hozzá a gazdák – éjszakánként még hideg volt a föld –, így ebben az esetben inkább a vetési munkálat késleltetése okozhat fejtörést a gazdáknak, nem pedig a kifagyásveszély.

Fotó: Pinti Attila

Komolyabb a gond a gyümölcsösök esetében, hiszen Keresztúr és Udvarhely vidékén már javában virágoznak a gyümölcsfák, Csíkszéken egyelőre a korai szilva- és a barackfák indultak virágzásnak – mutatott rá az igazgató. Megjegyezte, Csíkban a héten már mértek mínusz 3–4 Celsius-fokot éjszakánként, az még nem ártott a virágba borult barackfáknak, mivel napfelkeltekor nem volt szikrázó napsütés. Akkor jelenthet gondot az éjszakai mínusz 3–4 fok is, ha hajnalban egyből rásüt a nap a gyümölcsösre, akkor ugyanis

az éjszaka alatt a növények sejtjeiben képződött jégkristályok a hirtelen felmelegedés hatására olvadni kezdenek, és szétfeszítik a sejtek falát.

Fotó: Pinti Attila

„Ha viszont az előrejelzéseknek megfelelően mínusz 6, netán mínusz 10 Celsius-fokra hűl le a levegő hőmérséklete, akkor nagy baj lesz, akkor a rügyek, friss hajtások is megfagyhatnak, károsulhatnak. Védekezésnek marad a napfelkelte előtti füstölés, ami bizonyos szinten segíthet, de mínusz tíznél az sem, valamint különböző fagyást megelőző permetezés. Bízom benne, hogy ilyen hideg nem lesz” – ismertette az intézményvezető, hozzátéve:

mi a Csíki-medencében sokszor azzal menekülünk meg, hogy befelhősödik az ég, és nem lesz akkora hideg, mint azt előrejelezték.

Habár a korábbi felmelegedés hatására, másfél-két hete látványosan duzzadni kezdtek Csíkszéken is a gyümölcsfák rügyei, virágai, az elmúlt időszak hűvös időjárása visszafogta ezt a folyamatot – avatott be András József. A csíkszentgyörgyi gyümölcstermesztő megjegyezte, mivel emiatt nincs virágba borulva a fák többsége, ez esetleg megmentheti az idei termést a most tapasztalt lehűlés negatív következményeitől. Hangsúlyozta ugyanakkor, semmiképp nem örülnek ennek az időjárásnak, ugyanis valós veszélyt jelent a termésre nézve.

Fotó: Pinti Attila

Esetében, mivel a gyümölcsöse a falu szélén van, az ottani hőmérséklet és a falubeli között általában van pár Celsius-fok különbség, így a kertbéli almafák korábban rügyeztek, mint a gyümölcsösben lévők. Gyümölcsösében jelenleg a körte-, cseresznye- és ringlószilvafák vannak virágban, a barackfák pedig pirosbimbós állapotban. A meggyfák bimbói is meg vannak duzzadva, a szilvák esetében viszont még nincs veszély. Amennyiben úgy tapasztalja, hogy a következő éjszakák valamelyikén jelentős lehűlés következhet, segítséget kér gyümölcstermesztő ismerőseitől, és azelőtt

lepermetezik a fákat egy bizonyos fagytól védő szerrel.

„Gyönyörű gyümölcstermésnek nézünk elébe, rengeteg a termőrügy, de ne felejtsük el, hogy még mindig lehetnek fagyok” – vázolta a helyzetet lapunknak Székely Csaba. A megyei mezőgazdasági igazgatóság udvarhelyszéki munkatársa, aki maga is gyümölcsfákat nevel, elmondta, a kajszibaracktermésben már eddig is tettek némi kárt az éjszakai mínusz fokok, hiszen a fák néhol a megszokottnál hamarabb kivirágoztak a napközbeni magas hőmérsékletek miatt. Egyébként az elkövetkező hetek lesznek a legveszélyesebbek a gyümölcsfákra nézve, mivel sorra virágba borulnak, ilyenkor pedig a legérzékenyebbek.

Fotó: Pinti Attila

A növények megtermékenyülésének a virágzástól számított nyolc-tíz napon belül kell megtörténnie,

és ehhez arra van szükség, hogy ne legyen hűvös, szeles az idő. A nappali 12–16 Celsius-fok a legideálisabb a méheknek és más rovaroknak, amelyek a beporzást végzik.

Tavaszi munkálatokról

Az eddigi tavaszi száraz időjárásnak köszönhetően mostanáig jól haladtak a tavaszi mezőgazdasági teendőkkel a gazdálkodók, viszont a növényeknek, főleg az ősszel elvetetteknek már nagyon kellene a csapadék – tisztázta Török Jenő. Hozzátette, a takarmánynövények, a zab és a tavaszbúza vetése már befejeződött, a tavaszárpa vetése pedig 65 százaléknál tart. A pityóka ültetése a becsült terület 90 százalékán már megvalósult, a kukoricának szánt parcellák 15 százalékán vetették el mindeddig a szemeket.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS