Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A faluban is, a határban is dolgoznak

Fülöp-Székely Botond 2019. május 07., 09:10
HIRDETÉS

A mezőgazdasági területek megközelítése és az ebből fakadó viták elkerülése érdekében is fontos a Kápolnásfalu határából a Tizenhétfalusi terület, tovább pedig Homoródfürdő felé vezető 86-os községi út újjáépítése. Az egymillió euró értékű projekt részeként Kápolnásfalu főbb utcáit is letérkövezik.

Az új makadámútnak köszönhetően könnyebben megközelíthetők lesznek a mezőgazdasági területek Fotó: Barabás Ákos

Noha volt már eddig is útjavítás, az önkormányzat fontosnak tartotta, hogy még jobb körülményeket teremtsen a mezőgazdasági területek megközelítéséhez a Kápolnásfalu határa és a Tizenhétfalusi terület, illetve Homoródfürdő között található részen, ezért is fogtak bele a nagyszabású javításba – fejtette ki lapunknak Benedek László polgármester. Mint mondta, a település lakóinak túlnyomó része gazdálkodásból él, ezért is lényeges a megvalósítás. Az új útnak köszönhetően ugyanakkor rengeteg vitát el lehet kerülni, hiszen a későbbiekben

nem kell majd egymás területére hajtaniuk a gazdáknak ahhoz, hogy haladhassanak.

Már el is kezdődtek a munkálatok a 86-os számú községi út Kápolnásfalu felőli szakaszán, ahol kiszélesítették a járófelületet, ugyanakkor az alapozásnak is nekifogtak – magyarázta a polgármester, hozzátéve, hogy a munka során átereszeket fognak elhelyezni, illetve sáncokat is ásnak. Rámutatott, jelenleg a rossz időjárás miatt szünetel az építkezés, de hamarosan folytatják.

A cél, hogy jól járható makadámutat alakítsanak ki 3,5 kilométer hosszúságban.

Zajlik az építkezés a Temető utcában Fotó: Barabás Ákos

A projekt részeként több helyi utcát is le fognak térkövezni a faluban – közel négy kilométernyi út felújításáról van szó –, illetve fedett sáncokat és járdákat is építenek. Benedek hangsúlyozta,

azért választották a térköves megoldást, mert nem csak praktikus, de így megőrizhetik a település vidékies jellegét.

„Korábban már végeztünk hasonló felújítást, és meg vagyunk elégedve az eredménnyel” – fűzte hozzá a községvezető. Térkövezést a Kicsi, a Tófalvi, az Új, a Külső és a Balázsok utcában terveznek, valamint a Cseréskertben és a Szabódombon. Itt először csatlakoztatni kell a portákat az épülő szennyvízhálózathoz, csak ezután kezdődhet el a munka. Mindemellett a Temető utcában már elkezdődött a kivitelezés.

A projekt összértéke egymillió eurónak megfelelő lej, amelyért az Országos Vidékfejlesztési Programban (PNDL) pályázott sikeresen az önkormányzat. A beruházást 2020-ban kell befejezni.

HIRDETÉS

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS