Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A falu, ahol kényszerű házbontással jár az autópálya-építés

Szucher Ervin 2018. március 19., 16:02
HIRDETÉS

Öt házat lebontottak, a hatodiknak még nem mentek neki a munkagépek Marosbogáton. Az erdélyi autópálya tervezői úgy látták jónak, ha a sztráda Marosvásárhely–Aranyosgyéres szakasza szinte a település központjában, a református templom közelében szeli át a falu főutcáját.

A házak helyén készül el a sztráda Fotó: Szucher Ervin

Kis ideje az erdélyi autópálya Marosvásárhely–Aranyosgyéres szakaszának Radnót és Kecefalva közötti 17,9 kilométeres részén is elkezdtek dübörögni a munkagépek. Az Astaldi és a Max Boegl szakemberei a legkényesebb pontra, Marosbogátra is eljutottak, valósággal birtokba véve a falu központját. Nehéz feladat vár rájuk:

egy hosszú, dupla hidat kell építeniük, mely kétszer is átszeli a Marost.

HIRDETÉS

A folyó ugyanis hurokként fogja közre a már bronzkorban lakott települést. A különleges műszaki megoldás számos vitát szült. Az elmúlt években afféle húzd meg, erezd meg játék alakult ki a tervezők és a helyiek között. Előbbiek egy költséghatékony megoldást keresték, utóbbiak a falu arculatáért és nyugalmáért szálltak síkra. És nem utolsó sorban: saját tulajdonaikért.

Egy adott pillanatban a román kori eredetű református templom is veszélybe került.

Végül egy olyan kompromisszumos megoldást sikerült találni, mely „csak” hat családi ház és a hozzá tartozó gazdaság feláldozását követelte. Négyet már eltüntettek a föld felszínéről, az ötödiket félig elbontottak, a hatodiknak még nem láttak neki. A Doda család otthona vita és ebből kifolyólag bírósági per tárgyát képezi.

Ott jártunkkor senkit nem találtunk otthon, de – a bontástól megszabadult, ám a sztráda tőszomszédságának keresztjével megáldott – szemközti szomszédokkal sikerült szóba állnunk.

A munkagépek szombaton is szinte reggeltől estig jönnek-mennek, zakatolnak, sároznak vagy poroznak, időjárástól függően. „Ez ezzel jár...” – mondja Barta László polgármester, és szavaiba nem fér kétség. Csakhogy az autópálya közvetlen szomszédjai mindennek nem örülnek. Mint némi öniróniával megjegyzik: egy jó van az egészben, már most kezdik szokni a zajt és a port. Varga József a sztráda tőszomszédjának számít, unokaöccse, Varga István egy házszámmal odébb lakik. Az idős gazda úgy véli,

a tervezők találhattak volna észszerűbb és civilizáltabb megoldást is, mintsem, hogy kettévágják a falu főutcáját, és házakat bontsanak le.

Bár ő istenigazából nem is azokat sajnálja, akiknek ledózerolták a lakásukat, hisz így legalább csendesebb helyen vásárolhattak mást.

Varga István és nagybátyja, Varga József, az autópálya tőszomszédjai Fotó: Szucher Ervin

Annyit mind egyeztettek, amíg az utat mégiscsak itt, a település közepén vitték át. Pedig el lehetett volna kanyarítani vagy a falu előtt, vagy az után. Csak hát az nagyobb anyagi befektetést igényelt volna. Ez volt a legkézenfekvőbb... Hogy mi lesz velünk, az már nem érdekli sem a tervezőt, sem az építőt

– panaszkodik Varga József. A férfi azzal vigasztalódik, hogy az útépítők hangszigetelő fallal kell szegélyezzék a sztrádát; ez viszont csak tompítja a zajt, de nem szünteti meg. Mint ahogy az áthaladó autók által kibocsátott kipufogógázt és a port sem szívja el valamiféle varázslatos gépezet.

Barta László polgármester is belátja,

nem a legelőnyösebb a falunak az a terv, amit a szakemberek készítettek.

Maga a kivitelezés is sok fejfájást okoz, azontúl, hogy családi házakat kellett lebontani és termőföldekről lemondani, a helyi úthálózat egy része is fokozatosan rongálódik.

Ülő és kalapács között vagyok. Egyrészt az útépítők, másrészt a falubeliek vannak, de úgy is mondhatnám, hogy az autópálya-építés és a kényelem között. De úgy, ahogy nem lehet házat renoválni, lakást átfestetni felfordulás nélkül, úgy nem lehet sztrádát sem építeni bizonyos áldozatok nélkül

– állítja a községgazda. Barta úgy érzi, ő mindent megtett annak érdekében, hogy a kecske is jóllakjon, a káposzta is megmaradjon. Mint mondja, addig nem adta ki a bontási engedélyt, amíg az útügy nem volt hajlandó tisztességes áron kártalanítani azokat, akiknek fel kellett áldozni a családi házát. Még így is van, aki kevesli az állam által az ingatlan-kisajátításra folyósított összeget, ezért peres úton keresi igazát. A polgármester viszont örül, hogy az összes család, amely kénytelen volt elhagynia otthonát, Marosbogáton maradt, a faluban vásárolt új házat és kertet. „Persze, hogy az emberek több pénzt szerettek volna házaikért is, földjeikért is. Az állam a piaci áron kártalanította, tízezer lejt adott hektáronként. Csakhogy nem mindegy, hogy az ember akkor adja el a földet, amikor a pénzre van szüksége, vagy elveszik tőle, és valamivel kártalanítják” – fejtegeti Barta László. Mind ő, mind a falubeliek türelmetlenül várják, hogy már végre befejeződjön a pályaépítés, és az úttest szélére kerüljön fel a bogátiaknak megígért zajfogó kerítés.

Bontásra ítéltnház az autópálya nyomvonalán Fotó: Szucher Ervin

A zsákfalu lakói feljáratról álmodni sem mernek, örülnek, ha tizenöt-húsz kilométer megtétele után rácsatlakozhatnak a fejük fölött áthaló gyorsforgalmi útra.

A Pro Infrastruktúra derűlátó

Az útügyi beruházásokat naprakészen nyomon követő Pro Infrastruktúra Egyesület vezetői derűlátók a Radnót és Kece közti építőtelepen tapasztaltak miatt. Mint mondják, ha sikerül legyőzni az összes bürokratikus akadályt, komoly esély mutatkozik arra, hogy a jövő év második felétől az autósok birtokba vehessék a sztráda eme szakaszát. A szállításügyi minisztérium hivatalos adatai szerint a 17,9 kilométeres pályarész mintegy 25 százalékban készült el.
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS