Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

 

A csíkszentmártoni Vitos Kürtős nyerte az Év székelyföldi kürtőskalácsa címet

Bíró Blanka 2019. szeptember 15., 12:45

Idén 14 kürtőskalácssütő cég szállt versenybe az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címért, a Sepsiszentgyörgyön megszervezett 3. Kürtőskalács – Édes ízek fesztiválján. Ebben az évben először a zsűri a versenyre leadott kürtősök vakkóstolása mellett inkognitóban vásárolt kalácsokat is értékelt.

A zsűri összehasonlította a kalácsok ízét, formáját, tészta állagát, volt olyan is, hogy bekértek harmadik kalácsot is, hogy biztosak legyenek a döntésben. Farkas Ferenc a zsűri elnöke elmondta: érződik a fejlődés, a versenyzők igyekeznek, ez látszik a standokon, a munka összehangolásán, és a pontszámokon is.

Idén az Év székelyföldi kürtőskalácsa 2019 címet a csíkszentmártoni Vitos kürtős – Zolsport Kft. csapata nyerte el.

Vitos Fodor István tulajdonos a díj átvétele után elmondta, 16 alkalmazottal működik a családi vállalkozás, a Szent Anna-tónál van állandó standjuk, de az év nagy részében Jászvásárban, Azugán és Temesváron is sütik a kürtőskalácsot, rendezvényekre is járnak. Nagymamája receptjét használják, akitől azt tanulták: a kalács akkor jó, ha abba beletesznek mindent, ami jár – mondta a vállalkozó. A nyertes kapott egy raklap lisztet, ugyanakkor részt vehet a budapesti Kürtőskalácsfesztiválon és egy strasbourgi rendezvényen.

Fotó: Kocsis B. János

A fesztiválon megsütötték a Kárpát-medence kürtőskalácsát is a sepsiszentgyörgyi Oltisz cég közreműködésével. A 220 centiméter hosszú, 40 és 80 centiméter átmérőjű óriáskürtős a testvérmegyei összefogás jelképe.

A kalácshoz szimbolikusan egy-egy tarisznya liszttel járultak hozzá a székelyföldi megyék: Kovászna, Hargita és Maros megye, valamint a Barcaságot képviselő Brassó megye, Háromszék magyarországi testvérmegyéi, akiket a Veszprém megyei küldöttség képviselt.

Fotó: Kocsis B. János

Adrian Ioan Veștea, Brassó Megye Tanácsának elnöke és George Scripcaru, Brassó polgármestere idén is részt vettek a rendezvényen, méltatták a székely gasztronómiát és a jó együttműködést.

Pénteken Bye Alex és a Slepp, szombaton a Kifli zenekar, Pély Barna, valamint a Direcția 5 lépett fel, vasárnap délután a Mozsikácska, valamint a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjét lehet megtekinteni, este pedig Homonyik Sándor és Vikidál Gyula jubileumi nagykoncertjére kerül sor. A fesztiválon a versenyzők is árulták a kürtőskalácsot, jelen volt a budapesti Mackó cukrászda, amely kürtőskalácsból továbbgondolt édességekkel, például gubával rukkolt elő.

<span class=• Fotó: Kocsis B. János">
Fotó: Kocsis B. János
<span class=• Fotó: Vargyasi Levente">
Fotó: Vargyasi Levente
<span class=• Fotó: Vargyasi Levente">
Fotó: Vargyasi Levente
<span class=• Fotó: Vargyasi Levente">
Fotó: Vargyasi Levente
<span class=• Fotó: Codra Botond">
Fotó: Codra Botond
<span class=• Fotó: Codra Botond">
Fotó: Codra Botond
<span class=• Fotó: Codra Botond">
Fotó: Codra Botond
Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat