Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék
HIRDETÉS

A caracali ügy kapcsán tett nyilatkozata miatt leváltották Ecaterina Andronescu tanügyminisztert

Székelyhon 2019. augusztus 02., 15:24 utolsó módosítás: 2019. augusztus 02., 18:04

Leváltotta tanügyminiszteri tisztségéből Ecaterina Andronescut – jelentette be pénteken Viorica Dăncilă. A miniszterelnök szerint Andronescunak „mélységesen hibás” nyilatkozata miatt kell távoznia funkciójából – írja az Agerpres hírügynökség. 

A caracali ügy kapcsán tett nyilatkozata miatt leváltották Ecaterina Andronescu tanügyminisztert
galéria
Ecaterina Andronescu Fotó: Haáz Vince

„Ezek olyan állítások, amelyek azt bizonyítják, hogy Ecaterina Andronescu nem értette meg a caracali ügyet, és általában azt, hogy miként kell megvédenünk gyermekeinket az elrablással, az agresszióval, az erőszakos cselekedetekkel és az emberkereskedelemmel szemben. Ez egy felelőtlen magatartás, amely nem tükrözi a kormány álláspontját, és amelyet nem szeretném, hogy az általam vezetett kormánnyal társítsanak” – írta Facebook-bejegyzésében Viorica Dăncilă.

A miniszterelnök figyelmeztette a kormány tagjait, hogy minden kisiklás hasonló szankcióval jár.

A kormányfő azt javasolja, hogy ügyvivő jelleggel Valer-Daniel Breaz művelődési miniszter vegye át az oktatási tárcát.

Ecaterina Andronescu oktatási miniszter csütörtök este a Caracalba stoppoló és utólag elrabolt 15 éves Alexandrával kapcsolatban kijelentette, hogy ő „otthon azt tanulta”, hogy „semmilyen idegen autóba ne szálljon be”.

„Például Alexandrának, akinek volt bérlete – ezt megérdeklődtem a megyei tanfelügyelőségen – miért kellett autóstoppal mennie? Azt gondolom, hogy a tanév elején minden iskolába be kell vezetnünk egy gyermekvédelmi rendszert, és meg kell tanítanunk a gyerekeket, hogy megvédjék magukat, mert én otthon is ezt tanultam... Úgy gondolom, hogy mindezeket a dolgokat az iskolában is ismételni kell” – mondta az Antena 3 televízió honlapja szerint Andreescu.

E. Andronescu: nem az volt a szándékom, hogy Alexandrát hibáztassam

A tanulókat akarta óvni a bűnözőktől, és nem az eltűnt Alexandrát vagy szüleit hibáztatni amiatt, hogy a lány stoppal utazott – jelentette ki pénteken Ecaterina Andronescu, akit egy televíziós interjúban csütörtökön tett kijelentéséért menesztett tisztségéből a kormányfő. Az Agerpres hírügynökség szerint a tárcavezető a tévéből értesült, hogy leváltották, és a nyilatkozata óta nem beszélt Viorica Dăncilă miniszterelnökkel.

Andronescu azt mondta, csütörtök esti tévényilatkozata, amely szerint ő otthon megtanulta, hogy ne szálljon be idegen autóba, „semmilyen kapcsolatban nem volt” az Alexandra helyzetével.

„A szándékom az volt, amit ki is fejtettem egyébként, hogy ha a szülők nem mondják nekik, akkor mi az iskolában kötelesek vagyunk segíteni a gyerekeknek, hogy elkerüljék a bűnözőket.

Ez volt az üzenetem, hogy ősztől indítsunk egy kampányt, tanítsuk meg a gyerekeket, hogy megvédjék magukat a bűnözőktől.

Semmi köze nem volt a mostani helyzethez, hisz az már megtörtént, én a jövőről beszéltem. Nem volt szándékomban az eltűnt Alexandrát, vagy szüleit hibáztatni, mert a lány stoppal utazott. Egy pillanatig sem gondoltam erre” – mondta Andronescu a Digi24 televíziónak.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat