Székelyhon.ro
2017. február 25., szombat; Ma Géza napja van
Rss Facebook oldal Twitter oldal Youtube csatorna Google +1 oldal

Online sorszámigénylési lehetőség, csak éppen nem működik

Iszlai Katalin | 2017.02.13. [18:19]

Sajtótájékoztatón jelentette be hétfőn reggel Barti Tihamér, Hargita Megye Tanácsának alelnöke azt az újítást, amely szerint működik a jogosítványok cseréjét megkönnyítő online sorszámigénylési lehetőség. A rendszer azonban még nem tökéletes, a nap folyamán több probléma is felmerült.

gepjarmubejegyzes gn 003_bSorbanállás járműbeiratásra várva. Egyelőre nem sikerült könnyíteni a helyzeten

A sajtótájékoztatót követően kiküldött közleményben az áll, hogy február 7-e óta kísérleti jelleggel, hétfőtől pedig élesben is működik az online sorszámigénylési lehetőség. Barti Tihamér elmondta, az elmúlt hónapokban különböző fórumokon, így a megyei tanács ülésein is napirenden szerepelt az a jogos lakossági igény, hogy legyen gyorsabb, gördülékenyebb a jogosítványok cseréje, hiszen a Hargita Megyei Gépjárművezetői Engedélyeket Kibocsátó és Járműbejegyzési Közszolgálatnál órákat kellett sorban állni sorszámért; az embertelen körülményekről egyébként lapunk több cikkben is beszámolt. Mint korábbi cikkünkben jeleztük, egyesek akár 12 órát is kénytelenek voltak sorban állni azért, hogy forgalomba írathassák személyautójukat.

„A más megyékben történt keresés után sikerült találni egy olyan ingyenes programot, ami lehetővé teszi a megye lakóinak, hogy online kérhessenek sorszámot a jogosítványcseréhez. Köszönet illeti mindezért Hargita Megye Prefektusi Hivatalát” – mondta Barti. A közleményt azzal zárták, hogy a tervek szerint hamarosan bővítik a rendszert, így az autók beíratásához szükséges sorszámot is lehet majd interneten keresztül igényelni, a terveket azonban már hétfőn módosították, ez pedig a rendszer összeomlásához vezetett. Adrian Pănescu, a Hargita Megyei Prefektusi Hivatal szóvivője érdeklődésünkre elmondta, a múlt hét végén elvégzett kísérletezések azt mutatták, hogy működik a rendszer, azonban hétfőn reggel tartottak egy utolsó tesztet, és azt tapasztalták, hogy valamilyen elakadás van. „Még kísérletezünk, ugyanis valami nem működik megfelelően. Nem kompatibilis a két nagy tevékenység, gondolok itt a jogosítványcserére és a járműbeíratásra: külön-külön működik a két rendszer, azonban egyszerre nem működnek. Igyekszünk, hogy legalább az egyiket minél hamarabb el tudjuk indítani, és tájékoztatni fogjuk az érdeklődőket” – magyarázta Pănescu.

Mivel nem volt egyértelmű a közlemény és a prefektusi hivatal álláspontja közötti különbség forrása, megkerestük Barti Tihamért, aki elmondta, valóban változott a helyzet a reggeli sajtótájékoztató óta. „A jogosítványokra vonatkozó rendszer kész volt, és le is volt tesztelve, tökéletesen működött. A sajtótájékoztató előtt abban egyeztünk meg a prefektus úrral, hogy egyelőre csak ezt a rendszert üzemeltetjük be, a gépjárműbeíratáshoz kapcsolódó informatikai felületet pedig majd később indítják el. Azonban az informatikus úgy döntött a nap folyamán, hogy mégis össze kellene egyeztetni a kettőt, így viszont sokkal bonyolultabb, mivel a bejegyzési sorszámokra többek között az alvázszámot is fel szeretnék tüntetni. Tehát csak a jogosítványokra vonatkozó rész működik, a kettő együtt viszont még nem. A weboldal azonban működik, és akik eddig igényeltek sorszámot, azok használhatják is azokat” – hangsúlyozta Barti. Az online formanyomtatvány egyébként ide kattintva érhető el, ezt kitöltve a rendszer automatikusan generál egy sorszámot, amivel a kérvényezőnek jelentkeznie kell a megadott időpontban a közszolgálatnál.

Komment
Hozzászólás száma:
Név:
Biztonsági kód
Elfogadom a mércét
16.
kiprb
2017.02.14., kedd [19:48]
Ki van probalva. Mukodik. Yuppie
15.
Vegreee
2017.02.14., kedd [12:33]
Koszonet ezert a lepesert. Jo dontes. Ilyen jo lepest mar reg nem lattam. Koszonet Bartinak es a prefekturanak.
14.
Megprobaltam
2017.02.14., kedd [12:30]
En ma megprobaltam es mukodik. A tegnap nem lehetett a Prefektura honlapjan megkapni, de ma mar ott talaltam. Regisztraltam es kaptam idopontot. Vegre egy jo lepes. Ki ez a Barti? Ugyes, hogy erre is figyelt. En legalabbis koszonom.
13.
Nately
2017.02.14., kedd [12:26]
Szerdán 11 re kaptam online sorszámot,hát kíváncsi vagyok....
12.
Kovary
2017.02.14., kedd [09:58]
Nekem sikerult sorszamot kerni a jogositvany cserehez ,nalam mukodott
11.
Tereda
2017.02.14., kedd [09:28]
Egy hete voltam konyvet cserelni .. kritikan aluli ami ott folyik .. a varos szegyene!
10.
Ditroiti
2017.02.14., kedd [08:23]
GYergyoba maradt Bende(guz). Vagy nem, o bukarestbe aluszik a parlamentbe, o nem ad ilyen kicsisegekre mint a nep sorba allasa.
9.
karda attila
2017.02.14., kedd [08:21]
Foglaltam. Köszönöm a lehetőséget. Mondjuk ideje is volt már...
8.
ez is megoldva
2017.02.14., kedd [06:58]
Még Gyergyóban maradt-e valaki Borboly úr, vagy mind béhozták aki mozgott, mert elég gyenge a felhozatal???
7.
K.L.
2017.02.13., hétfő [22:07]
Huszonhat év után itt tart az udemere, ennek is kell örülni. Ettől eltekintve emelem kalapom azok előtt, akik kicsit is gondolnak a népre. De bőven van még mit tenni Barti úr!
6.
gezaba
2017.02.13., hétfő [22:04]
Foglaltam idopontot! Oromomben mindenkit megcsokolnek, Bartit de meg a prefektust is! :)
5.
szánom bánom
2017.02.13., hétfő [20:58]
A kisebbik megálmodta, a nagyobbik felavatta, a Székelyhon megírta. A munka el van végezve s ti álljatok tovább sorba nyugodtan vagy nyugtatóval.
4.
R.Sandor
2017.02.13., hétfő [20:03]
Nekem ma délután sikerült időpontot kérni :)
3.
2.
2017.02.13., hétfő [19:59]
Az MPP-s városvezetés mikor segít majd az udvarhelyi sofőrökön azzal, hogy ne kelljen csíkba menni ilyesmiért? Ha már az utakat nem tudják rendbe hozni, akkor akkor ennyit könnyítsenek az udvarhelyieken, keresztúriakon. Túl nagy kérés??
2.
teknikaördöge
2017.02.13., hétfő [19:57]
Amihez a Megyei Tanács hozzá nyúl az összeomlik.Hajrá Barti.....
1.
Ravasz Jozsef
2017.02.13., hétfő [18:52]
A tehnikai gondokat remelhetoleg megoldjak minel hamarabb, hogy mind a ket dolog mukodjon, mert ez egy hatalmas konnyebbseg az embereknek. En a jovo heten mennek soforkonyv cserere, addig remelem jo lesz minden. Vegre valaki elinditotta a folyamatot, gondolok itt Barti urra es, remelem mas teruleten is lesznek konnyebbsegek. Ideje felzarkozni Europaba!!!
Hozzászólások16