HIRDETÉS

Aranysarkantyúért versenyez a tusnádfürdői táncos

Székelyhon 2017. január 12., 11:55

A tusnádfürdői Melles Endre táncos is fellép a hétvégi, immár 23. alkalommal megszervezett Országos Szólótáncfesztivál döntőjén, Békéscsabán. Az elődöntőt decemberben rendezték, ahonnan 33-an jutottak a döntőbe.

Melles Endre szabadon választott tánca: őrkői öreges cigányos és rományos; a kötelező táncok: nyugati palóc verbunk, sűrű és ritka tempó. Melles Endre jelenleg a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes tánckarvezetője. Ezen a szólótáncfesztiválon egyedüli erdélyi versenyző, így nem csak szülővárosát, Tusnádfürdőt és a Háromszék Táncegyüttest képviseli, hanem egész Székelyföldet, Erdélyt.

Az Országos Szólótáncfesztivál a néptáncmozgalom szólistáinak kétévente ismétlődő, az egész Kárpát-medencére kiterjedő rangos eseménye, amely 1974-ben jött létre Magyarországon, Vásárhelyi László koreográfus kezdeményezésére. A szervezők közleménye szerint olyan fórum a néptáncosok számára, ahol a „táncos anyanyelv” legjobb ismerői bemutathatják tudásukat, ahol megmérkőzhetnek egymással a legjobbakat jutalmazó „aranysarkantyús”, nőknél „aranygyöngyös” táncos, megtisztelő és szakmai rangot jelentő címért.

A fesztivál versenyjellegű, kötelező és szabadon választott táncanyaggal, amely felöleli a teljes magyar táncdialektust, azaz a határon túl élő magyarokét is. A versenyzők által szabadon választott táncokban a hazai nemzetiségi táncokon kívül megjelennek a szlovák, lengyel, román, szerb-horvát néptáncanyag elemei is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS