Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

22. Kékiringó Néptáncfesztivál – felvonulás, ünnepi műsor és táncház

Kovács Eszter 2011. május 25., 17:34 utolsó módosítás: 2011. május 26., 12:50

A Kékiringó Alapítvány 2011-ben tizenkettedik alkalommal szervezte meg a Gyermek- és Ifjúsági Néptánccsoportok Fesztiválját, avagy ismertebb nevén a Kékiringó Néptáncfesztivált Székelyudvarhelyen.

Fotó: Pál Gábor

„A rendezvény évekkel ezelőtt azon ötlet alapján indult, hogy minél több gyerekkel, fiatallal megszerettessük a néptáncot, népzenét” – mondta el portálunknak a szervező, Both Aranka. Megtudtuk, a fesztivál remek lehetőséget nyújt a részt vevő ifjúságnak, hogy egy népcsoporton belül különböző vidékek kultúráját, hagyomány- és szokásvilágát megismerje, továbbá sajátját gyakorolja és társaival megismertesse.

„A fesztivált rendszerint a húsvét utáni héten szoktuk megrendezni, mivel eddig akkor vakáció volt, és a böjt időszaka is lejárt. Idén azonban kicsit másként alakultak a dolgok, mivel a szünidő húsvét elé került, az ünnep utáni héten pedig már május elseje volt, ezért a múlt hét végén (május 21., szombat – szerk. megj.) került sor a Kékiringó Néptáncfesztiválra” – magyarázta a szervező.

Idén a fesztivál meghívottjai a Gereben, Gyeremekláncfű (Alsósófalva), Ide, lábam! (Parajd), Ki-Kikerics (Segesvár), Kikerics (Segesvár) és Ördögborda (Balánbánya) néptánccsoportok voltak. „Több csoportot is meghívtunk, de volt, akinek már máshova volt meghívása, volt, aki anyagiak miatt nem tudott eljönni, mert egyszerűen nem volt pénze buszra. Ez különben egy elég nagy gond mindenkinél, így nekünk, házigazdáknak is, hisz majdnem az lett a mottónk, hogy Kicsi pénz, kicsi fesztivál!” – számolt be Both Aranka. A szervező és a Kékiringó Néptánccsoport vezetője azonban hozzátette, hogy mindezektől függetlenül ügyes kis találkozó sikeredett idén is, és jó érzés volt látni, ahogyan a gyerekek fejlődnek és egyre jobban ropják a táncot.

A szombati néptáncfesztivál délután 16 órakor vette kezdetét a Márton Áron téren, ahonnan az összesereglett táncosok csoportosan vonultak le a Kossuth utcai UFF nagyterméhez. Az öt órakor kezdődő ünnepi műsort este 8-tól táncház követte a belvárosi unitárius templom melletti Kriza János-teremben, ahol a Kékiringó zenekara, Forró István, Román Hunor, Orbán Ferenc és Csibi Szabolcs biztosította a talpalávalót. „Hajnalig tartó táncház igazolja azt, hogy tényleg van értelme a néptáncfesztiválnak, nemcsak egy kirakatműsorért jönnek hozzánk a meghívottak” – summázott a szervező, aki ezúton is köszönetét fejezi ki az esemény támogatóinak, a Communitas Alapítványnak, a Harmponannak, a Friske Pannak, a Vidéki Pékségnek és az Amigo & Intercostnak, valamint a felvonulásban segédkező székelyudvarhelyi rendőrség munkatársainak.

Végezetül megtudtuk, a munka ezek után sem áll meg a Kékiringó Néptánccsoportnál: jövő héten, a városnapok keretén belül gyermeknapi sokadalom lesz érdekes foglalkozásokkal, népdalvetélkedővel és gyerekkoncerttel.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS