HIRDETÉS

Varázslatos Szent Iván-éj Csíkban

Péter Beáta 2012. június 24., 18:42 utolsó módosítás: 2012. június 24., 19:19

Színvonalas programsorozattal várta idén is az érdeklődőket a Csíki Székely Múzeum által szombaton megszervezett Múzeumok Éjszakája. Gyarmati Zsolt múzeumigazgató szerint az idén harmadik alkalommal megszervezett rendezvényük célja, hogy hagyományt teremtsenek a megszokottól eltérő kulturális élményeknek.

Fotó: Veres Nándor

Három helyszínen zajlottak az idei csíkszeredai Múzeumok Éjszakájának programjai: a Mikó-várban, a Zsögödi Nagy Imre galériában valamint a múzeum Kossuth utcai galériájában. Igencsak kecsegtető szombat délutáni-éjszakai időtöltést ajánlottak a szervezők a programok sokaságával és sokféleségével, színvonalával. Egy biztos: munkájuk nem volt hiábavaló, hisz közel ezernyolcszáz személy vett részt az eseményen.  

Reggel tíz órától ingyenesen látogatható volt a Csíki Székely Múzeum állandó kiállítása, A Mikó-vár története. Délután kreatív gyermekfoglalkozásokat tartottak a Csíki Anyák Egyesülete és a Pigmenta Csoport közreműködésével. A gyerekek papírpillangót készíthettek, könyvet köthettek, pólót festhettek, de volt számukra arcfestés is, valamint megtekinthették a CsAkEgy tagjai előadásában A három pillangó című bábjátékot. Este hét órától Darvas Loránd régész tartott művészettörténeti előadást a szép számmal összegyűlt érdeklődőknek a vár körüli sétán. A vár udvarán eközben megkezdődött az Inocsenyka együttes koncertje.


A programsorozat részeként a Kossuth utcai galériában a szentedrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2006 és 2011 között Erdély több vidékén végzett kutatásain készült fotókból nyílt tárlat Erdély virágai címmel. A fotók Erdély népi építészetét és az erdélyi életmódot láttatják, a tárlat augusztusig tekinthető meg.

Az esemény harmadik helyszínén, a zsögödi Nagy Imre Galériában délután 6 órától Szabó András kurátor tartott előadást Nagy Imre művészetéről és a csíkszeredai képzőművészet kialakulásáról.

„Ha valaki végigköveti az elmúlt két év Múzeumok Éjszakájának a programját, meg tudja állapítani, hogy mi ezekkel a programsorozatokkal nem egy populáris kultúra irányába szeretnénk elmozdulni. Ugyan sokan jönnek, és ilyenkor mindenki számára kínálunk programot: gyerekeknek, gyerekes szülőknek, azoknak, akik a kiállítás vagy akik a művészettörténet, régészet iránt érdeklődnek, tehát mindenkit próbálunk megfogni, viszont az esti szórakoztató programjainkkal egy nem megszokott kulturális élményt szeretnénk nyújtani” – osztotta meg velünk Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója.

Sok érdeklődőt vonzott a Kolozsvári Állami Magyar Színház Megöltem az anyámat című előadása. Visky András drámájának előadói és egyben rendezői Albert Csilla és Dimény Áron. „A Kolozsvári Állami Magyar Színházat nem kell bemutatnom, hisz ez Románia egyik legjobb színháza, egész Európában ismert. Az, hogy az előadást levittük a Nagy Imre Galériába, egy kísérlet is volt: hogy néz ki egy színházi előadás ott? Ha Zsögödi Nagy Imre élne, ő is elégedett lenne azzal, hogy az őáltala megálmodott képtárban egy ennyire színvonalas produkció zajlott. A 60-80 főre tervezett nézőszámú előadáson minimum 120-an voltunk. És ez nagy dolog!” – véli a múzeum igazgatója.


A Múzeumok Éjszakájának másik díszmeghívottja Müller Péter Sziámi szövegíró-énekes volt, aki Takáts Eszterrel és zenekarával egy közös, CATSANDOX nevű formációval koncertezett a Mikó-vár udvarán. A nyolcvanas évekbeli Sziámi, URH, Kontroll Csoport frontembere, Müller Péter Sziámi sokakban felidézte a nyolcvanas évekbeli életérzéseket, az akkor alternatív rockzenének számító zeneszámokkal, dalszövegekkel. „Müller Péter Sziámi és az ő partnerzenekara még soha nem lépett fel Székelyföldön. Ő a nyolcvanas évek nagy magyarországi sztárja. Ő találta ki a Sziget Fesztivált Magyarországon, valamint a Félszigetet Marosvásárhelyen. Én a nyolcvanas években sokat hallgattam Sziámit, URH-t, Kontroll Csoportot, ezek alternatívák voltak például a Republic populáris műfajával szemben. A nyolcvanas években ők voltak a királyok Magyarországon” – emlékezett vissza Gyarmati Zsolt.

A koncertet követően szabadtéri éjszakai filmvetítés vette kezdetét, a Très Courts Filmfesztivál anyagából készült válogatás zárta a rendezvényt.

„Ha itt körülnézek, a Mikó-vár belső udvarát – a hangulatfényekkel, a koncerttel, a közönséggel, ahogy összességében kinéz, főleg ez a megújult belső udvart –, ha innen kiemelnénk, és Európa bármelyik kis- vagy éppen nagyvárosában letennénk, megállná a helyét. Ezt Müller Péter Sziámi is elismerte, és mások is elismerték. Különleges a hangulat, a közönség, az előadók és egyáltalán azok a produkciók, amelyek itt meg szoktak valósulni most már évről évre. Külön varázs a Mikó-vár udvara, amely megújul, és én úgy látom, hogy megújul az egész város, és Csíkszereda jó irányba megy” – összegezte az igazgató. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
2 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS