HIRDETÉS

Szülésfelkészítés indul Csíkszeredában

R. Kiss Edit 2011. július 28., 17:05 utolsó módosítás: 2011. július 28., 18:31

A Csíki Anyák Egyesületének szervezésében szülésfelkészítő képzés indul Csíkszeredában. Az előadó, Vitos Mária szülésznő szerint a felkészítő lényege a félelmek legyőzése azáltal, hogy a várandós nők információkat kapnak a várandósság időszakáról, szülésről, szoptatásról.

Fotó: illusztráció

Aranyóra elnevezéssel indul augusztus 4-én Csíkszeredában a Csíki Anyák Egyesülete által szervezett, és Vitos Mária, tíz éve szülésznőként dolgozó, jelenleg gyermeknevelési szabadságát töltő szülésznő vezetésével a szülésfelkészítő tanfolyam.

A felkészítő négyszer két órás időtartamú, és azon kismamák jelentkezését várják, akik betöltötték várandósságuk 28. hetét. Az öttagú csoportokban zajló tanfolyamon elméleti és gyakorlati oktatás keretében szó lesz várandós-gondozásról, a kórházi csomag összeállításáról, végeznek gátizom-gyakorlatokat, beszélnek a vajúdásról, a szülés folyamatáról, gátmasszázsról, a szoptatásról, gyermekágyi depresszióról, a gyakorlati foglalkozások során pedig tanulnak légzőgyakorlatokat, szó lesz a kitolási pozíciókról, a szoptatás kezdeti nehézségeiről is. A felkészítőn az apukák is részt vehetnek.

Vitos Mária szülésznő elmondta, nagyon fontos a várandós nők felkészítése a szülésre. A szülésfelkészítő lényege a félelmek legyőzése, azáltal, hogy a várandósok információkat kapnak a szülésről, annak folyamatáról, a hozzátartozó történésekről, érzésekről. A szülésznő elmondta, régóta gondolkodik azon, hogy Csíkszeredában is kellene szülésfelkészítést végezni, a Születés Hete során pedig – amikor előadást tartott a szülésről – nagyon sok bátorítást kapott, ezért gondolta úgy, hogy el kell kezdeni. A Csíki Anyák Egyesülete keretében elkezdődő szülésfelkészítő októberig vehető igénybe ingyenesen, utána várhatóan fizetni kell a részvételért.

Vitos Mária ismertette, a szakzsargon a szülés utáni első pár órát nevezi aranyórának, mert ez az időszak nagyon fontos a baba és a kismama, a megszületett család számára. „Ekkor a születés nehéz és fárasztó útját végigjáró kisbaba végre megpihenhet, ellazulhat édesanyja ölelő karjaiban. A szülés közben mind az anya, mind a baba szervezetében olyan hormonok szabadulnak fel, amelyek különösen éberré és figyelmessé teszik őket, és nagyban segítik a kapcsolatfelvételt, az egymásra hangolódást és a kötődést” – fejtette ki a szülésznő. Ebben a különösen érzékeny állapotban nagyon fontos a baba és a kismama együttléte, a mihamarabbi mellre tétel. Ez elősegíti a szoptatás zökkenőmentes elindítását is, ugyanakkor nyugtató hatása is van: a kisbaba számára az együttlét megnyugtatóan hat a születés sokkja után, az anya számára pedig szintén jótékony hatása van annak, ha gyermekét, akit kilenc hónapig hordott, magához ölelheti, mellén tarthatja. Vizsgálatok bizonyították, hogy azok a babák, akik az aranyórát anyukájukkal töltötték, később nyugodtabb, kevésbé sírósak lettek.

Az Aranyóra szülésfelkészítőre az aranyora@yahoo.com e-mail címen, illetve a 0745-515223-as telefonszámon lehet jelentkezni.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
1 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS