HIRDETÉS

Mesés nap volt Csíkszeredában

Péter Beáta 2012. szeptember 30., 16:54 utolsó módosítás: 2012. szeptember 30., 18:03

Gyerekzsivajtól volt hangos szombaton a csíkszeredai Mikó-vár udvara: a Boszorka Egyesület és a Csíki Anyák Egyesülete a mesék birodalmába hívta a kicsiket és nagyokat a Magyar Népmese Napja alkalmából.

Fotó: Veres Nándor


Körjátékok, népdaltanulás, kézműves foglalkozás, gyerekrajz-kiállítás, mese és bábelőadás is várta mindazokat, akik ellátogattak a Benedek Elek születésnapjához kapcsolódó rendezvényre. A rendezvény egyik szervezője, Kőrössy Erika, a Csíki Anyák Egyesületének (CsAkEgy) a tagja elmondása szerint a rendezvény elsődleges célja, hogy a gyerekek értő és érző olvasókká váljanak.

„Nekünk anyáknak nagy a felelősségünk, hogy gyermekeink azon az úton, amelyen elindulnak, a lehető legtöbbet megkapjanak tőlünk a boldogulásért. A nyelv zenéje, az anyanyelv ritmusa már a magzatkorban gyönyörködteti a gyermeket és ez egy olyan alapot hint el a gyermekben, amelyre a későbbi tanulási folyamataiban alapozhat és könnyebben építhet rá. A mesék világa nemcsak a varázslatok világa, hanem egzisztenciális kérdéseket is feszeget, a gyerekek különféle problémáikra megoldási lehetőségeket kínál. Amellett, hogy a gyermekekben kérdések fogalmazódnak meg és válaszokat kap a mesékből, az is nagyon fontos, hogy a közös olvasás során elmélyül a szülő-gyermek kapcsolat, és olyan fajta szeretetet kap a gyermek ezáltal, amely erősíti benne, hogy ő fontos és értékes. Emiatt is tartom fontosnak, hogy egyre több gyereket vezessünk be a csodába, a varázslatokba, a muzsikába szeretettel, odafigyeléssel és következetesen.”


Ismét itt a Böngésző

A Magyar Népmese Napja alkalmából szervezett rendezvényen a CsAkEgy ismét elindította a tavaly nagy sikernek örvendő Böngésző játékát. A játékban a Csíki-medence településein működő általános iskolák alsó tagozatos tanulói vehetnek részt. A játék ideje alatt hét próbát kell majd kiállniuk a kalandra vállalkozóknak: hét hónapon keresztül minden hónapban a CsAkEgy honlapján egy mese vagy vers lesz található és egy kérdéssor, amelyet az olvasmány alapján lehet majd megválaszolni.

„A tavaly elindított Böngészővel kapcsolatosan azt tapasztaltuk, hogy elég sok gyereket megmozgatott” – osztotta meg velünk Kőrössy Erika. „Közel kétszáz gyerek küldött be pályázatot. Úgy véljük, hogy ezt következetesen és folyamatosan kellene csinálni, mert ez egy folyamatos munka, nem elég egy év, hanem folyamatos olvasásra van szükségük a gyerekeknek. Ezért hirdettük meg másodszor is a Böngésző játékunkat. A feladatok között vannak olyanok, amelyeknél ki kell válasszák a megfelelő választ, viszont szeretnénk, ha bizonyos kérdéseknél a gyerekek maguk fogalmaznák meg a válaszaikat, mert a szövegalkotás is hozzátartozik az olvasóvá neveléshez. Ugyanakkor mindegyik meséhez választhatóan illusztrációkat, rajzokat küldhetnek be és ezekből a későbbiekben egy nagyobb méretű kiállítást szeretnénk szervezni” – avatott be a részletekbe. Akárcsak a tavaly a játék kiértékelőjére és az eredményhirdetésre az egyesület gyereknapi rendezvényén kerül majd sor.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS