Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Mégis lavinaomlás sodorta el a magyar hegymászókat

Szőcs Lóránt 2010. január 04., 16:20

A hegymászók beszámolói alapján szombati túrájukról már hazafelé tartottak, amikor az egyik tátrai gerincről, lavina zúdult rájuk. A Himaláját többször is megjárt csíkszeredai születésű Erőss Zsolt nyílt, szálkás bokacsonttörést szenvedett.

Eredeti tervek szerint hétfőn szállították volna haza a lavinaomlás legsúlyosabb sérültjét, a kórház orvosa azonban azt mondta a Duna TV riporterének, hogy a biztosítási papírok miatt ez késhet. A bajba jutott hegymászókat különben egy egész éjszakán át mentették, végül egy ötvenfős csapat hozta le őket a hegyről vasárnapra virradóra.

A kassai főkonzul megerősítette, hogy a két hegymászót, Hajdú Péter és Erőss Zsoltot kedden szállítják haza a mentők. Állapotukat stabilizálták az orvosok. A harmadik hegymászót már kiengedték a kórházból.

„Stabilizáltuk a bokacsonttörést, de további műtétekre lesz szükség” – közölte Karol Fried, a Poprádi Kórház traumatológusa. Erőss Zsolt mindkét lába eltört, az egyik nyílttöréssel, hétfőn délután még röntgenezésre, esetleg CT-re lesz szükség, mivel a hegymászó agyrázkodást is szenvedett – mondta a főkonzul.

„2000 méterről tartottunk lefelé. Már eléggé leereszkedtünk, alattunk volt egy völgy, majd egy hófolyósban elsodort bennünket a lavina” – emlékezett vissza Erőss Zsolt.

„Próbáltam a jégcsákányommal fékezni, ennek az lett az eredménye, hogy a jobb vállam kiugrott a helyéről. A hófolyosó végénél hatalmas sziklákon ugrottunk át. Ekkor az arcom megsérült és két nyakcsigolyám megrepedt” – mondta a másik súlyosabban sérült hegymászó Hajdu Péter.

A három tapasztalt hegymászó kiásta magát a hó alól, ám súlyos végtag- és gerincsérüléseket szenvedtek. A csoport egyik tagja telefonon értesítette a hegyi mentőket, ám a rossz időjárási viszonyok miatt helikopterrel nem lehetett megközelíteni a helyszínt.

Így végül 45 hivatásos és önkéntes hegyi mentő gyalog indult a magyar hegymászókért. A helyszínre érkezésük után elsősegélyben részesítették a sérülteket, majd hordágyakon a Csorba-tóig vitték őket, ahonnan vasárnap reggel szállították a poprádi kórházba a három hegymászót. A könnyebben sérült hegymászót hétfőn kiengedték a kórházból.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb