Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Egressy Zoltán lett az iskola első írója

Szász Cs. Emese 2010. április 15., 14:08

Az egyik legnagyobb magyar drámaíró, Egressy Zoltán látogatásával kezdődött el Marosvásárhelyen Az iskola írója – az író iskolája elnevezésű színháznevelő program. A rendhagyó irodalomóra lényege az, kortárs drámákkal és azok szerzőivel ismerteti meg a tanulókat.

Fotó: Boda L. Gergely

A 6. Kortárs Drámafesztivál egyik legnagyobb tetszést arató kezdeményezése, Az iskola írója – Az író iskolája program, amelyet 2007-ben indítottak. Mára Budapesten húsz középiskola vesz részt a színháznevelési programban, és nemrég Gödöllőn és Marosvásárhelyen is elindították a programot. Ennek keretében a diákok rendhagyó irodalomóra keretében magával a szerzővel vitatják meg, hogy milyen kérdéseket, problémákat vet fel az alkotó egyik – a középiskolások által előre elolvasott – műve.

Mi a dráma ma? Ki olvassa és ki nézi? Kiről szól és kinek? Alapkérdések, amelyekre választ szeretnénk kapni a szervezők, ugyanakkor szeretnék, ha megteremtődne a kortárs magyar dráma közönsége, és a mostani középiskolások is megismerkednének a köztük élő drámaírókkal és szövegeikkel. Ezért hozzák össze a drámaírókat és a középiskolás osztályokat. A kezdeményezésben olyan mai kortárs írók vesznek részt, mint Békés Pál, Bereményi Géza, Egressy Zoltán, Falussy Lilla, Filó Vera, Garaczi László, Háy János, Horváth Péter, Kárpáti Péter, Kiss Csaba, Márton László, Németh Ákos, Péterfy Gergely, Pozsgai Zsolt, Sultz Sándor, Tasnádi István, Thuróczy Katalin, Vörös István és Zalán Tibor.

Marosvásárhelyen az első alkalommal Egressy Zoltán drámaíróval találkozhattak, és a Portugál című darabját vitatták meg. Választ kaptak a Portugál születésének titkára, megtudhatták hogyan lett drámaíró Egressyből, és még a Portugál című darab szerepeibe is belekóstolgattak.

A marosvásárhelyi középiskolások következő vendége Garaczi László lesz.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS