HIRDETÉS

Babahordozás: jó együtt lenni

Péter Beáta 2012. október 21., 17:40 utolsó módosítás: 2012. október 21., 21:10

Egyre többen tartják fontosnak Csíkszeredában és környékén is, hogy babájukat megfelelő módon hordozzák. A babahordozó kellékek bemutatása és a hordozás pszichológiai hátteréről szóló előadások mellett a Csíkszeredában negyedik alkalommal megszervezett Babahordozó Napok gyerekek, anyukák, családok találkozására is jó apropót adott.

Fotó: Kristó Róbert


A babahordozó kellékekkel, a helyes hordozási módszerekkel ismerkedhettek meg azok a szülők, akik szombat délelőtt ellátogattak a Megyeháza Márványtermébe a Csíki Anyák Egyesülete által október 18–20. között tartott rendezvény egyik programpontjára. „Azért tartom fontosnak a hordozást, mert közel van így hozzám a babám, mindig szem előtt van, és minden mozdulatát, rezdülését érzem. Másrészt pedig nagyon praktikus. Mind a két kezem szabad, például, ha a nagyobb fiammal foglalkoznék, vagy tudom végezni a munkámat anélkül, hogy kellene izguljak, hogy sír-nem sír, mit csinál” – osztotta meg velünk Albert Csilla, két kisgyermek édesanyja. „Mikor kendőbe kötöm, sokkal boldogabb vagyok, mintha babakocsiban tolom. És nagyon jó érzés, amikor idebújik hozzám” – tette hozzá egy másik jelen levő anyuka, akinek szintén mind a két gyermeke hordozott baba.  

Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke elmondta, fontosnak tartják, hogy kapcsolódva a Nemzetközi Babahordozó héthez évről évre megszervezzék ezt a rendezvényt, mivel időnként fel kell eleveníteni a hordozással kapcsolatos ismereteinket. „Például elfelejtettünk egy technikát, és azt itt viszontláthatjuk. Ugyanakkor idén is érdekes előadásokat lehetett hallgatni szakemberektől. Ezeket úgy válogattuk össze, hogy ne csak konkrétan a hordozásról szóljanak. Örültem, mert láttam, hogy eljöttek olyanok is, akik eddig még nem hordoztak, vagy hordoztak, de nem voltak biztosak abban, hogy helyesen alkalmazzák-e a hordozóeszközöket” – fejezte ki örömét az egyesület elnöke.

Elmondta, sajnos még mindig sok előítélettel találkoznak a hordozással kapcsolatban. Tervezik, hogy a téli hónapok folyamán szerveznek néhány olyan alkalmat, ahol megoszthatják egymással a hordozással kapcsolatos tapasztalataikat az anyukák. „Aki nem tudott eljönni a Babahordozó Napokra valamilyen okból kifolyólag, az kövesse az egyesületünk honlapját, mert lesznek ilyen alkalmak. És nyugodtan kérdezzenek tőlünk, mert szívesen válaszolunk hordozással kapcsolatos kérdésekre” – biztatja az anyukákat Tiboldi Bea.  


A háromnapos rendezvénysorozat része volt a babahordozással kapcsolatos fotókiállítás – amelyen csíki anyukák, apukák és gyerekeik voltak láthatóak – is, kézműves foglalkozás, ahol a gyerekek kedvenc állatkáinak, babájának lehetett hordozóeszközt készíteni. Természetesen nem maradhatott el a babahordozást népszerűsítő séta sem, melynek keretében meglocsolták a Mikó-vár előtt található születés fáját is.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
6 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS