Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

Amíg lesz emberi hülyeség, addig lesz karikatúra is

Szász Cs. Emese 2010. március 07., 12:33 utolsó módosítás: 2010. április 08., 21:33

Múzsája a határidő, az emberi hülyeségből ihletődik, rajzolni pedig a forró zuhany utáni párás tükrön próbált először. Ő a székelyudvarhelyi grafikus, Könczey Elmér, aki a napi humort kínálja a Fejadag című karikatúra kötetében. Néhány napi adagot azonban már akkor is megkaphatunk, ha ellátogatunk a marosvásárhelyi Bernády Házban nyílt kiállítására.

Fotó: Boda L. Gergely

A Fejadag című kiadvány Könczey Elemér második karikatúra könyve. Azért ezt a címet kapta, mert 365 rajzot tartalmaz, minden napra egyet. A napi étel-, víz-, levegő-, információ-, frusztráció- és szex adag mellé a napi humoradagot kínálja a karikaturista a Fejadag című kiadványában. Ezekből a rajzokból válogatva állt össze az ugyanazt a címet viselő vándorkiállítás is, amely most kilencedik állomásához, Marosvásárhelyre érkezett.

16 év alatt több mint 3000 karikatúra

A vándorkiállítás számos erdélyi és egy budapesti állomás után került végre a marosvásárhelyi közönség elé. A vándortárlat a Bernády Ház tetőtéri galériáiban látható: 100 karikatúra politikából, gazdasági krízisből, párkapcsolatból, társadalmi problémákból ihletődve. Mindegyik más és más, egy dolog nem hiányzik egyikből sem: a poén.

Könczey Elemér székelyudvarhelyi születésű, jelenleg Kolozsváron élő grafikus, aki 16 éve rajzol karikatúrákat. Ez idő alatt több mint 3000 karikatúra született a tollából, 10 éve pedig minden egyes Krónika lapszámban megjelent egy-egy ötletes rajza.

Múzsája a határidő

A grafikus szerint nem nehéz karikatúrákat alkotni: némi rajzkészség kell hozzá, téma és poén.

„Nem kell nagy rajztudás hozzá, ha valaki egy forró zuhany után megpróbálta már belerajzolni magát a tükörbe – az pont elég” – mondja az alkotó, akinek még az sem okoz problémát, hogy nap mint nap új dolog szülessen a tollából. „A világon két dolog végtelen: a világegyetem és az emberi hülyeség. Bár az elsőben nem vagyok biztos” – idézi Albert Einsteint Könczey, aki maga is vallja, hogy amíg lesz emberi hülyeség, nem szenved témahiányban sem. A múzsája pedig a határidő, hiszen lapzárta előtt le kell adnia a másnapi újságban megjelenő karikatúrát.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS