Csíkszék
Gyergyószék
Háromszék
Marosszék
Udvarhelyszék

A tanodának segítettek az iskolások

Péter Beáta 2017. február 08., 11:08

A csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola ötödik osztályos tanulói úgy gondolták, hogy ők maguk is segíthetnek másokon, így időről időre különböző önkéntes akciókat szerveznek.

A tanodának segítettek az iskolások
galéria

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház szemészeti és bőrgyógyászati osztályát látogatták meg, és vittek saját készítésű díszeket decemberben a Petőfi Sándor Általános Iskola V. B. osztályos tanulói, legutóbb pedig – csatlakozva hozzájuk a C. osztályosok is – sütivásárt tartottak. Az eladott süteményekből befolyt összeget a csíkszeredai Manó Tanodának adományozták.

„A tanév elején egy osztályfőnöki órán, arról beszéltünk, hogy vannak nálunknál másabb helyzetben levő emberek is. Akkor jött az ötlet, hogy mi is tudnánk valakiken segíteni, és hogy milyen jó az önkénteskedés. A diákok döntöttek úgy, hogy időszakonként szervezzünk valamilyen önkéntes akciót” – magyarázta Bors Kinga, az V. B. osztályfőnöke.

A kórházban való látogatás után döntötték el, hogy legközelebb gyerekeknek próbálnak meg segíteni, így esett a választás a fogyatékkal élő gyerekeket foglalkoztató Manó Tanodára. Bevonták a szüleiket is, és együtt sütötték meg otthon a süteményeket, amelyeket aztán az iskolában árusítottak.

Mint mondták, nagy volt a kereslet a sütemények iránt, munkájuknak köszönhetően 1030 lej gyűlt össze, amelyet el is vittek a Manó Tanodához. „A nevelők nagyon örültek, mert az ünnepek alkalmával lejárnak az ilyen foglalkozások. A mi gyerekeink megdöbbentek, mert a legtöbben még nem voltak ilyen közegben, nem is tudták elképzelni, hogy vannak sérült gyerekek is, annak ellenére, hogy minden évben részt veszünk a Caritas Mindannyian mások vagyunk elnevezésű nyílt napján, de ez most mégis más volt. Az ottani gyerekek is örültek, bár kicsit meglepődtek a nagy tömegtől, hisz ötvenen mentünk látogatóba. Tanulságos volt, utána beszélgettünk is erről. Fontosnak tartjuk ezeket az alkalmakat, hogy lássák a gyerekek, hogy milyen, amikor valaki más körülmények között él. Hogy nem az a legnagyobb probléma, hogy nem kapta meg a legújabb mobiltelefont, hanem apró dolgoknak is lehet örülni” – osztotta meg velünk Bors Kinga. Mint mondta,  tavasszal ismét meglátogatják a kórházat és a tanodát is.

A 2002-ben létrejött, Zsögödben működő tanodában jelenleg 24 gyereket oktatnak. Van óvodás csoport, előkészítő csoport, 1–4. osztály és 5–8. osztály. A Petőfi iskolával több éve együttműködnek, rendszeresen járnak osztályközösségek látogatóba hozzájuk – tudtuk meg Ilyés Ildikótól, a tanoda egyik gyógypedagógusától. A tanodának a mindennapi tevékenység során a legnagyobb szüksége a fogyóeszközökre van – színes papír, ragasztó, karton, festék a nyomtatóba. A gyerekektől kapott adományt is erre fordítják.

„Egy ilyen kapcsolatból mindenki nyer. Nagyon sok egészséges gyerek nem találkozik súlyos fogyatékos gyerekkel, ez egy lehetőség. A mi gyerekeink is nagyon örvendenek az ilyen látogatásoknak. Szoktuk kérni, hogy készüljenek egy-egy verssel, énekkel, mert nagyon örvendenek neki a gyerekeink. Azt ők nem értik, hogy adományt hoztak, nekik az élmény fontos.”

Elmondta, decemberben elég sokan meg szokták őket keresni adományokkal – intézmények, civil szervezetek –, de az év többi részében kevésbé látogatják. A Caritas által szervezett figyelemfelkeltő napon ők is jelen vannak, hogy bemutatkozzanak, megismertessék magukat. „Szeretettel várunk mindenkit, intézményünk nyitott, be lehet jönni hozzánk, meg lehet látogatni minket” – invitált Ilyés Ildikó.

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb