HIRDETÉS

A babahordozást népszerűsítő napok Csíkszeredában

Péter Beáta 2012. október 17., 17:37 utolsó módosítás: 2012. október 17., 17:52

Babahordozó napokat szervez a Csíki Anyák Egyesülete október 18–20. között. A negyedik alkalommal megtartott rendezvénnyel az ötödik Nemzetközi Babahordozó héthez kapcsolódnak, melynek idei mottója: továbbvinni a hagyományokat.

Fotó: Kristó Róbert


„Ha az édesanyánk életünk első fél évében eleget hordoz a testén, akkor az idegrendszerünkben kialakul egy olyan rendszer – tulajdonképpen egy biológiai anya – , amely stresszhelyzetekben védi a szervezetünket. Olyan, mint a lengéscsillapító, arra szolgál, hogy ha megrázkódtatás ér bennünket, akkor ne omoljunk össze, ne reagáljunk szélsőségesen, hanem viszonylag kicsi legyen a kilengés, és ne károsítsa a szervezetünket. Az egészségpszichológia kimutatta, hogy ha a babát az anya az első fél évben a lehető leggyakrabban magával hordozza – nagyszerű hordozókendők vannak erre a célra – , akkor a gyerekeknek a későbbiekben nagyobb tűrőképességük lesz, kisebb valószínűséggel szenvednek pszichoszomatikus betegségek miatt” – hívja fel a figyelmet a babahordozás fontosságára Bagdy Emőke pszichológus, egyetemi tanár a Hogyan lehetnénk boldogabbak című könyvében. A nemzetközi Babahordozó hétnek és ezen belül a csíkszeredai rendezvény megszervezésének is ez a célja – tájékoztatott Tiboldi Bea, a Csíki Anyák Egyesületének elnöke.

A csíkszeredai Babahordozó napok, melyet Hargita Megye Tanácsa és Csíkszereda Polgármesteri Hivatala támogat, ma délután négy órától kezdődnek egy fotókiállítás megnyitójával a Megyeháza Márványtermében. Ezt követően, fél öttől Kádár Enikő édesanya, pszichológus tart előadást Ráhangolódás a hordozásra címmel, öt órától pedig András Margit babás főnővér beszél a szoptatásról.

Pénteken délelőtt 11 órától gyerekeknek (és anyukáknak) szóló mei tai, valamint hordozókendő készítő kézműves foglalkozáson lehet részt venni, ahol a gyerekek is kipróbálhatják és elkészíthetik kedvenc babájuk hordozó eszközét. Erre a Megyeháza 19-es termében kerül sor. Délután a Márványteremben folytatódnak a programok, négy órától Pálffy Zsuzsanna édesanya, dúla, szociális munkás előadását lehet meghallhatni, melynek címe Hordozva oldódni, oldódva hordozni. Öt órától Suba Mónika édesanya, dúla, pszichológus, hordozási szakember Kötődés és leválás tematikában tart előadást. Ezt követően a hordozásról tekinthetnek meg filmet az érdeklődők.

Szombaton délelőtt 11 órától szintén a Megyeháza Márványtermében hordozókellékek mustráján lehet részt venni, ugyanakkor Albert Csilla kötözési technikákat tanít. A 12 órától a Szabadság térről induló, a hordozást népszerűsítő séta zárja az idei Babahordozó napokat. 

Ön szerint ez:
Jó hír
Rossz hír
HIRDETÉS
4 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS